Фемінізм в літературі і Букерівська премія 2019

4 рок. тому
|
Категорія
Фемінізм в літературі і Букерівська премія 2019 - Vivat

Фемінізм виник не вчора. Проте останніми роками жінки по всьому світу все голосніше заявляють про власні права, все впевненіше вимагають до себе поваги, все більш зухвало відкидають сталі соціальні норми. РухMeToo, що закликає до боротьби з харасментом, виникнення бодіпозитиву як соціального явища, розповсюдження мовних фемінітивів, - відверті і сміливі жінки на слуху у суспільства, і популяризація феміністичної літератури це лише підтверджує.

Цього року журі Букерівської премії, однієї з найпрестижніших у літературному світі, порушило правила визначення переможця і обрало одразу двох номінантів, розділивши між ними і звання кращих авторів і фінансову винагороду.

 

Букерівська премія-2020: чому журі престижного конкурсу пішло на порушення правил?

 

Обидва переможці цьогорічного літературного змагання – жінки, обидві – авторки книжок феміністичної спрямованості. Перша, Маргарет Етвуд, отримала нагороду за «Заповіти», продовження антиутопії «Оповідь служниці». Мова в книзі про вигаданий світ, в якому жінка є лише інструментом для народження дітей. Серію Етвуд вже зараз називають класикою жанру і порівнюють зі світовими шедеврами рівня «Прекрасний новий світ» Хакслі і «1984» Орвелла.

Щодо другої переможниці, Бернардіна Еварісто – письменниця родом з Нігерії, яка мешкає у Лондоні. Її книжка «Дівчина, жінка, інше» об’єднуює 12 історій темношкірих жінок, які мешкають в англійській столиці і долають чимало труднощів на своєму шляху.

Члени журі Букерівської премії зізнались, що обидва романи вразили їх настільки, що віддати перевагу одному з них вони просто не змогли. До того ж, обидва твори актуальні і відповідають сучасним світовим тенденціям.

 

Феміністична література у світі

 

Те, що зараз подібні твори опинились під променем прожекторів не свідчить про те, що феміністична література – молодий напрямок. Насправді, в цьому жанрі написано чимало гідних творів, багато з них були видані в Україні і зараз користуються попитом. Рекомендуємо прочитати тим, хто не розуміє, чому і за що «воюють» феміністки. Ці романи дратують, захоплюють, але майже нікого не залишають байдужими:

Наомі Вульф «Міф про красу. Стереотипи проти жінок». Авторка книжки – яскрава представниця фемінізму третьої хвилі, активістка, громадська діячка. «Міф про красу» - ключовий її твір, у якому йдеться про те, що стандарти краси є соціально обумовленим конструктом, в якому визначальну роль відіграє патріархальний компонент. Жінка порівнює загальноприйняті «ідеали» із середньовічними знаряддями для тортур, розповідає про те, яка доля спіткає дівчат, які цим стандартам не відповідають та, звісно, мотивує жінок бути тими й такими, як хочуть вони самі.

До речі, Наомі Вульф написала ще одну цікаву книжку – «Вагіна. Нова історія жіночої сексуальності». Проте її громадськість, у тому числі феміністична, сприйняла неоднозначно – видання назвали провокаційним і науково необґрунтованим.

Уоріс Дірі і Кетлін Міллер, «Квітка пустелі» - це неймовірна біографія неймовірної людини. Це історія Уоріс Дірі, жінки, яка народилась у віддаленому куточку Сомалі, у віці п’яти років зазнала жорстокої процедури жіночого обрізання, а у 13 втекла напередодні весілля із чоловіком, який за віком міг би бути її дідом. Після цього доля піднесла Уоріс ще чимало неприємних сюрпризів – були і злидні, і переслідування. Проте з забитої африканської дівчинки вона згодом таки перетворилась на популярну красуню-модель, всесвітньо відому своєю сміливістю літературну авторку.

Уте Ерхардт «Хороші дівчатка відправляються на небеса, а погані - куди захочуть» - цю книжку чоловіки не дають почитати своїм жінкам, а батьки не рекомендують її донькам. Бо у цьому виданні популярний німецький психолог радить жінкам скинути ланцюги патріархату і на прикладі різних історій показує, що жінкам не варто обмежувати себе тільки сімейними зобов'язаннями, адже тоді вони втрачають індивідуальність і стають нецікавими для своїх партнерів. Насправді жінка може все, говорить автор, особливо якщо в себе вірить.

Цікаві книжки феміністичного спрямування виходять друком і у нашому видавництві. Одна з таких - книга «Червоний годинник» Лені Зумас. Вона про Америку наших часів, у якій аборти, ЕКЗ й усиновлення дітей самотніми жінками заборонені законом у всіх 50 штатах. Усе це для того, щоб «відновити авторитет родини й покращити демографічну ситуацію». Відтепер тіло жінки їй не належить. Нова реальність сягнула маленького містечка в штаті Орегон. Дівчинка-підліток вагітна й хоче зробити аборт. Сорокарічна самотня вчителька, навпаки, намагається завагітніти, бо не може всиновити дитину. Дружина, яка покинула навчання заради дітей та сім'ї, тепер сумнівається в правильності свого вибору. Шляхи цих героїнь перетинаються, утворюючи особливий зв’язок, що своїм корінням сягає минулого. Тих далеких часів, коли полярна дослідниця кинула виклик суспільним нормам, знехтувала традиційними цінностями й реалізувала себе як науковиця. П'ять жінок, п’ять доль і один вибір, який постане перед кожною з них. Цей вибір назавжди змінить їхні життя.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife