Найкращі книги для підлітків

2 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги для підлітків - Vivat

Підлітковий вік — один з найважливіших етапів у житті кожної людини. У цей час діти починають переглядати свої цінності, пізнавати себе й наважуватися на перші спроби відокремлення від батьків. Підлітки — це вибухова суміш з емоцій, яких вони подекуди навіть не усвідомлюють. Саме тому багато дітей у цьому віці шукають відповіді ззовні, зокрема і з книжок.

Видавництво «Віват» зібрало найкращі книжки для підлітків, які варто прочитати кожному, хто вступає в цей непростий життєвий період. Вони — про дружбу, любов і пошук себе, про те, що таке добро і зло, відповідальність і наслідки. А ще про те, як залишатися вірним своїм мріям.

 

«Привіт, це Чарлі, або Переваги сором’язливих», Стівен Чбоскі

Якщо ви шукаєте найцікавіші книжки для підлітків, обов’язково зверніть увагу на твір, який розпочинає наш перелік. Це зворушливий і цікавий роман, у якому описуються етапи дорослішання, проблеми у спілкуванні підлітків із дорослими та своїми однолітками.

Головний герой роману Чарлі переходить в іншу школу. Він стикається з нерозумінням однокласників і переживає нервовий зрив. За порадою вчителя одну за одною він відкриває для себе книжки, що допомагають йому подивитися на дорослішання по-новому. Чарлі вчиться розуміти себе і вперше по-дорослому замислюється про сенс життя, дружбу і, звісно ж, кохання.

 

«Милі кості», Еліс Сіболд

Не варто судити про цю книжку за назвою. Вона, хоч і пов’язана з убивством, та все ж не така страшна і точно припаде до смаку читачам-підліткам. Головна героїня Сьюзі стає жертвою серійного вбивці, який має таку бездоганну репутацію, що ніхто не може запідозрити в ньому жорстоку людину й злочинця.

За збігом обставин чотирнадцятирічна дівчинка після смерті застряє між світом живих і мертвих. Вона намагається допомогти близьким оговтатися після трагедії і водночас докладає зусиль, щоб викрити свого вбивцю.

 

Трилогія «Голодні ігри», Сюзанна Коллінз

Ця трилогія вже протягом декількох років не полишає рейтингу «Десятка найкращих книжок для підлітків». Особливо вона сподобається любителям жанру антиутопія. За сюжетом у країні Панем регулярно проводиться своєрідне реаліті-шоу, в якому серед юнаків і дівчат перемогу здобуває той, хто залишається живим і вбиває решту суперників.

Не бажаючи втрачати молодшу сестру, головна героїня Катніс стає однією з учасниць Голодних ігор. Разом зі своїм другом вона намагається вижити і згодом відкриває для себе жахливу істину про все, що відбувається навколо.

Сьогодні за трилогією Сюзанни Коллінз знято кілька фільмів. Але запевняємо вас, що читати ці твори набагато цікавіше, ніж дивитися їхні екранізації.

 

«Провина зірок», Джон Грін

Не можна перелічити популярні книжки для підлітків і не назвати роман «Провина зірок». Це зворушливий і сумний твір, який не залишить байдужим жодного читача.

Головна героїня Хейзел — шістнадцятирічна дівчина, яка бореться з раком щитоподібної залози. На заняттях групи підтримки людей з онкологічними захворюваннями вона знайомиться із сімнадцятирічним Огастусом. Хейзел і Огастус зустрічаються дедалі частіше, обмінюються книжками і клеять дурня так, ніби безжальна хвороба не наступає їм на п’яти.

Чим завершиться ця історія і на що насправді здатна сила кохання?

 

«Вбити пересмішника», Гарпер Лі

Цікавий і повчальний твір, у якому описується Америка часів Великої депресії. Оповідь ведеться від імені головної героїні — восьмирічної дівчинки. Та не варто одразу думати, що книжка написана надто простою і дитячою мовою.

Це історія про боротьбу батька головної героїні, адвоката, проти расової дискримінації. Сім’я восьмирічної Джин-Луїзи береться за, здається, від початку провальну справу — обстоювання прав чорношкірого чоловіка. У романі порушуються проблеми правди і справедливості, дружби, відповідальності і чесності насамперед із самим собою.

 

Серія романів про Гаррі Поттера, Джоан К. Ролінґ

До двадцятки найцікавіших книжок для підлітків не могла не потрапити серія романів про Гаррі Поттера. Це дивовижна суміш, де поєдналося безліч усього важливого для кожного підлітка: дружба, перше кохання, пошуки себе і свого місця в житті, проблема добра і зла.

Головний герой усіх романів — Гаррі Поттер, хлопчик із особливим даром, який ріс сиротою і не вірив у власні сили. Тепер перед ним постало найважливіше завдання — помститися за вбивство батьків і врятувати нових друзів.

Цикл складається із семи книжок, тож читачі дістануть можливість розкрити для себе всіх персонажів і вирости разом з ними.

 

«Вуличний кіт на ім’я Боб», Джеймс Бовен

Цікаві підліткові книжки не обов’язково мають бути серйозними, з мораллю і повчаннями. Пропонуємо вам напрочуд зворушливу й щиру історію про те, як доброта і любов здатні врятувати життя.

Вуличний музикант, який не може звести кінці з кінцями і стає наркоманом, зустрічає великого рудого кота. Тварина прив’язується до нього, ходить за юнаком назирці, сидить поруч під час виступів.

Як зміниться життя головного героя з появою домашнього улюбленця? І чи зможе він опанувати себе й змінити своє життя на краще?

 

«Крадійка книжок», Маркус Зузак

Протягом тривалого часу цей роман залишався бестселером. Це цікава й захоплива історія, де оповідь ведеться від імені самої Смерті. Головна героїня Лізель — дев’ятирічна дівчинка, яка живе в нацистській Німеччині у 1939 році.

Вимушена переїжджати, ховаючись від нової влади, сім’я Лізель дорогою втрачає наймолодшого її члена — маленького братика дівчинки. На його похороні головна героїня краде свою першу книжку. Після цього буде ще кілька поцуплених романів, кожен з яких символізуватиме окремий етап життя Лізель.

У «Крадійці книжок» порушуються проблеми жорстокості й переслідувань, дружби й кохання, втрат і сімейних цінностей.

 

«Ловець у житі», Джером Девід Селінджер

Бувають напрочуд цікаві книжки для підлітків, які стають класикою у своєму жанрі. І, безперечно, серед них обов’язково варто назвати роман «Ловець у житі». Головний герой — шістнадцятирічний Голден Колфілд — переживає складний період. Він не знає, ані ким хоче стати, ані як знайти своє місце в житті.

Голден з огидою сприймає дорослий світ зі всім його лицемірством, брехнею, браком поваги та людяності. Він вважає життя дорослих нудним і нецікавим, тому боїться перетворитися на одного з таких людей.

Переживання головного героя будуть зрозумілі й близькі для багатьох підлітків. Саме тому ця книжка стала настільною для кількох поколінь читачів.

 

«Хроніки Нарнії», Клайв Стейплз Льюїс

Напрочуд мало ми згадували про хороші книжки для підлітків у жанрі фантастика, тож маємо нагоду виправити цю несправедливість. «Хроніки Нарнії» — серія із семи фентезійних творів, події в яких розгортаються в чарівній країні Нарнії.

Головні персонажі — двоє братів і дві сестри — знаходять таємний прохід у шафі, який виводить їх у казкову країну. Дивно, але серед місцевих побутує пророцтво, нібито саме вони можуть урятувати Нарнію від чарів злої чаклунки.

Перша книжка вийшла понад сімдесят років тому, проте ще й досі «Хроніки Нарнії» — найулюбленіші книжки для багатьох підлітків; вони навіть конкурують із серією про Гаррі Поттера.

 

«Енн із Зелених Дахів», Люсі-Мод Монтгомері

Шукаєте добрі цікаві книжки для підлітків? Не оминіть увагою цей роман. Головна героїня — Енн — сирота з дитбудинку, яка приїздить у Канаду, в сім’ю прийомних батьків. У новому будинку дівчинка знаходить не лише родину, а й друзів і навіть перше кохання.

Енн випаде зіткнутися з глузуваннями однокласників, складнощами у спілкуванні з прийомними батьками і проблемами в школі. Проте добре серце головної героїні та її особливе ставлення до будь-яких проблем дає змогу дівчинці не втрачати оптимізму й завжди залишатися вірною собі.

 

«В пошуках Аляски», Джон Грін

Справді круті книжки для підлітків — це зазвичай не банальні, а захопливі історії, сповнені таємниць та пригод. І цей роман саме такий. Головний герой Майлз, начитавшись мотиваційних цитат, вирішує докорінно змінити своє життя і переходить до іншої школи.

Так він потрапляє в зовсім нове оточення, де знайомиться з крутими хлопцями і вродливою дівчиною на ім’я Аляска. Починається пора тусовок і вечірок, алкоголю і цигарок, у якій Майлз губиться і втрачає себе.

Аварія, що сталася раптово, назавжди перевертає життя головного героя і запускає цілу низку подій, які невідступно наближають його дорослішання.

 

«Гобіт, або Туди і звідти», Джон Роналд Руел Толкін

Навіть підростаючи діти й надалі обожнюють фантастичні історії. Тож не дивно, що до двадцятки книжок для підлітків потрапив роман про Більбо Беґґінса — гобіта, на долю якого випали серйозні випробування, серед яких обман і крадіжка в дракона Смога, який замешкав печери в королівстві гномів і привласнив усі їхні скарби.

Не бажаючи вплутуватися в цю авантюру спочатку, Більбо все-таки зголошується вирушити в похід. Дорогою йому доведеться не раз і не двічі перемагати перш за все самого себе, а ще — виявляти сміливість і вірність друзям.

 

Трилогія «Володар перснів», Джон Роналд Руел Толкін

Невже всі подорожі гномів і гобітів завершились у попередній книжці? Аж ніяк! Джон Толкін написав ще три романи, дія в яких відбувається в Середзем’ї.

Трилогія «Володар перснів» — ключова у творчому доробку автора. Вона цілком годиться для читання в підлітковому віці. Це продовження подій, змальованих у «Гобіті», і тут уже йдеться про племінника Більбо Беґґінса — гобіта Фродо, який дістає у спадок Єдиний Перстень.

Окрім нечуваної сили, якою наділене кільце, цей подарунок здатен ще й розкривати всі злі наміри й поневолювати свідомість свого власника. Заручившись підтримкою друзів, Фродо вирушає в небезпечну пригоду, щоб знищити Єдиний Перстень. Тільки-от він навіть не здогадується, що став приманкою для шукачів чарівного кільця.

 

«Володар мух», Вільям Ґолдінґ

Ще один класичний твір, який водночас може зацікавити і дорослих, і підлітків, — «Володар мух». Це історія про гурт дітей, які внаслідок авіакатастрофи опинилися на безлюдному острові.

Що відбувається з людиною, відірваною від цивілізації? Які інстинкти прокидаються в нас, коли на кін поставлено людське життя? Це незвичайна історія про перетворення людини на тварину, торжество жорстокості над гуманністю. Чи зможуть діти, опинившись у таких нелюдських умовах, згадати про справедливість і чесність?

 

«Кульбабове вино», Рей Бредбері

Повість відомого американського письменника Рея Бредбері — це добра і тепла книжка, що повертає читачів у дитинство. В сюжеті немає особливої драми або трагедії. Події відбувається в маленькому містечку погідного літа.

Брати Том і Дуґлас весело проводять час на канікулах, спілкуються з родичами і друзями, зустрічають нових знайомих. Навіть через багато років Дуґлас асоціюватиме літо з кульбабовим вином, яке щороку готував дідусь. Уже дорослим він ностальгійно згадуватиме квітковий аромат, здатний миттєво перенести його в безтурботне дитинство.

 

«Таємна сила. Формула успіху підлітка-інтроверта», Сюзен Кейн, Грегорі Мон, Еріка Мороз

До нашого переліку книжок для підлітків увійшли не лише художні твори, а й нонфікшн. Сучасні підлітки ростуть у напрочуд стрімкому й мінливому світі, тож дуже важливо крокувати в ногу з часом й уміти досягати поставленої мети. І багато хто з них уже в юному віці починає цікавитися тим, як залишатися продуктивним та ефективним, як розв’язувати завдання і займатися тайм-менеджментом.

Увесь світ поділяється на екстравертів та інтровертів. Однак це радше одна з характеристик людини, а не ключова її якість. І ця книжка якнайкраще розповідає, що, будучи інтровертом, можна так само досягати успіху й бути популярним поміж однолітків. Головне — опанувати кілька секретів, якими діляться автори цієї книжки.

 

«Як упорядкувати справи — у школі й не тільки», Девід Аллен

Девід Аллен — найпопулярніший автор мотиваційних книжок. Увесь світ читає його бестселер «Як упорядкувати справи». Як консультант з питань особистісної продуктивності Аллен написав просту й корисну книжку для підлітків. Вона насамперед про тайм-менеджмент — розподіл часу таким чином, щоб зберігати продуктивність і водночас встигати насолоджуватися життям.

Повірте, підлітки можуть утомлюватись і бути завантаженими не менше, аніж дорослі. Школа й різноманітні гуртки, підготовки до конкурсів та іспитів, хобі й зацікавлення — на все це потрібен час, а доба складається всього-на-всього з 24 годин. Варто зважати й на те, що організм підлітків швидше виснажується і потребує більше часу на сон та відновлення.

Скориставшись практичними порадами з цієї книжки, підліток навчиться правильно визначати пріоритети, складати персональний розпорядок дня і нарешті візьме під контроль свій час.

 

«Вождь червоношкірих. Оповідання», О. Генрі

Це збірка оповідань, до якої входить головний твір, який і дав назву всій книжці, — «Вождь червоношкірих». Невелика за обсягом новела, написана ще на початку XX століття, і сьогодні залишається цікавою для підлітків. Маленький син заможних батьків стає заручником шахраїв. Однак замість злякатися, хлопчик починає сприймати все, що відбувається, як захопливу гру і навіть залучає до неї своїх викрадачів.

Чи зможе Сем самостійно впоратися зі злочинцями і покарати їх? До речі, цілком імовірно, що саме ця розповідь лягла в основу популярного різдвяного фільму «Сам удома».

 

«Дивовижна подорож Кролика Едварда», Кейт ДіКамілло

Завершує наш перелік не надто відомий, але напрочуд цікавий і повчальний твір. Попри те, що це казка, читати її варто не дітям, а саме підліткам. У ній ідеться про пригоди порцелянового кролика з дуже прикрим і неприємним характером. Після того як господиня губить улюблену іграшку, з кроликом відбувається безліч небезпечних і повчальних подій. Він уплутується в кілька пригод, знайомиться з новими, не завжди добрими людьми, і розуміє, яким цінними й дорогими для нього є його близькі.

Чи зможе кролик Едвард повернутися додому і чи випаде йому знайти нових друзів? Казка неймовірно добра й повчальна, легко читається і порушує багато проблем, зокрема про щастя, кохання та взаємодопомогу.

 

Бути підлітком не так просто, як може здатися на перший погляд. За конфліктами з батьками і вчителями та відсутністю інтересу до навчання часто криються складніші проблеми — пошук себе і визначення своїх життєвих цілей. Ми зібрали найкращі підліткові книжки, які сподобаються всім, хто саме переживає цей критичний рубіж, і посядуть гідне місце на книжковій полиці юного читача.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife