Як написати книгу: 10 порад

4 рок. тому
|
Категорія
Як написати книгу: 10 порад - Vivat

Мрієте написати книгу? І не просто написати, а ще й видати? І не просто книгу, а ще й популярну? Кілька порад від видавництва.

 

1.     Визначте адресата

В історії літератури було не так багато письменників, які писали все, що спадає на думку, і ставали популярними. Якщо хочете, щоб ваш роман, поему або вірші читали, варто визначитись із тим, для кого ви пишете. Змалюйте у своїй уяві живу людину – представника вашої цільової аудиторії. Та пишіть так, аби цій людині було цікаво.

 

2.     Не асоціюйте себе із книгою

Таку пораду дає «король жахів» Стівен Кінг у своєму творі «Як писати книжки». У ній письменник ділиться власним досвідом. За словами Стінга, тільки но він повірив, що ідеї народжуються не у його голові, а у зовнішньому інформаційному полі, він став писати краще, а страх перед білим аркушем відступив.

 

3.    Сприймайте письменництво як роботу

Якщо чекати на наплив натхнення, книжку можна писати до кінця життя. Досвідчені автори радять писати щодня принаймні по 10 сторінок тексту. Навіть коли зовсім не хочеться і навіть у свята.

 

4.     Уникайте великої кількості даних

Якщо хочете справити на читача емоційне враження, уникайте детальних описів історичних фактів, дат та цифр. Вони не додають тексту переконливості, лише роблять його більш сухим і відволікають від сюжетних ліній. Зробіть ставку на емоційне забарвлення, характери героїв, на ідею, покладену в основу твору.

 

5.     Уникайте термінології

Терміни та поняття, які здаються вам звичними та простими, можуть виявитися абсолютно незрозумілими для аудиторії. Особливо це стосується професійного жаргону. Намагайтеся обмежитися загальновживаною лексикою – нікому не хочеться звертатись до «Вікіпедії», аби зрозуміти якусь книжку.

 

6.    Уникайте моралізаторства

Завдання автора – створити текст, який спонукає читача замислитись і зробити власні висновки. Роблячи висновки замість нього, ви автоматично ставите себе на сходинку вище, займаєте позицію вчителя, заперечуєте право людини на власну точку зору. Це дратує, і аж ніяк не робить ваш текст більш цікавим та динамічним.

 

7.     Працюйте над формою

У художньому тексті зображальна сила мови автора дуже важлива. Намагайтесь використовувати несподівані асоціації, порівняння, метафори. Заведіть блокнот і записуйте у ньому все, що спадає на думку. Найбільш вдалі звороти вставляйте у текст. Однак, тут важливо пам’ятати про баланс: не можна втрачати суті у гонитві за формою.

 

8.    Читайте

Читаючи книжки класиків та найбільш вдалі твори сучасних авторів, ви зможете помітити та запозичити цікаві літературні прийоми, збагатити власну мову. Вчіться у кращих, набирайтесь досвіду від них, але не займайтеся плагіатом.

 

9.    Слідкуйте за структурою

Візуальне сприйняття тексту залежить від його структури. Для того, аби твір був більш простим та зрозумілим для читача, не забувайте про абзаци. Намагайтесь робити їх коротшими.

 

10.Прислухайтеся до сторонньої думки

Іноді авторам здається, що кожна сторінка з написаної тисячі – важлива і необхідна. Іноді, навпаки, видається, що половину тексту можна «викинути», не втративши жодної важливої думки. Аби розібратись, що у тексті – головне, а що – другорядне, можна скористатися послугами proof-reader-ів, попросити колег та знайомих письменників прочитати ваш твір та дати кілька порад. Отримайте максимальну кількість відгуків ще до того, як відправити рукопис до видавництва. Практика показує, що це збільшує шанси на успішне видання книжки.

Читай. Мрій. Дій.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife