Що таке нонфікшн і навіщо він потрібен дітям?

4 рок. тому
|
Категорія
Що таке нонфікшн і навіщо він потрібен дітям? - Vivat

Час нудних підручників спливає, і майбутнє, впевнені експерти літературного ринку, за дитячими книжками в жанрі нон-фікшн.

 

Доведено науковцями: найкраще сприймає та запам’ятовує інформацію саме дитячий мозок. А які ж діти допитливі! Тож молодший шкільний вік – ідеальний для вивчення світу. Одна біда: не всі шкільні вчителі мотивують до вивчення наук, і не всі типові підручники подають інформацію в тому вигляді, в яких вона дітям цікава. Тут і приходить на допомогу дитячий нон-фікшн – відносно новий літературний жанр, який поєднує в собі інформативну цінність енциклопедій і захопливий стиль викладення традиційних для малюків казкових історій.

 

Зі світу казок у світ реальності

 

Головна відмінність дитячих нон-фікшн-книжок від казок – вони про реальність. Головна їх відмінність від традиційних підручників  – вони не нудні. Нон-фікшн позбавляє дитину рамок буденності, але не переносить її в світ фантазій. Така література – справжня знахідка для батьків, в яких діти у віці чомучок. Дошкільнятам вона відповідає на питання про те, звідки береться райдуга і чому випадають молочні зуби. Школярам вона пояснює будову людського тіла і що таке секс. Тим більше дивно, що в Україні цей жанр лише набирає популярності.

 

Не «Алісою» єдиною

 

Попри всю цікавість і користь дитячого нон-фікшну не всі батьки поспішають у книгарні саме за ним. Віддають перевагу літературі художній, а на пропозицію консультанта купити книжку про фізику тільки дивуються – «він у мене і казки ледве читає». Те, що наукова книжка може бути не менш цікавою, аніж «Аліса в країні див», для багатьох – відкриття. Популярність пізнавальної літератури для дошкільнят і школярів українські видавці чи не вперше помітили на цьогорічному Book-Forumу Львові. Помітили і зраділи: така тенденція стовідсотково позитивна, і дає можливість висунути на передні полиці якісні дитячі нон-фікшн книжки вітчизняних і закордонних авторів. А такі є, хоч їх і не багато.

 

Ось, наприклад, «Червона книжечка» Анни Копилової, ілюстрації Олени Васик – це адаптований для дітей варіант Червоної книги України. В ній – тварини, яким загрожує виникнення, їх природна середа існування та екологічні проблеми, які, власне, на небезпеку їх і наражають.

 

А пам’ятаєте шкільні уроки хімії? Для більшості це було чи не пекло. Якщо хочете, аби дитина не стикнулась з абсолютним нерозумінням тих дивних формул і того, як вони втілюються у життя, придбайте для неї «Життєпис речовин» Юлії Смаль. Книжка про молекули, речовини, реакції, атоми і досліди написана простою, а головне цікавою мовою.

 

«Біла трішки чорна-пречорна книжка» видавництва Vivatвід автора Кузька Кузякіна – цікава добірка, впорядкована незвичним чином. В ній зібрані цікаві факти про чорне і біле. Тут і про фізичні явища, і про народні висловлювання, і про мовленнєві тонкощі і про казкових персонажів. Цікаво, нестандартно і пізнавально.

 

Vivatвидав і іншу книжку, яку можна сміливо віднести до кращих у жанрі дитячий нон-фікшн. Це «Література! Мандрівка світом книжок» Катерини Маренгольц. В ній весь світовий літературний процес відображений у вигляді шкали – вона бере початок у 1307 році, завершується у 2011, і охоплює всіх визначних письменників, всі літературні жанри і стилі. Інформація, викладена в хронологічному порядку, не змішується в голові і не забувається. В цьому головна перевага книжки в порівнянні з підручниками, якими школярі користуються у класах.

 

«Історія життя від великого вибуху до тебе» Стефані Ледю – це ілюстроване видання, яке дає дитині розуміння історії планети і всього, що на ній є. Тут і про Великий вибух, і про динозаврів, і про неандертальців, і про те, як людство пройшло цей довгий шлях від стрибання по деревах до прямої ходи і інтелектуальної праці.

 

Ці книжки, безумовно, допоможуть і "прокачати" інтелект школяра або дошкільника, і повернути дитині радість від книжкового пізнання. Якщо ваша дитина неохоче читає казки і морщиться від одного слова "підручник", запропонуйте їй щось з нашого списку. Ви можете бути приємно здивовані!

 

Читай. Мрій. Дій.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife