Найкращі книги про лікарів

2 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги про лікарів - Vivat
За останні два роки багато хто з нас переконався й збагнув, яка складна та відповідальна робота у лікарів. Лікарі, немов на передовій, під час пандемії боролися за життя та здоров'я кожного свого пацієнта. І часто не завдяки чомусь, а всупереч — низьким зарплатам, відсутності потрібного обладнання, підтримки й поваги.
З настанням пандемії було організовано безліч флешмобів подяки лікарям. Люди висловлюють вдячність тим, хто рятує їхні життя, а ще розповідають про часто невидимих бійців за здоров'я у соцмережах та книжках. Утім, ліпше за самого лікаря про роботу в медичних закладах навряд чи хтось розповість. Видавництво «Віват» зібрало для вас найкращі книги про лікарів, які допоможуть дізнатися трохи більше про цю непросту професію, а правильніше сказати — про покликання.
 

«Молитва нейрохірурга», Девід Леві

Девід Леві — відомий американський нейрохірург. У його книжці «Молитва нейрохірурга» ви знайдете кілька цікавих і напрочуд захопливих історій із життя лікаря. Нейрохірург розповідає все чесно та правдиво.

Ця книжка про те, як лікар іноді сумнівався у визначенні діагнозів і боявся припуститися помилки, завдавши шкоди здоров'ю пацієнта. Про те, як проводив найскладніші операції, які іноді, на жаль, успішно не закінчувалися. І про те, як нейрохірург спілкувався з родичами своїх пацієнтів.

Це видання дивовижне ще й тому, що поєднує в собі науку та віру. Автор ділиться тим, як свого часу наважився читати молитву перед кожною операцією. Це ритуал, який заспокоював його й додавав сили. Іноді він молився разом зі своїми пацієнтами, іноді наодинці.

У «Молитві нейрохірурга» ви знайдете все: психологічні драми, сумніви та бажання стати найкращим. А ще — величезну любов до пацієнтів, яку нейрохірург проніс із собою крізь роки.

«Історії про життя, смерть і нейрохірургію», Генрі Марш

Якщо вас цікавлять книги про лікарів сучасні, написані досвідченими фахівцями, які пройшли багато випробувань, обов'язково прочитайте «Історії про життя, смерть і нейрохірургію». Автор книжки — Генрі Марш — хірург, який ось уже понад 20 років займається найважливішими операціями й тяжкими занедбаними випадками.

На сторінках цього видання зібрані цікаві розповіді про лікарів, які несуть колосальну відповідальність за кожен свій крок. Автор ділиться історіями про те, як хірургам живеться у стінах клініки та поза її межами. Він розповідає про кумедні й сумні житєйські ситуації, які з ним справді колись траплялися.

Це той випадок, коли книжка відкриває те, що багато пацієнтів бояться побачити. Те, що лікарі — не завжди супергерої і всезнайки, здатні впоратися з будь-якими хворобами. Це звичайнісінькі люди, які часом дуже бояться ухвалювати рішення.

Водночас книжка залишає приємний посмак. А все тому, що в ній докладно описані емоції та почуття, які переживають хірурги, — це дає змогу пацієнтам стати ближчими до фахівців і трішки краще їх зрозуміти.

«Вістря скальпеля. Історії, що розкривають серце і розум кардіохірурга», Стівен Вестабі

Ще одне підтвердження того, що найкращі книги про лікарів і медицину написані лікарями. Познайомтеся з британським кардіохірургом, який став всесвітньовідомим завдяки своїй першій книжці «Крихкі життя». До речі, це видання також входить до всіх рейтингів 10 найкращих книг про лікарів.

У книжці «Вістря скальпеля» кардіохірург докладно описує те, як із юного недосвідченого лікаря він перетворився на впевненого фахівця, що займається складними випадками та проводить найскладніші операції на серці.

Як воно — бути кардіохірургом у часи, коли ця галузь тільки-но почала розвиватися? Як виживати в подекуди агресивному середовищі? З цієї книжки ви дізнаєтеся про всі злети й падіння лікаря, його розчарування та перемоги. Автор розповідає, як бажання стати лікарем змінило його життя і вплинуло на його близьких.

Книжка обов'язкова для прочитання всім, хто хоче стати лікарем або вже працює в в галузі медицини. Вона допоможе дізнатися про всі підводні камені, щоб вчасно їх оминути, а ще розповість, як, попри все, стати фахівцем у своїй царині — Лікарем з великої літери.

«Буде боляче. Таємні щоденники лікаря-ординатора», Адам Кей

Сьогодні книги про лікарів читати онлайн можна різними мовами. Ця книжка, наприклад, була перекладена на кілька десятків мов і сьогодні видається в усьому світі. Вона написана в жанрі щоденника. «Буде боляче» не лише відчиняє двері у світ медицини, а й дає змогу дізнатися, що ж відбувається в кабінетах та операційних і залишається прихованим від очей пацієнтів.

Адам Кей — британський лікар, який, пропрацювавши кілька років акушером-гінекологом, на піку кар'єри вирішив залишити роботу в лікарні. Чому? На сторінках книжки ви знайдете докладне пояснення. Це й сумні історії, які описують труднощі та напружені ситуації, з якими стикаються лікарі. І колосальна відповідальність, яка молодим спеціалістам часто не до снаги. Депресії й вигоряння, промахи й помилки, що коштують пацієнтам життя, втома йі хвороби, що позначаються на роботі лікарів. І як вершина цього — майже цілковита відсутність підтримки фахівців.

Утім, є в книжці й кумедні та іронічні історії про те, як лікарі намагаються підтримувати одне одного в складних ситуаціях. Про те, як разом вони радіють і завжди знаходять привід усміхнутися. Книжка написана з легким гумором і допомагає краще зрозуміти почуття лікарів, відчути всі їхні емоції та усвідомити, як складно побудувати кар'єру лікаря.

«Компас серця. Історія про те, як звичайний хлопчик став великим хірургом, розгадавши таємниці мозку та секрети серця», Джеймс Доті

До переліку «найкращі книги про лікарів», рейтинг яких склало видавництво «Віват», увійшла й книжка «Компас серця», написана професором кафедри кардіохірургії Стенфордського університету. Вона про подолання перешкод і про те, що шлях до мети може бути тернистим і сповненим труднощів. Утім, якщо ти йдеш за покликом свого серця, то обов’язково дістанешся туди, куди тобі потрібно.

Автор книжки Джеймс Доті — колись звичайнісінький американський юнак з неблагополучної й бідної родини. Важко уявити, скільки перешкод йому випало пройти, щоб стати тим, ким він є сьогодні. А сьогодні він не лише нейрохірург з практикою, а й директор унікального проєкту: Центру дослідження співчуття та альтруїзму.

Це наснажлива книжка, у якій ідеться про секрети роботи мозку й про те, як правильно визначати цілі, щоб досягти бажаного. Головна ідея «Компаса серця»: бідність, неблагополуччя й відсутність зв'язків — аж ніяк не вирок, а лише перепона, яку можна подолати, якщо сильно цього захотіти.

Найкращі книги про лікарів і пацієнтів — це не депресивні й нудні твори. У них багато іронії та гумору, залюбленості в життя, симпатії до пацієнтів і просто душевності. Саме тому бодай кілька книжок із названих нами вище обов'язково радимо прочитати всім, кому цікава професія лікаря і все, з чим він стикається в повсякденному житті.

Усі книжки про лікарів і медицину, наведені в нашому переліку, ви можете замовити на сайті інтернет-магазину видавництва «Віват». Вони стануть у пригоді і початківцям, і досвідченим лікарям, і їхнім пацієнтам.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife