Підліток не хоче читати  — що робити?

4 рок. тому
|
Категорія
Підліток не хоче читати  — що робити? - Vivat

Як перетворити читання з повинності в задоволення? Поради психологів батькам підлітків.

Підлітки. Промовляючи це слово, батьки дітей 12-18 років тяжко зітхають. Підлітковий вік дійсно складний - пояснити що-небуть чаду складно, змусити - ще складніше. Залишається тільки доносити. М'яко й акуратно.

Подавайте гарний приклад

Скільки б не казали ви про те, як важливо і корисно читати, про те, що треба знати історію, розбиратись в мистецтві і все таке інше, все це – марна трата слів, якщо самі ви за книжку беретесь раз на пів року. Читайте вдома (принаймні заради дитини) і не забувайте ділитись із нею своїми враженнями. Щотижня розповідайте про те, яку книжку прочитали, які події у ній вас вразили, якими героями ви захоплюєтесь. Так ви, до речі, ще й знайдете спільний інтерес із дитиною та постійну тему для обговорень.

«Продавайте» книжки

В розмові про користь читання дійте як продавець у крамниці: усвідомте проблеми своєї дитини та подумайте, як книжки допоможуть їх вирішити. А вони допоможуть – всі проблеми людства в літературі описані неодноразово. Не тисніть – просто пропонуйте.

Враховуйте інтереси

Ваша донька чи син – вже майже доросла людина. Так, так, змиріться! У нього чи неї є власна точка зору щодо багатьох питань і, звісно, власні інтереси. Якщо хочете пробудити інтерес до літератури, доведеться їх враховувати. Син цікавиться автомобілями? Купіть ілюстроване видання про раритетні автівки. Донька мріє стати дизайнером? Подаруйте їй книжку про історію моди. А краще візьміть свого підлітка та підіть разом із ним до книгарні – нехай обере самостійно. І навіть не думайте призирливо подивлятись на комікси чи «неінтелектуальні» книжки.

Будьте сучасними

Нове покоління росте в епоху діджиталізації, тому книжка нерідко видається дітям чимось несучасним. Що ж, це не проблема. Купіть чаду електронну книжку, додаток-бібліотеку у смартфоні чи накачайте йому аудіо-книжок. Цілком можливо, зміна формату змінить і ставлення до літератури взагалі.

Будьте другом

Хай би там як, залиште нотації, звинувачення та моралізаторство. Скажіть дитині, що вірите в неї, читає вона чи ні. Можливо, підліток перестане сприймати те, що ви кажете, в штики, і сам потягнеться до книги.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife