100 найкращих книг 20-ого століття

2 рок. тому
|
Категорія
100 найкращих книг 20-ого століття - Vivat
ХХ століття подарувало нам безліч цікавих творів. Деякі з них уже встигли стати класикою і увійшли до шкільної та університетської програм. Низка тяжких подій: війни, репресії, революції, економічні кризи — усе це породило цілу плеяду геніальних письменників.
Не дивно, що з початку ХХ століття література переживала відродження, книжки видавалися одна за одною, роблячи своїх авторів популярними ще за життя.
Видавництво «Віват» зробило майже неможливе й зібрало для вас найкращі книжки 20 століття за версіями сучасних журналів і критиків. Тут ви знайдете найрізноманітнішу літературу: від філософських романів до фентезійних історій, від книжок про кохання до трилерів та детективів.

«Сторонній», Альбер Камю

Це дебютна повість відомого французького письменника Альбера Камю, який одним з перших удався до жанру екзистенційної літератури.

Головний герой роману — француз Мерсо, якого звинувачують у вбивстві мешканця міста. Сюжет поділений на три основні частини: смерть матері Мерсо, скоєння ним злочину (як стверджує сам персонаж — курок був спущений через сліпуче сонце) і судове засідання, на якому головному герою виносять вирок.

У книжці дуже багато рефлексій персонажа, які особливо помітні на тлі його повної апатії до того, що коїться довкола. Лише перед смертю на сповіді Мерсо нарешті вирішує бодай трохи вийти зі свого кокона.

«У пошуках утраченого часу», Марсель Пруст

Марсель Пруст — ще один французький письменник, який став класиком ХХ століття. Його семитомний роман-епопея «У пошуках утраченого часу» започаткував новий жанр — потік свідомості. Попри значний обсяг, цей твір читається одним подихом.

А все тому, що тема в ньому актуальна і сучасній людині. Головний герой шукає способів заволодіти Часом, підкорити його собі й запобігти тому, що години і дні так швидко минають.

Порятунок герой бачить лише у творчості. Подумки перенісшись у своє дитинство та юність і фіксуючи всі спогади на папері, він ніби запечатує час і занурюється у приємну млість минулого.

«Процес», Франц Кафка

Франц Кафка вмів описувати реалії свого часу, його безвихідь та байдужість. Головний герой, прокидаючись рано-вранці, дізнається, що на нього позиваються до суду. Він починає розбиратись у цій ситуації, прагнучи принаймні дізнатися, у чому його звинувачують. Однак, потрапивши в бюрократичне пекло, Йозеф розуміє, що Процес — це те, що хоч і відбувається з ним, але не має до нього жоднісінького стосунку.

Усе вирішують за головного героя, і поступово він усвідомлює: єдине, що можна зробити в цій ситуації, — це підкоритися системі.

Цікаво, що сам письменник навіть під час написання книжок працював у страховій компанії. Тож ненависть до бюрократичного апарату в ньому підживлювалася не один рік.

«Маленький принц», Антуан де Сент-Екзюпері

Здавалося б, звичайна дитяча казка, але в ній, як і в решті своїх творів, Екзюпері геніально володіє словом. Метафори й історії, описані в книжці, актуальні й для багатьох дорослих.

Пілот, який самотою керує літаком, змушений приземлитись у пустелі, щоб полагодити мотор. Уранці він виявляє поруч себе маленького хлопчика. Це Маленький Принц, який мандрує різними планетами.

Маленький Принц багато міркує про Землю і людей, які зустрілися йому на цій планеті. Він щиро дивується, чому дорослі припиняють мріяти, стають роздратованими, чому багатьом з них так складно турбуватися про навколишній світ.

Казка ще раз нагадує, що всі ми родом з дитинства, вчить доброти й турботи про те, що дороге нашому серцю. Вона однаково повчальна й цікава і дорослим, і дітям.

«Улісс», Джеймс Джойс

Дивно, але весь роман (з обсягом понад сімсот сторінок) описує лиш один прожитий день. І, повірте, один день ще ніколи не був таким тривалим і багатим на роздуми та події.

Головний герой «Улісса» — чоловік на ім’я Леопольд. Його день нібито нічим не відрізняється від життя більшості людей. Одначе Джойсу вдалося майстерно описати все до найменших подробиць і створити інтригу.

Леопольд відвідує видавництво, обідає в кафе та вирушає на похорон свого приятеля. І все це протягом одного дня. Крім того, він заїжджає до пологового будинку, наркопритону й навіть встигає відпочити на березі затоки.

Наприкінці дня головний герой повертається додому разом з новим знайомим — Стівеном, якого він зустрів у пологовому будинку. Напруги додає ще й те, що протягом усього дня Леопольд живе з думкою, що дружина зраджує його. Парадоксально, що він так і не вдається до жодних дій, щоб прояснити цю ситуацію.

«Грона гніву», Джон Стейнбек

Це історія про родину фермерів з Оклахоми. Події в романі відбуваються за часів Великої депресії. Автор порушує багато серйозних проблем, які хвилювали на той момент суспільство. Саме завдяки увазі до злободенних тем у романі «Грона гніву» письменник був нагороджений Пулітцерівською премією.

У тяжкі часи Великої депресії зубожіла родина фермерів змушена переїхати зі свого маленького будинку в Оклахомі до Каліфорнії. Більшість подій роману відбувається саме в дорозі, на якій з героями трапляється безліч пригод, серед яких і смерть одного з членів сім’ї.

Приїхавши до Каліфорнії, родина фермерів потрапляє до трудового табору, живе в жахливих умовах і поступово втрачає будь-яку надію на світле майбутнє.

«Пригоди Шерлока Холмса», Артур Конан Дойль

Артур Конан Дойль створив образ геніального детектива, який і сьогодні вважається одним з найбільш харизматичних і продуманих персонажів. Шерлока Холмса переосмислюють в інших творах, за мотивами новел і оповідань знімають фільми та серіали. Не дивно, що пригоди Шерлока Холмса увійшли до рейтингу найкращих книжок 20 століття.

До збірки «Пригоди Шерлока Холмса» увійшли відразу 12 історій, серед яких «Етюд у багряних тонах», «Знак чотирьох» та «Скандал у Богемії» (де вперше з’являється Ірен Адлер).

Головні герої всіх оповідань — це талановитий детектив Шерлок Холмс, який у ході розслідування злочинів послуговується методом дедукції, і його помічник доктор Ватсон. Захопливі сюжети та несподівані розв’язки — це те, що робить твори Артура Конан Дойля популярними в усьому світі.

«Старий і море», Ернест Гемінґвей

Час перейти від динамічних до більш спокійних та медитативних творів. У цьому короткому романі-притчі розповідається про старого рибалку Сантьяго, який уже протягом кількох місяців, виходячи в море, не може спіймати жодної рибини.

Він багато спілкується зі своїм другом — хлопчиком на ім’я Манолін. Якось Сантьяго зізнався маленькому товаришеві, що планує відпливти подалі в протоку, щоб у такий спосіб розірвати низку невдач. Уже наступного ранку старий вирушає до Гольфстріму, де на гачок йому трапляється величезна рибина завдовжки близько 5 метрів.

Рибина затягує Сантьяго ще далі від суші. Старому складно дати раду такій величезній здобичі, однак і відпускати її він не хоче.

Це геніальний твір про бажання довести справу до кінця, про силу волі, а ще про те, що людина може підкорити навіть стихію, якщо справді цього забажає.

«Тріумфальна арка», Еріх Марія Ремарк

Дія роману розгортається наприкінці 1930-х років у Франції. Головний герой, хірург-біженець на ім’я Равік, хоч і не є громадянином Франції, проте має можливість жити там й успішно оперувати пацієнтів завдяки колосальному досвіду і знанням.

Попри те що Равіка поважає доволі багато його пацієнтів, колег і просто знайомих, відсутність французького паспорта наражає його на ризик бути депортованим будь-якої миті.

У ході розвитку подій Равік знаходить друзів і мстить ворогам, знайомиться з актрисою з Італії, закохується, свариться і мириться з нею. Здавалося б, звичайне життя звичайної людини. От тільки прийдешня Друга світова війна цілком змінює життя головних героїв.

«Біле Ікло», Джек Лондон

Пригодницький твір Джека Лондона, перший у нашому переліку, де головний герой не людина, а тварина. У повісті «Біле Ікло» йдеться про пса, в якому змішалася вовча й собача кров.

Події відбувається за часів золотої лихоманки на Алясці. Головний герой Біле Ікло вчиться виживати у світі, сповненому небезпек та несподіванок, ворогує і знаходить друзів, стає вожаком упряжки, чим наживає собі чимало ворогів зі зграї.

Це серйозний глибокий твір, який з жорстокістю дикого світу описує все те, з чим стикається і людина: цькування і неприйняття, жорстоке ставлення, відсутність друзів та порозуміння.

Чи зможе Біле Ікло знайти добрих господарів і зажити спокійним життям або ж до кінця своїх днів напівсобаці-напіввовку доведеться вигризати право бути частиною зграї?

«Чорний обеліск», Еріх Марія Ремарк

Ремарк у багатьох своїх романах порушував проблему того, як люди виживали в період між двома світовими війнами. Це трагедія, яка торкнулася цілого покоління, коли молодь, яка пережила жахіття Першої світової війни, намагалася повернутися до нормального життя і забути про все, що з нею сталося.

«Чорний обеліск» — своєрідне продовження роману «На західному фронті без змін». Головний герой Людвіг живе в Німеччині за часів страшної інфляції та економічної кризи. Він торгує надгробками і спілкується зі своїми товаришами — іншими представниками «втраченого покоління».

У романі багато сатири, алкоголю і сигарет, любовних пригод і вічних питань про дружбу і зраду, пошуки себе і трагедії людського життя.

«Американська трагедія», Теодор Драйзер

Кримінально-судова історія, заснована на реальних подіях. Тонкий психологізм і драма, які Теодорові Драйзеру вдаються зі щонайбільшою точністю, занурюють читача в історію життя Клайда Гріфітса.

Вихований у строгій релігії, він спочатку стає кур’єром у готелі, а потім потрапляє на роботу на фабрику. Юнакові відкривається світ грошей і розкоші, у нього з’являються нові друзі й захоплення (жінки й алкоголь).

Клайд закохується в Сондру, доньку одного з працівників фабрики. Коли дівчина повідомляє йому, що вагітна, через страх і амбіції юнак бажає в будь-який спосіб позбутися відповідальності. І тут йому на думку спадає історія, про яку він читав нещодавно. У ній молоде подружжя, катаючись на човні, зникло безвісти, так, що тіло одного з них досі не знайшли. І цей план не дає спокою Клайдові.

«1984», Джордж Орвелл

Багато поціновувачів антиутопій розпочинали своє знайомство із цим жанром саме з книжок Джорджа Орвелла. «1984» — легендарний роман, у якому розповідається історія Вінстона Сміта. Мешкаючи в цілком тоталітарній державі, головний герой не може змиритися із системою.

Тим паче, що ця система напрочуд жорстока: у місті керує Міністерство Правди, працює поліція думок і практикуються хвилини ненависті. Партія запроваджує новомову — мову з великою кількістю пропагандистських тоталітарних слів і навіть забороняє вести особистий щоденник.

Скутий цими правилами, як ланцюгами, Вінстон мріє зламати систему. Заручившись підтримкою своєї коханки Джулії, він намагається зібрати довкола себе однодумців, щоб перемогти Великого Брата.

Кому ж зрештою дістанеться перемога: людині чи системі? Антиутопія Орвелла — така, що залишає після себе не надто приємний посмак, але водночас спонукає багато про що замислитися.

«По кому подзвін», Ернест Гемінґвей

Другий у нашому переліку твір Ернеста Гемінґвея, який кардинально відрізняється від роману-притчі «Старий і море». Головний герой — американець Роберт Джордан — іде добровольцем на Громадянську війну в Іспанії. Протягом усього твору ми спостерігаємо тотальний страх і ненависть, у які поринає Роберт.

Молодий чоловік виявляється не готовим до всіх жахіть громадянської війни, переживає безліч змішаних почуттів: від гострої люті до панічного страху. І лише знайомство з красунею Марією привносить у його життя трохи сенсу.

Герой втрачає найкращих друзів, долає себе і мріє про те, щоб жахіття війни скінчилися. Гемінґвей робить своїх персонажів напрочуд реальними. У його творах постають не просто вигадані персонажі, а люди, які відчувають страх і переживають сумніви, солдати, які не завжди бачать сенс у війні та розуміють, що опинилися там не з власної волі. Уся ця гама почуттів дає змогу вповні збагнути людську природу.

«Друга стать», Сімона де Бовуар

Одна з найвідоміших робіт французької письменниці, у якій описується ставлення до жінок протягом тривалого періоду в історії людства. «Друга стать» вважається відправною точкою і основою для багатьох феміністичних творів, написаних у наступні роки.

Книжка складається з двох томів й охоплює буквально всі сфери життя жінки. Письменниця провела ретельний аналіз і розглянула всі періоди історії: від давніх часів до сьогодення. Вона зібрала всі упередження, які так чи так впливали на сприйняття жінки, всі стереотипи, якими послуговувалися для позначення представниць «слабкої статі» (у цьому словосполученні вже міститься переконання про жінок як про слабку стать).

Книжка буде актуальна всім, кого цікавить історія жінок, їхня боротьба за свої права, протистояння із зовнішнім світом та труднощі, з якими їм доводилося стикатися на шляху до того суспільства, в якому ми живемо сьогодні.

Найкращі книжки ХХ століття: перелік за алфавітом

  • «451° за Фаренгейтом», Рей Бредбері
  • «Bonjour, печале!», Франсуаза Саган
  • «Алкоголі», Гійом Аполлінер
  • «Архіпелаг ГУЛАГ», Олександр Солженіцин
  • «Атлант розправив плечі», Айн Ренд
  • «Бойня номер п’ять, або Хрестовий похід дітей», Курт Воннеґут
  • «Буття і ніщо», Жан-Поль Сартр
  • «Вбити пересмішника», Гарпер Лі
  • «Великий Ґетсбі», Френсіс Скотт Фіцджеральд
  • «Великий Мольн», Ален-Фурньє
  • «Вибір Софі», Вільям Стайрон
  • «Вигадані історії», Хорхе Луїс Борхес
  • «Визнання Ната Тернера», Вільям Стайрон
  • «Війна світів», Герберт Веллс
  • «Власна кімната», Вірджинія Вульф
  • «Володар мух», Вільям Ґолдінґ
  • «Володар перснів», Джон Рональд Руел Толкін
  • «Все королівське військо», Роберт Пенн Воррен
  • «Втрачена честь Катаріни Блюм», Генріх Белль
  • «Вусики виноградної лози», Колетт
  • «Гаррі Поттер і філософський камінь», Джоан К. Ролінґ
  • «Генерал мертвої армії», Ісмаїл Кадаре
  • «Гобіт, або Туди і звідти», Джон Рональд Руел Толкін
  • «Голий ланч», Вільям Берроуз
  • «Давець», Лоїс Лоурі
  • «Доля людини», Андре Мальро
  • «Епоха невинності», Едіт Вортон
  • «Життя: інструкція з використання», Жорж Перек
  • «Зазі в метро», Ремон Кено
  • «Зачарована гора», Томас Манн
  • «Звіяні вітром», Маргарет Мітчелл
  • «Зізнання», Вільям Геддіс
  • «Ім’я троянди», Умберто Еко
  • «Кім», Редьярд Кіплінг
  • «Колгосп тварин», Джордж Орвелл
  • «Коханець леді Чаттерлей», Девід Герберт Лоуренс
  • «Хроніки Нарнії. Лев, Біла Відьма та шафа», Клайв Стейплз Льюїс
  • «Лиса співачка», Ежен Йонеско
  • «Ловець у житі», Джером Девід Селінджер
  • «Лоліта», Володимир Набоков
  • «Мангеттен», Джон Дос Пассос
  • «Мартін Іден», Джек Лондон
  • «Місто скорботи», Поль Елюар
  • «Мовчання моря», Веркор
  • «Молитва про Овена Міні», Джон Ірвінг
  • «Мораважин», Блез Сандрар
  • «На дорозі», Джек Керуак
  • «Над зозулиним гніздом», Кен Кізі
  • «Нульовий ступінь письма», Ролан Барт
  • «Пастка-22», Джозеф Геллер
  • «Печальні тропіки», Клод Леві-Строс
  • «Під вулканом», Малькольм Лаурі
  • «Під сонцем сатани», Жорж Бернанос
  • «Піна днів», Борис Віан
  • «Побачення у Самаррі», Джон О’Гара
  • «Пригоди Огі Марча», Сол Беллоу
  • «Протистояння», Стівен Кінг
  • «Прощавай, Берлін», Крістофер Ішервуд
  • «Пси війни», Роберт Стоун
  • «Путівник по Галактиці. Повний цикл (збірка)», Дуґлас Адамс
  • «П'ятниця, або Тихоокеанський лімб», Мішель Турньє
  • «Розфарбований птах», Єжи Косинський
  • «Світло в серпні», Вільям Фолкнер
  • «Серце — самотній мисливець», Карсон Маккаллерс
  • «Синій лотос», Ерже
  • «Сліпий убивця», Марґарет Етвуд
  • «Слова і речі. Археологія гуманітарних наук», Мішель Фуко
  • «Смерть приходить по архієпископа», Вілла Катер
  • «Смерть серця», Елізабет Боуен
  • «Смерть у сім’ї», Джеймс Ейджі
  • «Собака Баскервілів», Артур Конан Дойль
  • «Спортивний журналіст», Річард Форд
  • «Сто років самотності», Ґабріель Ґарсія Маркес
  • «Сум’яття почуттів», Стефан Цвейг
  • «Театр і його Двійник», Антонен Арто
  • «Три нариси з теорії сексуальності», Зиґмунд Фройд
  • «Узбережжя Сирта», Жюльєн Грак
  • «Філософський камінь», Маргеріт Юрсенар
  • «Циганські романсеро», Федеріко Гарсія Лорка
  • «Чекаючи на Годо», Семюель Беккет
  • «Чи це людина», Прімо Леві
  • «Чудова мандрівка Нільса з дикими гусьми», Сельма Лагерльоф
  • «Шлях усякої плоті», Семюель Батлер
  • «Щоденник Анни Франк», Анна Франк
  • «Який чудесний світ новий!», Олдос Гакслі

До нашого рейтингу потрапили не просто хороші книжки, а справжнісінькі бестселери 20 століття. Тут ви точно знайдете книжку, якої ще немає на вашій поличці (ймовірно, навіть таку, про яку ви ніколи не чули). Шукайте романи в інтернет-магазині видавництва «Віват» і знайомтеся з геніальними письменниками минулого століття, які назавжди залишили свій слід в історії літератури.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife