Найкращі книги-трилери

2 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги-трилери - Vivat

Сюжети трилерів тримають у напрузі протягом усієї розповіді. Загадки і змови, вбивства і викрадення, пошук зловмисників і розслідування справи досвідченими детективами й полісменами — поєднавши всі ці елементи в одній книжці, можна дістати вибухонебезпечну суміш, яка не дасть відірватися від роману доти, доки ви не перегорнете останню сторінку.

Видавництво «Віват» зібрало у своєму рейтингу одразу 10 культових творів у цьому жанрі. Пропонуємо вам найцікавіші книжки трилери, які полоскочуть нерви й допоможуть потренувати інтуїцію в пошуках розгадки таємниці.

«Переломи», Франк Тільє

Перелік «найкращі книжки трилери 2021» починається з роману французького письменника. У процесі роботи над цією книжкою Франк Тільє упродовж кількох місяців консультувався та спілкувався з лікарями, які працюють у галузі судової психіатрії.

На перший погляд може здатися, що це якесь тотальне занурення у безумство. Проте сюжет продуманий максимально докладно й логічно. Він поєднує історії кількох персонажів: журналіста, який служив у В'єтнамі, соціальної працівниці, яка на автобусній зупинці випадково виявила тіло оголеного чоловіка, а ще психіатра. Усі вони в якийсь невідомий спосіб пов'язані з жінкою на ім'я Аліса, яка через значні провали в пам’яті змушена пройти курс лікування у психотерапевта.

 

«Ловець невинних душ», Донато Каррізі

Цей італійський письменник вміє майстерно заплутати й увести в оману. Всі події, описані в книжці, оповиті брехнею і зрадою. Сповіді вже не є чимось секретним: у церкві можуть спокійнісінько вбивати, а головний детектив за сумісництвом — священник, і не просто священник, а людина, наділена екстрасенсорними здібностями.

Поєднання добра і зла в цьому персонажі воістину захоплює. Роман складається з кількох сюжетних ліній. Проте головна історія, довкола якої обертається решта, — зникнення і подальше вбивство дівчат, за розслідування якого береться священник на ім'я Маркус. Він мало що пам'ятає про своє минуле життя, проте завдяки дару екстрасенсорики може передбачати майбутнє. Маркус заручається підтримкою інспекторки-криміналістки Сандри, з якою проходить крізь низку загадкових і жахливих подій.

 

«Мізері», Стівен Кінг

Американського письменника не просто так називають королем жахів. Тому на запитання, які книжки трилери найкращі, можна відповісти однозначно: щось зі Стівена Кінга. До вашої уваги ми пропонуємо психологічний трилер з напруженим сюжетом «Мізері».

Головний герой — популярний письменник — потрапляє у страшну автокатастрофу. Постраждалого знаходить жінка й береться доглядати його, доки він тимчасово втратив здатність пересуватися.

Згодом з'ясовується, що Енні — не проста медсестра, яка знає, як правильно доглядати хворого. Ще вона — віддана фанатка письменника Пола й давно мріяла познайомитися зі своїм кумиром.

Через певний час Пол розуміє, що опинився в пастці у божевільної жінки, і будь-які спроби втекти не дають жоднісіньких результатів. На що здатні фанати, щоб заволодіти своїм кумиром? Наскільки небезпечна Енні і чи вдасться Полові вибратися живим із цієї пастки?

«Мовчання ягнят», Томас Гарріс

Є найкращі трилери — книжки та фільми, які роками не полишають світових рейтингів. «Мовчання ягнят» вважається класичним детективом і трилером ось уже протягом десятиліть і навіть входить до переліку ста найкращих книжок за версією асоціації письменників-криміналістів Великої Британії.

Головний герой серії романів — судовий лікар, хірург і психіатр Ганнібал Лектер. Здавалося б, така шляхетна професія не залишає місця жорстокості. Однак у вільний від роботи час Ганнібал спокійнісінько практикує канібалізм і жорстоко вбиває людей. При цьому персонаж неабияк харизматичний і напрочуд цікавий. Хід його думок бентежить і змушує захоплюватися, незважаючи на такі моторошні уподобання судового психіатра.

Цей роман більше про те, що кожен із нас має свій темний бік. І про те, що коїться з людиною, коли її внутрішні демони вириваються на волю.

 

«Зодіак убивств», Соджі Шімада

Японський письменник став популярним ще в 1980-х роках завдяки тому, що започаткував цілком новий жанр: роман-гру. Це детектив, який передбачає інтелектуальний діалог з читачами, дає їм можливість знайти вбивцю ще до того, як детектив вийде на правильний слід. То тут, то там автор розкидає підказки і факти, які роблять читання книжки ще цікавішим.

Роман складається з кількох розділів і розповідає про низку загадкових убивств, що сталися в 30-х роках XX століття. Усі вбивства таємниче пов'язані між собою, персонажі й історії, здавалося б, такі різні, переплітаються і складаються в пазл.

Це не просто роман зі спритно закрученим сюжетом — це ще й справжня головоломка, яка припаде до смаку всім любителям позмагатися з детективами у швидкості розкриття таємниць.

«Мовчазна пацієнтка», Алекс Майклідіс

Якщо ви шукаєте найкращі психологічні трилери, книжки, в яких ідеться про божевільних персонажів і розкриваються мотиви, за якими вони наважуються на жахливі вчинки, вам неодмінно сподобається цей роман. Головну героїню — художницю Алісію — звинувачують у вбивстві власного чоловіка — успішного фотографа Ґебріела.

Позаяк жінку визнають неповносправною, її поміщають не у в'язницю, а в судово-медичну установу в Північному Лондоні (по-іншому — психіатричну клініку «Ґроу»). Її справою займається психотерапевт Тео, який вірить у невинуватість підсудної і намагається ближче познайомитися з Алісією, щоб розкрити вбивство її чоловіка.

Як усі ці персонажі пов'язані між собою і чи зможе Тео довести невинуватість художниці? І про що можна дізнатися, прочитавши щоденник Алісії?

«Дім дивних дітей», Ренсом Ріґґз

Якщо ви полюбляєте трилери книжки, найкращі класичні романи ви вже, напевно, прочитали. Тож саме час звернути увагу на твори, написані у двадцять першому столітті. Розпочнімо з моторошного й цікавого роману «Дім дивних дітей».

Головний герой — підліток Джейкоб — уві сні часто бачить кошмари. Колись давно дідусь розповідав хлопцеві про дивних дітей, наділених надприродними здібностями. Після смерті дідуся Джейкоб знаходить в архіві старезні фото і прагне з'ясувати, що з того, про що він чув у дитинстві, правда.

Пошуки виводять головного героя на невеликий острів, захований у густому тумані. Там він натрапляє на будинок, мешканці якого — дивні діти з паранормальними здібностями.

«Поклик Ктулху», Говард Лавкрафт

Говард Лавкрафт створив атмосферу жахів, яка сьогодні неабияк упізнавана й уже стала класикою. Він автор серії книжок про морське чудовисько Ктулху. Роман «Поклик Ктулху» — це перша книжка серії. Твір складається з трьох частин. Розповідь ведеться від імені мешканця Бостона Френсіса, який розслідує кілька справ, так чи так пов'язаних з міфічним чудовиськом Ктулху.

Усі події в книжці, на перший погляд цілком непов’язані між собою, насправді тісно переплетені одна з одною. Читати Лавкрафта, звісно, не надто просто: його оповідання й романи — високоінтелектуальні історії з тонким психологізмом і вивіреною логікою. Але раптом ви все-таки захочете вийти із зони літературного комфорту, обов'язково відкрийте для себе міфи про жорстоке чудовисько Ктулху.

До речі, 2005 року за мотивами творів вийшов однойменний фільм, який, щоправда, не дістав належного визнання.

«Ребекка», Дафна дю Мор'є

Британський трилер, який особливо припаде до смаку поціновувачам класичних романів. Молода жінка виходить заміж за заможного Максиміліана де Вінтера й переїжджає з ним у розкішний заміський будинок. Там вона намагається налагодити побут і заприятелювати з людьми, які так багато знають про її коханого.

Раптом вона дізнається, що перша дружина Максиміліана трагічно загинула за нез'ясованих обставин. Дівчину звали Ребекка, її просто обожнювали всі домочадці і друзі. Згодом головна героїня випадково виявляє певні розбіжності, які стосуються смерті Ребекки. Загадки й таємниці не дають їй спокою і буквально зводять з розуму. Що ж дізнається головна героїня і чи справді смерть Ребекки була випадковою?

«Сніговик», Ю Несбьо

Ми перерахували всі найкращі книжки, психологічні трилери й детективи, які тримають у напрузі аж до останньої сторінки. Завершує наш перелік роман норвезького письменника, що входить до серії книжок про детектива Харрі Холе. Цього разу головному героєві випаде розслідувати вбивство, пов'язане з подією, яка сталася понад двадцять років тому.

Щороку з появою першого снігу в Осло зникає одна жінка. Останнє, що вона бачить, — це величезний сніговик, який невідомо звідки й коли виник на ділянці перед будинком. Згодом жінок знаходять жорстоко вбитими. Детектив Харрі намагається розгадати, хто ж ховається за личиною Сніговика й чи пов'язаний цей чоловік (чи, може, істота) з аналогічними подіями, що відбувалися в Норвегії ще 1980 року.

Звісно, жанрова література може бути різною. Щоб ви не наразилися на нудне й дешеве чтиво, де логічні помилки й величезні прогалини в сюжеті псують усе враження від читання, важливо обрати найкращі книжки трилери. Будь-який роман з нашого переліку вартий вашої уваги. Тонкий психологізм, напруга і драма, старанно прописані персонажі й сюжет чудово виконують своє завдання — занурюють читача в подекуди страшну, але надзвичайно захопливу й приголомшливу історію.

Усі найкращі книжки в жанрі трилер, наведені в нашому рейтингу, ви можете придбати на сайті інтернет-магазину видавництва «Віват». Найвразливішим, щоправда, радимо не читати ці романи пізно вночі перед сном.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife