Як навчитися швидко читати і не втрачати суті

5 рок. тому
|
Категорія

Фото готується

Як багато в світі якісної літератури, і як мало залишається вільного часу на ознайомлення з нею! Особливо у тих, кому знайома проблема повільного читання. Чому хтось «ковтає» книжки, а хтось читає по 10 сторінок за годину, і як навчитись читати скоріше, але не втрачати суті тексту? Зібрали для вас кілька корисних порад.

Чому ви читаєте повільно?

Не дивлячись на те, що в школі ви били рекорди з техніки читання, зараз равликом повзете сторінками і «осилюєте» їх не більше 20 на годину? Ви не унікальні. Люди, які читають регулярно, стикаються з проблемою уповільненого ознайомлення з текстом через одні й ті самі причини. Ось основні:

  1. Ви проговорюєте текст. Читаючи, ви ніби чуєте внутрішній голос, який «озвучує» строки.  Ваші губи при цьому інколи рухаються. Згубна звичка – думаємо ми втричі швидше, аніж говоримо, а читаємо про себе втричі швидше, ніж у голос.
  2. Неуважність. Коли ви недостатньо сконцентровані на тексті, справа йде повільніше. Строки, а іноді і цілі сторінки доводиться перечитувати. Намагайтесь сідати за книжку у відповідному настрої, це відіб’ється і на швидкості, і на якості опрацьовування інформації.
  3. Ви читаєте те, що вам не цікаво. Якщо ви не розумієте фізику, природньо, що підручник даватиметься вам тяжко. Так само із художньою літературою – книжки, які вам не до вподоби, ви читатимете дуже повільно. Оберіть інший твір, а якщо література наукова чи професійна, просто… змиріться. Не всі книжки читати легко.

Як читати швидше?

Якщо ви позбулись зазначених вище помилок, та швидкістю читання все ще не вдоволені, рекомендуємо скористатись наступними порадами.

  • Згадайте школу – водіть по тексту пальцем. Так, це може здатись дивним, але ж працює! Ваше око «наздоганятиме» палець, і ви читатимете швидше. Спочатку ви можете втрачати частину сенсу, але не хвилюйтесь: із часом розум підлаштується під нову швидкість опрацювання тексту, і здатність засвоювати інформацію повернеться.  Пізніше швидке читання увійде у звичку, і від «шкільного методу» можна буде відмовитись.
  • Фіксуйте більше слів своїм зором. Зазвичай під час читання ми фіксуємо погляд на чверть секунди на одному слові. Сконцентруйтесь, і спробуйте охоплювати оком не одне, а одразу два чи три слова. Якщо ви «тренуватиметесь» по 20 хвилин щодня протягом місяця, звикнете бачити більше.

Ці нескладні методи допоможуть збільшити швидкість читання в два чи навіть у три рази. Проте, не захоплюйтесь: нормальна швидкість читання – 300 слів на хвилину. Висока – 600-800 слів. Якщо ви перевершуєте цю норму, навряд чи добре засвоюєте інформацію.

До того ж, повертаючись до «складних» книжок: читати швидко потрібно далеко не завжди. Якщо ви відпочиваєте із книжкою в руках, або маєте за ціль засвоїти новий науковий матеріал, концентруватись на швидкості опрацювання тексту не варто.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife