Найкращі фільми за книгами Стівена Кінга

2 рок. тому
|
Категорія
Найкращі фільми за книгами Стівена Кінга - Vivat

Король жахів Стівен Кінг вважається одним з найпродуктивніших письменників. Йому вдається публікувати нові романи майже що кілька років (і тут ми принагідно згадаємо Джорджа Мартіна та його «Пісня льоду й полум'я»). При цьому всі книжки, які виходять з-під пера Кінга, ретельно продумані, вирізняються закрученим сюжетом і неабиякою атмосферою.

Не дивно, що за романами письменника часто знімають фільми. Видавництво «Віват» підготувало 15 найкращих екранізацій, які варто переглянути всім поціновувачам таланту Стівена Кінга. У нашому переліку ви знайдете як стрічки, що вже стали класикою, так і фільми за Стівеном Кінгом, які були зняті відносно недавно. Тож готуйте попкорн і вмощуйтеся зручніше.

 

Втеча з Шоушенка

Це одна з найпопулярніших книжок письменника, завдяки якій він набув теперішньої популярності. Тож не дивно, що вона дістала звання «найкращі екранізації Стівена Кінга».

Головний герой фільму — обвинувачений Енді Дюфрейн, якого хибно засуджують за вбивство дружини. Незважаючи на те, що чоловік має доволі м'який характер, йому вже ж таки вдається подолати всі труднощі, з якими він стикається у в'язниці. Ба більше, він розробив план утечі з цього пекельного місця.

Неймовірно напружена й сильна стрічка, що залишає не надто приємний посмак, але змушує замислитися про багато важливих речей, а ще приголомшує глибиною думок головного героя.

 

Зелена миля

Книжку письменник опублікував ще 1996 року. Вона швидко набула неабиякої популярності. І завдяки цьому через три роки до переліку екранізованих творів Кінга потрапила й «Зелена миля». Як і в попередній стрічці, у цьому фільмі йдеться про в’язнів. Але цього разу ми потрапляємо не просто в американську в'язницю, а в спеціальне відділення, де чекають здійснення вироку ув'язнені, засуджені до страти.

Наглядач Пол уже протягом кількох років працює у в'язниці для смертників (до речі, з цією роллю геніально впорався Том Генкс). Там він знайомиться з ув'язненим на ім'я Джон, який відбуває покарання за вбивство двох неповнолітніх.

Пол доходить висновку, що Джон аж ніяк не схожий на ґвалтівника й убивцю, ба більше, він схильний робити добрі вчинки, наприклад, лікувати чи й навіть повертати до життя померлих.

Попри те, що суд уже ухвалив рішення й на Джона чекає електричний стілець, наглядач прагне змінити вирок для в'язня, розуміючи, що той не винен.

 

Сяйво

Фільм режисера Стенлі Кубрика, який вийшов на екрани в 1980 році, серед інших досі підтримує свій статус «найкращі фільми за мотивами Стівена Кінга». Це справжнісінький горор, що ідеально підійде аматорам жахів. Водночас сюжет цієї стрічки небанальний, ретельно продуманий, а команді операторів і звукорежисерів удалося створити чудову картинку.

Головний герой фільму Джек Торренс разом зі своєю дружиною й сином приїжджає до гарного заміського готелю, розташованого далеко від цивілізації. Він прибуває туди не просто відпочити: Джек влаштовується на роботу доглядача, щоб пильнувати всю будівлю в так званий мертвий сезон, коли відвідувачів немає.

Джек планує не гаяти часу й попрацювати над написанням власної книжки. Згодом він зауважує, що в готелі відбуваються дуже дивні й навіть жахливі події. Поступово Джек починає божеволіти.

Усе це відбувається на тлі кризи подружнього життя, в присутності жаских примар, що сновигають готелем, і небезпеки, яку тепер становлять одне для одного всі члени родини Торренс.

 

Мізері

Якщо ви ще не дивилися фільми Стівена Кінга, не обов'язково починати з найпопулярніших стрічок. Усе залежить від жанру, якому ви віддаєте перевагу. Якщо не любите екшн і динаміку, рекомендуємо познайомитися з твором, що став одним з найкращих психологічних трилерів автора — «Мізері».

Незважаючи на те, що сюжет книжки доволі моторошний, сама стрічка — це легкий горор без елементів скриму, надмірного звукового супроводу чи візуальних жахів.

За сюжетом популярний письменник Пол, потрапивши в автомобільну катастрофу, тимчасово втрачає здатність ходити. За ним доглядає колишня медсестра Енні, яка знайшла чоловіка на дорозі. Вона виявляється не простою випадковою незнайомкою, а психопатичною фанаткою, яка ладна на все, щоб залишити письменника у своєму будинку.

Якщо ми добре знаємо, що коли на сцені з'являється рушниця, то вона неодмінно вистрілить, що ж станеться із сокирою, яка опиняється в руках у божевільні жінки?

Фільм оригінальний ще й тим, що події розгортаються в замкнутому просторі, і це створює ще напруженішу атмосферу.

 

11.22.63

Вище ми розглядали фільми за книжками Стівена Кінга, а зараз пропонуємо вашій увазі серіал. 22 листопада 1963 року — дата, відома багатьом американцям. Саме цього дня сталося вбивство президента США Джона Кеннеді.

Головний герой фільму Джейк — молодик, що викладає англійську мову. Він приятелює із власником одного з барів. І цей чолов’яга завжди поводиться доволі дивно і якось показує Джейкові дивовижний винахід — машину часу.

Головний герой вирішує повернутися в 1960 рік і відстежити ланцюжок подій, щоб запобігти вбивству президента. Звісно, не можна змінити минулого, не змінивши при цьому сьогодення. От тільки чи готовий Джейк до того, що кожна його дія матиме наслідки для його-таки теперішнього життя?

Серіал складається з одного сезону й напрочуд докладно описує все, що відбувається в книжці. Ба більше, він містить кілька покликань на інші романи письменника (наприклад, «Протистояння», «Крістіна» і «Темна вежа»).

 

1408

Для всіх, хто любить фільми Стівена Кінга, жахи й елементи горору, обов'язково варто подивитися стрічку «1408». Фільм вийшов ще 2007 року. У ньому йдеться про самовпевненого письменника, який не вірить у потойбічні злі сили. Він наважується прийти в готель під назвою «Дельфін», де є кімната 1408, про яку шириться погана слава. Вважається, що в ній кояться страхітливі речі.

Головний герой Майк вважає, що все це брехня, й вирішує заночувати в кімнаті 1408, щоб довести власну правоту, а ще — щоб надихнутися на написання нового роману. Щоправда, чутки цього разу не були оманливими і в готельному номері справді відбуваються дивні й жаскі речі. Чи вийде Майк живим із цієї кімнати й чи змінить він своє ставлення до потойбіччя?

До речі, «1408» — один з нечисленних фільмів, що припали до смаку й самому авторові. Бо, скажімо, від «Сяйва» Стівен Кінг був не в захваті.

 

Імла

Для всіх поціновувачів книжок, які написав Стівен Кінг, фільми за мотивами романів можуть здатися нудними й такими, що не цілком відображають написане. Однак це не стосується стрічки «Імла», у якій ідеться про невелике містечко, загублене в просторах США. Несподівано його огортає густий туман, що неначе відрізає мешканців від решти зовнішнього світу.

Що ж ховається в цьому тумані й чому люди, що опинилися під замком у торговому центрі, тепер змушені боротися не на життя, а на смерть?

Фільм поєднує в собі кілька жанрів: трилер, фантастика й жахи. Режисерам удалося створити напружену обстановку. Запевняємо, у процесі перегляду стрічки ви навіть забудете, як моргати. А несподівана й драматична кінцівка не залишить байдужим жоднісінького глядача.

 

Під куполом (серіал)

Продовжуємо знайомити вас із тим, які ж серіали за Стівеном Кінгом виходили на екран. Цього разу пропонуємо вашій увазі екранізацію роману «Під куполом». Сама книжка побачив світ у 2009 році, а вже через чотири роки стартувала трансляція однойменного серіалу, події якого тривали три сезони.

За загадковим збігом обставин невелике американське містечко виявляється цілком відрізаним від решти навколишнього світу. Над ним з'являється величезний купол, який покриває місто, унеможливлюючи будь-яке авіасполучення, переміщення наземними транспортними шляхами тощо.

Лише невеликі невидимі оку отвори в куполі дають змогу проникати повітрю всередину. Звичайним людям і військовим ніяк не вдається позбутися цієї перешкоди. Вони намагаються розбити її, але їхні зусилля марні. Тим часом мешканці містечка вчаться жити й виживати в нових умовах. Перебуваючи в пастці, вони змушені не раз і не двічі замислитися про людяність і справедливість, навчитися взаємовиручки та підтримки.

 

Мертва зона

Якщо ви шукаєте старі фільми Стівена Кінга, то ця екранізація не залишить вас байдужим. Стрічка була знята ще 1983 року, тож сучасних спецефектів від неї чекати не варто. Проте сам сюжет робить фільм шедевром у своєму жанрі.

Головний герой потрапляє в серйозну аварію, після якої виявляє в себе справжній дар. Виявляється, що, доторкнувшись до людини, він може побачити її майбутнє й навіть запобігти жахливим подіям. Щоправда, далі все стає трохи заплутаніше. І, рятуючи одну людину, головний герой прирікає на смерть двох інших.

Це сильна й приголомшлива стрічка про те, що кожен учинок має свої наслідки. Головному герою випаде обирати між допомогою людині, яка її так потребує, і розумінням, що цією допомогою він може зламати життя двом іншим незнайомцям.

 

Керрі

Фільми жахів за Кінгом — це не лише «Сяйво» й «1408», а й похмура стрічка «Керрі», що вийшла на екран 1976 року. Ця книжка стала першим романом, який написав Стівен Кінг, екранізації всіх інших творів автора розпочалися, відповідно, саме з неї.

Головна героїня Керрі — звичайнісінька собі підлітла з типовими для її віку труднощами і проблемами. Щоправда, вона наділена таким собі маленьким даром, про який ніхто навіть не здогадується. Дівчинка росла в релігійній сім'ї із суворою матір'ю, яка забороняла їй абсолютно все. А в школі над нею знущалися однолітки й старшокласники.

У що виллється страшна ненависть, яка роками накопичувалася в Керрі, і хто постраждає, коли головна героїня наважиться на помсту?

 

Воно

Фільми й серіали Стівена Кінга сповна оцінять усі любителі жахів. Однак мало які з них можуть скласти конкуренцію стрічці «Воно». Незважаючи на те, що у 2014 році вийшла повторна екранізація роману, ми все ж таки радимо вам подивитися стару версію 1990 року. Щоправда, не варто навіть починати перегляд, якщо ви боїтеся клоунів.

Головне зло у фільмі — клоун Пеннівайз, який, з'являючись у несподіваних місцях, не просто лякає дітей, а й жорстоко розправляється з ними. Якось дітям удалося поквитатися з цим нещадним монстром. Однак уже через кільканадцять років Пеннівайз знову з'являється на вулицях міста.

Уже дорослий, головний герой ще раз збирає своїх друзів, щоб цього разу вже остаточно знищити Пеннівайза.

До речі, головний антагоніст стрічки мав реального прототипа — серійного вбивцю, який заманював своїх жертв, маленьких дітей, переодягнений у веселий костюм клоуна.

 

Кладовище домашніх тварин

За книжками, які писав Стівен Кінг, серіали та фільми знімаються мало не що кілька років. Деякі твори екранізуються неодноразово, що й сталося з фільмом «Кладовище домашніх тварин». Перші дві версії вийшли у 1989 та 1992 року. І вони доволі повно передають сюжет книжки.

Екранізація 2019 року — це радше кіноадаптація, сюжет якої має певні відмінності від книжки. На початку фільму головний герой Луїс, лікар за фахом, переїжджає зі своєю родиною до невеликого спокійного містечка. Там домашнього улюбленця — пухнастого кота Черча — збиває вантажівка. Сусід розповідає, що неподалік є кладовище домашніх тварин, однак тим, хто хоче залишитися цілим і неушкодженим, туди краще не потикатися. Як свідчить легенда, колись на місці цього кладовища були поховання стародавніх племен. І сьогодні кожен покійник, який потрапляє на це кладовище, оживає.

 

Ловець снів

Щоб зрозуміти, чому королем жахів величається саме Стівен Кінг, фільми й серіали дивитися недостатньо, іноді не зайве було б поринути в атмосферу його романів. Одначе у випадку з «Ловцем снів» екранізація максимально наближена до першоджерела.

За сюжетом четверо друзі, які приятелюють ще з раннього дитинства, у підлітковому віці виявляють у себе надприродні здібності. Вони їх одержують від малознайомого хлопчика, якого зустріли випадково. Вдячні за цей дар, четверо друзів регулярно збираються, щоб не просто поговорити, а й згадати маленького Даддітса, який передав їм надприродні здібності. Під час однієї з таких зустрічей друзям стає відомо, що на Землю вторглися інопланетяни, які тепер паразитують в тілах людей.

 

Гра Джеральда

До переліку найкращих фільмів Стівена Кінга 2021 потрапила екранізація 2017 року, яка вийшла на платформі Netflix. Фільм знято за сюжетом роману «Гра Джеральда». Головні герої — подружня пара Джеральд і Джессі, які вирушають у заміський будинок на невеликий вікенд. Там вони планують трохи врізноманітнити особисте життя, яке загрузло в рутині.

Джеральд пропонує рольову гру, у якій Джессі має бути прикута наручниками до ліжка. Несподівано в чоловіка трапляється серцевий напад, від якого він помирає.

Жінка, руки якої сковані наручниками, залишається а маловідомому заміському будинку наодинці з трупом і диким псом. Поступово вона божеволіє, повертається у своє минуле й залишається віч-на-віч з власними думками й дивним незнайомцем, що живе неподалік.

 

Крістіна

Ми розглянули найбільш знакові фільми, Стівен Кінг справді може створити таку напружену атмосферу, що романи легко піддаються екранізації і вражають уже з перших кадрів. Завершує наш рейтинг стрічка, знята ще 1983 року. Головний герой Арні купує недорогу стару машину, яку її попередній власник ласкаво називає Крістіною.

Після ретельного тюнінгу автівка набуває привабливішого зовнішнього вигляду, проте щось у ній таки не змінилося. Виявляється, машини наділена надприродною злою силою, яка дає їй змогу знищувати всіх ворогів свого власника, а також ревнувати Арні й бажати одноосібно володіти ним.

 

Важко перелічити всі фільми за творами Стівена Кінга, та й, мабуть, не варто, адже деякі стрічки, попри цікавий задум, вийшли доволі примітивними й такими, що не відображають насиченого сюжету романів. А ось фільми та серіали за Кінгом, які потрапили в добірку від видавництва «Віват» — просто must-see для всіх фанатів короля жахів.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife