Найкращі книги Чарльза Буковскі

3 рок. тому
|
Категорія

Фото готується

Чарльз Буковскі — один з найпопулярніших американських авторів ХХ століття. Його твори — це надрив і нерв, цілісінький спектр емоцій, який захоплює читача вже з перших сторінок. Більшість своїх книг Буковскі писав на гостросоціальну тематику, висвітлюючи людські вади: алкоголізм, наркоманію, боягузтво, підлість, зраду. Так, сюжети його романів та оповідань можуть бути доволі простими. Однак у розумінні Буковскі книги виконують ту роль, яку їм призначив сам автор, — викликають емоції й змушують довго обмірковувати прочитане.  

Якщо ви шукаєте роман чи оповідання в досить рідкісному жанрі «брудний реалізм» (щоправда, сюди можна додати ще одного популярного автора — Чака Поланіка), вам точно потрібно познайомитися з творчістю Чарльза Буковскі. Ми зібрали для вас 15 його книг — романів, збірок оповідань і віршів, — кожна з яких вирізняється провокаційністю та надривом. 
 

Спалах блискавки за горою


Починається наш перелік з поетичної збірки. І це не зовсім незвичне амплуа для Чарльза Буковскі — з-під його пера вийшли десятки віршів, так само гострих і різких, як і його проза. Навіть якщо ви не охочі проводити час за читанням римованих строф, але при цьому любите Буковскі, збірки його віршів вам неодмінно сподобаються. У поезії автор залишається вірним своєму стилю — він порушує серйозні теми, не прикриває своєї позиції і часто висловлюється не надто цензурно. Та саме за цей цинізм та різкість читачі й обожнюють Буковскі. 
 

Голлівуд


Ну що ж, тепер переходимо до прози Чарльза Буковскі, адже книги письменника не просто так стали бестселерами в усьому світі. Роман «Голлівуд» — це драматична і сильна історія, заснована на реальних подіях. В основу сюжету лягло створення фільму «П’янь», над яким Чарльз Буковскі працював кількома роками раніше. Оповідь ведеться від імені alter ego письменника — Генрі Чинаскі. Автор дуже натуралістично і часом навіть надмірно крупним планом описує, як створювався фільм (звичайно, не без вигаданих історій). До речі, «Голлівуд» можна вважати «романом з ключем», де в кожнісінькому персонажі зашифроване ім’я реальної людини. Буковскі ввів у розповідь усіх: свою дружину, перекладача, друзів, акторів, з якими перетинався на майданчику.

 

Поштамт

 

Найперший роман автора, який побачив світ ще на початку 70-х років ХХ століття. Саме в ньому письменник уперше вводить персонажа Генрі Чинаскі, який надовго стане його alter ego. Генрі влаштовується на роботу в поштову службу США, проте за зовнішньою личиною стабільності та зайнятості ця робота приховує жахливу бюрократію, одноманітність та нудьгу. Усвідомивши це, Генрі починає дедалі частіше випивати. Алкоголь — це його втеча від нестерпного життя, якого не прикрашають ні стосунки, ні скороминущі захоплення, ні хобі (наприклад, перегони). Чи має роман позитивний фінал? Чи зможе Генрі піти з ненависної роботи, а чи його поглине система? Про все це ви дізнаєтеся, коли прочитаєте цей роман. До речі, Чарльз Буковскі не завжди займався письменницькою діяльністю: близько десяти років він, як і герой роману, пропрацював у поштовій службі. Так що цей твір до певної міри є автобіографічним.

 

Жінки

 

Цей роман можна назвати продовженням попереднього. Його варто читати відразу після «Поштамту» або ж другої книги Буковскі — «Фактотум» (про неї ми ще обов’язково поговоримо). У центрі сюжету — численні зв’язки з різними жінками, пригоди Генрі Чинаскі, який, покинувши роботу в поштовій службі, спускає всі гроші на дешевий алкоголь та жінок. З кимось у нього виникають довгі стосунки, а з кимось — скороминущі інтрижки. Жінки змінюють одна одну, головний герой (або вже антигерой) тоне в алкогольній залежності й не бачить причин для радості. Цей роман — про справжнє падіння, утрату інтересу до життя та спробу забутися. Багато в чому книга автобіографічна, у ній зашифровані імена реальних людей, у тому числі й колишньої коханої Чарльза Буковскі — Лінди Кінг.

 

Нотатки старого козла

 

Понад десять років Буковскі писав для одного з незалежних періодичних видань Сан-Франциско. Він публікував свої розповіді в колонці, а опісля оформив їх у збірку. До книги «Нотатки старого козла» увійшли твори, написані в 60—80-ті роки ХХ століття. У них є все, завдяки чому Чарльз Буковскі став відомим на весь світ: цинічний та різкий стиль, наркотики, алкоголь, безладні статеві зв’язки тощо. Водночас автор порушує проблеми, які й сьогодні залишаються актуальними. Тут ви знайдете й автобіографічні нариси, і вигадані сюжети. А ще — саме ця збірка оповідань зробила Буковскі популярним серед робітничого класу США.

 

Історія звичайного безумства

 

Якщо ви не любите великої прози, але хочете познайомитися з творчістю Чарльза Буковскі, неодмінно починайте з цієї книги. Ця невелика збірка оповідань уперше побачила світ ще в 1980-ті роки, і до сьогодні вважається однією з найпопулярніших книг письменника. Так, деякі оповідання зі збірки можуть здатися брудними. Іноді вам навіть захочеться відкласти книгу. От тільки зробити це ви навряд чи зможете — адже письменник уміє інтригувати та викликати прихильність читачів до своєї особи чи не з перших сторінок, адже володіє талантом так барвисто описувати хай і похмуре, а все ж напрочуд цікаве життя.

 

Макулатура

 

«Макулатура» — це останній твір, який устиг написати Чарльз Буковскі. І це не просто книга, а захопливий детективний роман, головний герой якого — харизматичний, жорстокий і, звісно ж, цинічний детектив. Тут ви не знайдете автобіографічних сюжетів: автор побудував усе з нуля і продумав абсолютно нових персонажів. До речі, це перший великий твір Буковскі, у якому головним героєм не є його alter ego. Щоправда, ім’я Генрі Чинаскі в романі все-таки згадується. Сюжет обертається довкола старого слідчого, що зловживає алкоголем і ненавидить навколишню дійсність. До нього звертається Леді Смерть з проханням знайти письменника, який зумів уникнути своєї кончини.

 

Південь без ознак півночі

 

Це друга збірка оповідань Чарльза Буковскі. У ній зібрано понад двадцять різних творів із переважно кримінальними мотивами. Персонажі, як і завжди в Буковскі, — алкоголіки, циніки та бабії. Сюжети здебільшого вигадані, проте трапляються й автобіографічні оповідання (наприклад, в одному з них автор із притаманною йому майстерністю розповідає, як лікував геморой). Деякі оповідання з книги були включені в однойменній виставу, в якій зіграли актори з Нью-Йорка.

 

Найкрасивіша жінка в місті

 

Ще одна збірка творів Буковскі, у якій зосереджені, на перший погляд, непоєднувані між собою оповідання. Та їх усі об’єднує стиль і характерна для цього письменника тематика, у якій змішані наркоманія, алкоголізм, насильство, азартні ігри та розчарування в житті. У деяких оповіданнях навіть фігурують фантастичні елементи, не зовсім властиві Буковскі. Тут є й історія кохання (оповідання з однойменною назвою), і викрадення Адольфом Гітлером президента Сполучених Штатів Америки, і розповідь про те, як головний герой одружується з відьмою, яка перед сексом зменшує його до 6 дюймів.

 

Музика гарячої води

 

Збірка оповідань, яка вийшла третьою — після «Нотаток старого козла» та «Півдня без ознак півночі». До книги увійшли понад 30 цікавих історій, у центрі яких уже традиційні для Буковскі алкоголізм та безладні статеві зв’язки. Саме цю збірку прийнято вважати найреалістичнішою у творчості автора. Можливо, річ у манері оповіді, максимально наближеній до звичайної, а може, в персонажах, які не так сильно божеволіють, як в інших книгах Буковскі. Головний герой оповідань — уже добре відомий нам Генрі Чинаскі, який продовжує шукати радість у житті за склянкою алкоголю та спілкуванням із жінками.

 

Про пияцтво

 

Одна з останніх виданих книг автора. Це цікава збірка, до якої увійшли оповідання, об’єднані спільною темою — алкоголізм. Здебільшого ця тема властива майже всім романам та оповіданням Буковскі. Навіть сам себе письменник часто називав «старим п’яницею». Алкоголь був для нього дуже помічним у написанні творів, а ще — способом утекти від проблем. На сторінках цієї книги ви знайдете багато цікавих історій, які трапляються із запеклим п’яничкою і які вражають своєю реалістичністю та глибиною.

 

Про кішок

 

Дивно, як різкий автор та класик «брудного реалізму», що з притаманним йому цинізмом змальовує життя пропащих алкоголіків і наркоманів, уміє ніжно й трепетно писати, коли мова заходить про кішок. Це збірка поезії Чарльза Буковскі, для якого пухнасті чотирилапі завжди були джерелом натхнення і головним об’єктом ніжності та любові. Буковскі любив дивитися на кішок, гладити їх і гратися з ними. Тож не дивно, що саме цим домашнім улюбленцям він присвятив цілісіньку книгу. Це ідеальна збірка для тих, хто хоче пізнати автора в такого незвичному амплуа.

 

З блокнота у винних плямах

 

Ця книга — збірка есеїв. Якщо порівнювати її з іншими оповіданнями Буковскі, то тексти в ній менш продумані й не вирізняються яскравими сюжетами. Це звичайні нотатки, які письменник залишив в одному зі своїх блокнотів за келихом дешевого вина. Усі сцени написані простою мовою й допомагають осягнути справжню особистість письменника. Ніякого пафосу й офіціозу, а радше бажання розповісти про те, що за маскою циніка і грубої людини зазвичай ховається чутлива, вразлива й нещасна особа.

 

Фактотум

 

Давно ми не говорили про романи Чарльза Буковскі. Усе поезія та оповідання. А ось одним із завершальних творів у нашому переліку став другий роман популярного американського автора. Він про те, що сталося з Генрі Чинаскі після того, як той переїхав від батьків. Головний герой опускається аж по саме годі й у буквальному сенсі боїться свого життя. Він не хоче вирішувати, як сплачувати рахунки, що їсти та як стежити за здоров’ям. Тому Генрі бере в руки пляшку і присвячує своє життя тому, щоб просто валятися в ліжку. Від сторінки до сторінки герой начебто й розвивається, змінює роботу та жінок, іноді навіть здається, що він рухається вперед. Та насправді протягом усього роману Генрі відчуває себе не у своїй тарілці, потрапляє до в’язниці, стикається з вигоранням на роботі й намагається втекти від самого себе.

 

Сендвіч із шинкою

 

Завершує наш список роман «Сендвіч із шинкою». Він не зовсім схожий на інші твори Буковскі й розповідає не про доросле життя головного героя Генрі Чинаскі, а про період його дорослішання та становлення як особистості. Тут докладно передані ранні спогади персонажа, його навчання у школі та життя з батьками. Багато в чому книга є автобіографічною й описує життя самого Буковскі та його стосунки з батьками. У романі описаний гострий конфлікт між бажанням дати любов і неможливістю отримати її у відповідь. Маленький Генрі, що росте з небезпечними дорослими, які до того ж не люблять його, ховається спочатку від проблем під столом, а потім — у хвороби. І вже в дорослому віці, як ми бачимо, втікає від реальності за допомогою алкоголю.

Якщо ваш улюблений автор — Чарльз Буковскі, книги, зібрані в нашому переліку, ви напевно знаєте (хоча б кілька з них). Але в цій добірці точно є твори, які ви ще не встигли прочитати. Неодмінно виправляйте ситуацію та занурюйтеся в атмосферу книг Буковскі, щоб пережити цілісінький спектр емоцій. А якщо ви тільки починаєте знайомитеся з творчістю цього автора, радимо вам почати з найпершого його роману — «Поштамт».

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife