Дитина не хоче читати — що робити?

5 рок. тому
|
Категорія
Дитина не хоче читати — що робити? - Vivat

«Мамо, а можна я краще пограюсь?» - типова відповідь дитини молодшого шкільного віку на пропозицію посидіти з книжкою. Лякатись не варто: із любов’ю до літератури не народжуються, а прищепити її – завдання батьків. Тож якщо дитина вперто відкидає книжку, варто спитати перш за все себе «Що я роблю не так?».

Дитина не читає: хто винен?

За думкою сучасних психологів, є кілька факторів, які роблять дівчат та хлопців байдужими до читання. Розповімо про основні:

Невірний вибір книги

Індивідуальність людини, впевнені фахівці, формується ще у ранньому дитинстві, у віці 3-4 років. Саме у цей період малюк розуміє, що він – повноцінна людина зі своїми вподобаннями, інтересами та бажаннями. Ігнорувати їх безглуздо – ви лише спровокуєте протест с боку дитини. Тож обираючи книжки, враховуйте перш за все інтереси малюка, а не власні: якщо він обожнює автівки, купіть книжку про автівки (чудова енциклопедія транспорту є в асортименті видавництва Vivat). Не дивуйтесь, якщо дитина, яка любить казки, відмовиться читати енциклопедію з історії.

Насилля

Для того, щоб дитина щиро полюбила книжки, читання має асоціюватись у неї із задоволенням. Та про яке ж задоволення може йти мова, якщо заради читання малюка відривають від захоплюючої гри або спілкування з друзями? Якщо не хочете, аби дитина ненавидила друковане слово, не намагайтесь заставляти її читати, не сваріть за малу кількість прочитаних на день сторінок і за помилки.

Власний приклад

Як би багато ви не розповідали дитині про користь книги, як би не запевняли її що це – дуже цікаво, все це не діятиме, якщо ви не мотивуєте її власним прикладом. Чим частіше малий бачитиме вас із книжкою в руках, тим більше інтересу вона в нього викликатиме.

Що робити? 3 лайфхаки, які допоможуть привчити дитину до читання

Якщо ви виправили власні помилки та змінили власну стратегію щодо читання, а дитина все ж не хоче братись за книжку, спробуйте скористатись цими методиками:

Метод Лупана

Метод відомого дитячого психолога полягає в тому, щоб не просто читати книжки, а створювати їх самостійно! Зробіть кілька фото вашої дитини, та того, що вона любить – вашого пса, улюблених іграшок, тощо. Вклейте знімки в альбом та напишіть під ними короткі захоплюючі історії. Спробуйте читати їх разом з дитиною.

Метод Кассіля

Оберіть коротку і по-справжньому захоплюючу історію і почніть читати її разом з дитиною. І коли сюжетна лінія дійде до найцікавішого місця, нехай виявиться, що ані у вас, ані у будь-кого з домашніх немає часу на читання. Дитині не залишиться нічого іншого, як взятись за книжку самостійно.

Метод Дауніс

Напишіть малюку кілька листів від імені його улюбленого героя з мультфільму або книжки. Щоранку залишайте у нього під подушкою ці записки. Щодня вони мають ставати довшими і цікавішими. Через якийсь час читання динамічних оповідей увійде в дитини у звичку. Застосовуючи будь-який з цих методів, пам’ятайте, що запорука успіху у вихованні – це ваше терпіння. Не виявляйте агресії або роздратування, не підвищуйте на малюка голос, і з часом він відплатить вам щирою любов'ю до гарної літератури.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife