Найкращі книги з тайм-менеджменту

3 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги з тайм-менеджменту - Vivat

Ми не можемо керувати часом: зупиняти, уповільнювати чи прискорювати хід подій. Проте можемо взяти під контроль своє життя та припинити прокрастинувати. Так, звучить це складнувато, але цілком реально. А щоб зрозуміти, куди рухатися, щоб правильно організовувати свій день і ставити здійсненні за часом та силами завдання, ми пропонуємо вам ознайомитися з рекомендаціями авторів, які займаються вивченням тайм-менеджменту. Що таке тайм-менеджмент? Це справжнє мистецтво, що полягає в розумному розподілі часу. Чи бувало так, що до кінця дня ви вже відчували себе стомленим і знесиленим, а половина справ із запланованого залишалася ще не зробленою? Це можна виправити! Ми зібрали для вас найкращі книги з тайм-менеджменту, які допоможуть правильно розподіляти час і, відповідно, стовідсотково поліпшать ваше життя.

 

Не читайте цю книжку. Тайм-менеджмент для творчих людей, Дональд Рос

Якщо вам здається, що у творчості немає місця порядку та планування, ви помиляєтеся. І ця книга — прямий тому доказ. Автор докладно досліджує наші звички та спосіб життя і розповідає, як підійти до організації свого часу так, щоб його вистачало на творчість. Це видання, до речі, буде корисне не лише творчим людям у класичному розумінні цього поняття. Дизайнери, домогосподарки, менеджери — усі ми так чи інакше розвиваємо своє творче мислення та потребуємо порядку в голові і у справах. Книжка ідеально підійде тим, хто постійно генерує безліч ідей, які так і залишаються нереалізованими. Вона допоможе створити із хаосу думок порядок та з нового ракурсу поглянути на створення реєстру справ (чого лишень вартий пункт «справи для невиконання»).

 

Позитивний тайм-менеджмент. Як встигати бути щасливим, Марія Гайнц

Позитивне мислення, як і позитивна психологія, що стали популярними кілька років тому, сьогодні поступаються місцем більш реалістичному погляду на життя. Водночас застосування цих принципів допоможе зробити життя трішки легшим. Недарма робота «Позитивний тайм-менеджмент» потрапляє у майже всі переліки найкращих книг з тайм-менеджменту за версіями критиків та періодичних видань. Адже так часто в гонитві за продуктивністю та організованістю ми досягаємо цілей, але не стаємо щасливішими. Автор Марія Гайнц пропонує використовувати інструменти тайм-менеджменту не лише для організації свого життя, а й для того, щоб навчитися бачити щось хороше в кожному дні (адже на це також потрібен час). Книга вчить розбиратися у своїх почуттях та особливостях роботи нервової системи, допомагає знайти те, що вас надихає та робить щасливим і, звісно, дає ефективні й корисні інструменти для тайм-менеджменту.

 

Безжальний тайм-менеджмент. Візьміть своє життя під контроль, Ден Кеннеді

Що робити, якщо вам не до принципів позитивної психології? Як побудувати бізнес, правильно організувавши кожну секунду? Якщо попередня книга розглядає тайм-менеджмент як інструмент для продуктивного та щасливого життя, то в цій роботі автор зосереджується саме на успішності та організації роботи. «Безжальний тайм-менеджмент» — ідеальний посібник і для початківців, і для досвідчених підприємців. Він покаже, на що зосереджувати свою увагу, як правильно встановлювати дедлайни і вкладатися в терміни. І головне — як знайти час на реалізацію всього задуманого. До речі, якщо вам сподобається ця книга, ознайомтеся зі ще однією роботою цього ж автора — «Безжальний менеджмент».

 

Я знаю, як їй все вдається. Тайм-менеджмент успішних жінок, Лора Вандеркам

У сучасному світі жінкам досі ще буває складно балансувати між побудовою кар’єри та особистим життям. І річ не лише в соціумі, який на все має свою позицію (не завжди підходить конкретній людині). У цій книзі авторка зробила на перший погляд неможливе — проаналізувала розпорядок дня та життя десятків успішних жінок, дуже детально розібрала їхні принципи організації часу, щоб зрозуміти, як вони змогли балансувати між сім’єю та роботою і домогтися успіхів в обох цих сферах. Книга не просто дасть поради з планування, а й надихне на зміну життя, покаже, що завжди можна знайти гармонію, і для цього не обов’язково відмовлятися від того, що для вас важливе.

 

Прокрастинація. Чому ви вдаєтеся до неї і що можна зробити із цим вже сьогодні, Джейн Б. Бурка і Ленора М. Юен

У книгах, присвячених тайм-менеджменту, часто описують принципи, що дозволяють стати більш продуктивним. Однак це не працює з людиною без мотивації. Що ж робити, якщо перед вами всі інструменти і дедлайни, які вже буквально «горять», а ви й далі прокрастинуєте? З цією проблемою насправді стикаються безліч людей. Прокрастинація знайома всім — від школярів і студентів до топменеджерів великих компаній. Однак не всі знають, що з нею можна легко впоратися. Авторки книги — психологині, які вивчають особливості роботи нервової системи та вплив мотивації на продуктивність. На сторінках ви знайдете десятки рекомендацій, які легко інтегрувати в життя і які точно допоможуть припинити відкладати справи на останній момент.

 

Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу, Девід Аллен

У 2001 році Девід Аллен написав свою найпопулярнішу книгу «Getting Things Done», яка незабаром була перекладена понад 30 мовами й набула розголосу в усьому світі. Через кілька років автор проаналізував свій бестселер і вніс у нього корективи відповідно до актуальних опублікованих досліджень. У результаті вийшло доповнене видання книги, яка колись вразила світ і вплинула на принципи організації роботи в компаніях. Тут ви не знайдете «води» й непотрібних роздумів — усе максимально структуровано і по суті. Це ж і є головний принцип письменника: він радить навчитися концентруватися на найважливішому, миттєво реагувати на те, що відбувається, і при цьому відчувати контроль над своїм часом.

 

Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час, Браян Трейсі

Вважається, що для того, щоб вийти із зони комфорту, спочатку в неї потрібно потрапити. Однак це всього лише стійкий вираз. Насправді поняття «comfort zone» не стільки про комфорт, скільки про існування в контексті, який не дуже хочеться міняти. Як, скажімо, про остогидлу роботу, яку ліньки кидати, адже доведеться витрачати час і сили на пошуки нової (і не факт, що ці пошуки увінчаються успіхом). Однак, якщо продовжувати сидіти в такій зоні комфорту, то ні про який саморозвиток не може йтися. Саме цю думку намагається донести автор на сторінках своєї книги. Ця робота — «чарівний стусан», який додасть сміливості і спонукає подивитися на своє життя по-новому, зрозуміти, що ж вам потрібно для щастя та відчуття успіху. А практичні рекомендації допоможуть дрібними кроками вийти із зачарованого кола та «зони комфорту», у якій комфортом керує страх.

 

Тайм-менеджмент. Мистецтво планування та управління своїм часом і своїм життям, Джулія Моргенстерн

Є книги з тайм-менеджменту, які можна вважати базовими, такими, які допомагають розібратися в темі і вводять у курс справи. І це саме така книга. З неї можна починати своє знайомство з підходами до організації особистого часу. На сторінках ви знайдете поради з організації життя, яке ураховувало б ваші звички, роботу та загальний ритм. Автор ділиться ефективними методами планування та пропонує перевірені способи систематизувати всі справи для уникнення хаосу і стресу. Ви зможете взяти своє життя під контроль, дати раду не лише запланованим справам, а й раптовим завданням без перевтоми та вигоряння.

 

Рік продуктивності. Експерименти із часом, увагою та енергією, Кріс Бейлі

Скільки авторів, стільки й методик саморозвитку та планування. Як же в усьому цьому розмаїтті обрати те, що вам справді підходить? Автор роботи — Кріс Бейлі — довго розмірковував на цю тему. Він вирішив перепробувати на собі найпопулярніші методики тайм-менеджменту, описані справжніми гуру в цій сфері. Щось було не надто складним — наприклад, відмова від смартфона або медитація. А щось вимагало значних зусиль — скажімо, спроба жити в повній самоізоляції (до того, як це стало мейнстрімом). Які ж рекомендації спрацювали, а які — ні? Усі відповіді ви знайдете в цій книжці. Автор не лише описав, а й систематизував усі корисні поради, зібравши 25 ефективних способів стати продуктивнішим і нарешті розібратися із завалами на роботі та в житті.

 

Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети, Ґреґ Маккеон

Чи можна бути в двох місцях одночасно? Очевидно, що ні. Тож чому ми постійно намагаємося зробити одночасно дві чи навіть більше справ? Від цього страждає не лише наш організм (працюючи в постійному стресі), але й загальна продуктивність. Есенціалізм — мистецтво, зосереджене на вмінні відокремити «зерна від полови» і визначити пріоритет у роботі чи творчості. Адже напрочуд важливо правильно розподілити свою енергію і робити те, що вам справді потрібне, а не відволікатися на тисячі дрібних і часто неважливих завдань. Ця книга підійде всім фахівцям і навіть студентам чи домогосподаркам. Бо так чи інак, а всі ми іноді відчуваємо, що зробили багато, а результату немає, і що 24 години в добі — це катастрофічно мало (спойлер: ні, не мало, головне — виділити важливе і другорядне).

 

Знайти час. Як щодня фокусуватися на тому, що справді важливо, Джейк Кнапп, Джон Зерацкі

Принципи цієї книги нагадують думки, описані в попередній роботі з нашого переліку. І це найголовніша проблема сучасності: ми неправильно використовуємо найцінніший і, що важливо, обмежений ресурс — наш час. Кому буде корисна книга? Усім, хто бодай раз замислювався, що хтось краде його час, а також тим людям, які вбиваються на роботі, але в кінці дня навіть не можуть сказати, що вони зробили, позаяк не помічають результату. Тут ви знайдете не лише рекомендації з планування. Головний акцент автори роблять на тому, що тайм-менеджмент може допомогти в поліпшенні якості життя в цілому. Ви зможете виділити час не тільки на роботу, але й перерозподіляти або делегувати завдання, отримуючи дорогоцінні години і хвилини на те, щоб займатися тим, що дарує вам радість.

 

Одна справа. Як робити менше, а встигати більше, Ґері Келлер, Джей Папасан

Завершує наш перелік книга, яка довго перебувала в рейтингу найкращих книжок з тайм-менеджменту й отримала позитивні рецензії від багатьох критиків. Вона також отримала визнання на «Goodreads» як бізнес-книга на всі часи. Автори пропонують боротися з принципами багатозадачності, які панували в бізнесі кілька років тому. Великі дослідження довели, що ефективність та результативність залежать у тому числі й від того, як сильно ми концентруємося на досягненні конкретної мети. А значить — на кожному відрізку життєвого шляху (чи це плани на рік, а чи на добу) потрібно виділити одну найголовнішу мету і завдання, досягнення якої буде в пріоритеті. Просто почніть з головного — і ви побачите, що реалізувати задумане може бути набагато простіше і швидше, ніж ви припускали.

 

У вивченні такої науки, як тайм-менеджмент, книжки — ваші найкращі помічники. Недостатньо просто дивитися на успішних людей і надихатися ними. Потрібно знати секрети й тонкощі підпорядкування часу. Повірте, 24 години в добі цілком вистачає на роботу та повноцінний відпочинок. Головне — не просто прочитати поради фахівців, а й застосовувати їх на практиці. Усі видання з тайм-менеджменту, які увійшли до нашого переліку, ви можете знайти і придбати на сайті інтернет-магазину «Віват». Не важливо, працюєте ви в офісі чи на фрілансі, займаєтеся творчістю чи доглядаєте за дітьми, правильний розподіл кожної хвилини — запорука продуктивності та збереження спокою протягом усього дня.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife