Найкращі книги про виховання дітей

3 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги про виховання дітей - Vivat

Нас не вчать бути батьками. Хтось переймає досвід минулих поколінь (який, на жаль, не завжди вдалий), хтось діє інтуїтивно, орієнтуючись на свої відчуття. Та цього замало, щоб осягнути цілий світ, який помістився в крихітній людинці. Видавництво «Віват» підготувало корисну кожному з батьків добірку. Ми зібрали найкращі книги про виховання, написані лікарями, психологами або досвідченими батьками. У переліку ви знайдете рекомендації щодо спілкування з дітьми будь-якого віку: від дошкільнят до впертих бунтівників-підлітків. Навчившись краще розуміти свою дитину, ви не лише зможете стати більш спокійним та впевненим у кожному кроці, але й без застосування сили та принижень завоюєте авторитет дитини. Адже, як відомо, коли батьки спокійні, дитина теж заспокоюється і прислухається до їхньої думки.

 

Цифрове дитинство. Гаджети і ТБ. Заборонити не можна дозволити, Мадлен Дені, Мішель Стора

Сучасні діти залежні від гаджетів. Це факт, який немає сенсу приховувати і складно змінити. Водночас через «залипання» в телефонах та комп’ютерах дитина втрачає величезний пласт досвіду, часто стає малорухливою і дуже дратівливою. Як же вберегти своє чадо від гаджетів? І чи варто підходити до питання аж так радикально? Автори цієї книжки розповідають, як скласти план користування смартфонами та комп’ютерами для своїх дітей, як захистити їх від усього, що вони можуть побачити в інтернеті, і як зробити так, щоб час, проведений за екраном, був використаний з максимальною користю.

 

Від 0 до 5. Прості підказки для розумних батьків, Трейсі Катчлоу

Книги про виховання часто описують поведінку дитини у віці від трьох років і старше. Та насправді виховання починається набагато раніше — уже з перших днів життя. Як показує практика, вік від нуля до п’яти років найважливіший для закладання цінностей, розуміння емоцій та створення патернів поведінки. Ця книга, на відміну від двох попередніх, написана не психологом, а звичайнісінькою мамою, яка, простудіювавши рекомендації та основні сучасні дослідження, простою мовою змогла сформулювати базові правила щодо догляду та виховання дітей.

 

Любов без умов. Від нагород і покарань до турботи й порозуміння, Алфі Кон

Алфі Кон — психолог, який присвятив великий відрізок часу вивченню освітньої системи США та її впливу на формування особистості. Він прийшов до висновку, що не лише критика, а й похвала від батьків може привести до того, що дитина буде вважати, нібито її люблять тільки за заслуги (і не люблять за невдачі). А насправді батькам конче необхідно показати малюкові, що від них він завжди зможе отримати безумовну любов та підтримку в усіх починаннях. Звісно, це не означає, що хвалити і критикувати дитину не можна. Навпаки — автор дає докладні рекомендації, що дозволяють виховати самостійну та впевнену особистість, зрозуміти, що ж таке «безумовна любов», і з’ясувати, як її виражати.

 

Як допомогти дівчинці-підлітку, Мері Пайфер, Сара Пайфер Ґілліам

Шукаєте книги про вихованню підлітків і переживаєте, що вже запізно втручатися у формування їхньої особистості? Насправді підлітковий вік — це ще те саме дитинство, коли правильна поведінка батьків може допомогти дитині стати впевненішою та подолати всі кризи з мінімальними втратами. До дівчаток у соціумі завжди було забагато вимог. І хочеться, щоб сучасне покоління виросло здоровішим, без хворобливої зацикленості на красі, без цькування та насильства. У книзі ви знайдете практичні рекомендації, які допоможуть вам стати опорою для вашої доньки, навчитися виявляти емпатію та краще розуміти такий хаотичний і заплутаний світ підлітків.

 

Дар невдачі, Джессіка Лейхі

Часто батьки хочуть зробити життя своїх дітей абсолютно безтурботним і безпроблемним. От тільки це геть не сприяє вихованню сильної та впевненої в собі особистості. Навпаки — виконуючи за дітей домашнє завдання і відбираючи в них найменший натяк на самостійність, ми ростимо легкодухів, які, дорослішаючи, не можуть збагнути, чого хочуть від життя. Саме ця проблема є центральною у книзі Джессіки Лейхі. Авторка закликає батьків трішки відпустити контроль і більше довіритися власній дитині. Як це зробити і бути впевненим, що малюк упорається? Як допомогти дитині пережити невдачу й не опустити руки? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете на сторінках видання «Дар невдачі».

 

Управління гнівом. Як реагувати на дитячі істерики, Мадлен Дені

Не кожен дорослий може стоїчно переносити дитячі істерики та сльози. Багато хто впадає в паніку, виявляє агресію або хоче просто сховатися якнайдалі. Проте з дитячим гнівом можна і треба працювати. Злість (і гнів як її прояв) — це базове почуття, яке виникає, коли стикаєшся з тим, що тебе не влаштовує. Діти ще не знають, як давати раду злості. Звідси — голосний плач, істерики й катання по підлозі. Але ж батьки — дорослі люди, які можуть допомогти малюкові пережити неприємне почуття і самі при цьому не впасти у відчай. Мадлен Дені зібрала безліч корисних порад, як стримати емоції, які, переповнюючи дитину, виводять з рівноваги також і її батьків.

 

Якщо з дитиною складно, Людмила Петрановська

Друга в нашому переліку книга Людмили Петрановської. І вона вже не про немовлят і дошкільнят, а про той період розвитку дитини, який батьки чекають з побоюванням та настороженістю, — про підлітковий вік. Часто саме з цього моменту батьки перестають розуміти своїх дітей. І це не дивно — перед нами начебто дитина і водночас уже майже доросла особистість. На щастя, усі проблеми у стосунках з підлітками можна подолати. Головне — знати, на які «кнопки» натиснути і як домогтися довіри й поваги дитини. Зумівши завоювати дружбу й довіру підлітка, ви зможете уникнути сімейних конфліктів та зберегти теплу й довірливу атмосферу в домі.

 

Відчепіться від дитини! Прості правила мудрих батьків, Марина Мелія

Змушуючи дитину читати або навчатися в музичній школі, пригадайте, коли ви самі востаннє гортали якесь цікаве видання або ж тримали в руках музичний інструмент? Саме цю думку намагається донести психологиня Марина Мелія у своїй книзі «Відчепіться від дитини!». Діти не повинні бути об’єктом реалізації нездійснених мрій та планів батьків. Варто розібратися: ми вимагаємо конкретного результату і тримаємо життя дитини під контролем заради неї самої або ж щоб відчути себе важливими та потрібними? Адже іноді найкраще, що ми можемо зробити для наших дітей, — це дати їм трохи свободи та зайнятися нарешті своїми справами.

 

Взірцева дитина за 10 днів. Свято (не) послуху, Джефрі Бернстейн

Діти не завжди поводяться так, як нам, дорослим, хотілося б. Вони плачуть та істерять через щось конкретне і без причини, розкидають іграшки, відмовляються їсти суп або повертатися додому після прогулянки. І якщо на кожен такий непослух реагувати криком і покаранням, атмосфера в сім’ї стане не надто приємною та безпечною. Автор зібрав кілька рекомендацій, які дозволяють зрозуміти причини непослуху в дітей різного віку — від малюків до підлітків. Також на сторінках цієї книги ви знайдете безліч дієвих прийомів, дотримуючись яких, ви зможете за десять днів налагодити стосунки з дитиною і створити нові правила в сім’ї, яких дотримуватиметься кожен її учасник.

 

Про що думає підліток? Практична дитяча психологія для сучасних батьків, Таніт Кері

Заглиблюючись у виховання дітей, книги стають провідниками й помічниками, перекладачами з дитячої мови на нашу дорослу. Нам іноді складно зрозуміти, що відчуває і як міркує сучасний підліток. Звісно, ми всі були в його віці, але пам’ять безжально стирає цей досвід так, що, стикаючись з ним уже в дорослому віці, не виникає нічого, крім нерозуміння. Ця книга — не просто корисна теорія. Це радше практичний посібник, у якому зібрані рекомендації клінічних психологів з усього світу. Вона буде помічна тим батькам, діти яких переступають поріг дванадцятиріччя. Сто різних прикладів, як вийти зі складних ситуацій, стосуються проблем з батьками та вчителями, безпеки в мережі й на вулиці — усього того, що допоможе вам краще зрозуміти і прийняти свого підлітка.

 

Сила материнської любові. Щоб крила не стали оковами, Ірина Ткаченко

Материнська любов може стати не лише подарунком долі, а й справжніми оковами. На жаль, не всі можуть дотримуватися золотої середини. Тому часто в процесі виховання батьки скочуються в гіперопіку та надмірну турботу, що призводить до розвитку в дітей егоцентричної поведінки. У книзі детально описано, як ростити дитину, якщо вона єдина в сім’ї, і чим відрізняється це виховання від взаємодії з братами й сестрами. Ви дізнаєтеся, як виражати любов і турботу так, щоб дитина залишилася вдячною й пригадувала дитинство як найсвітліший час у своєму житті.

 

Мама і син. Як виростити з хлопчика чоловіка, Мег Мікерена

Бути мамою хлопчика для жінки — це немов потрапити на іншу планету. Особливо якщо ростиш дитину сама, без прикладу чоловічої поведінки в сім’ї. Через це багато матерів стикаються з труднощами у вихованні: хочеться любити дитину та проявляти до неї ніжність, і водночас усім цікаво зрозуміти, як виростити справжнього чоловіка, який знає ціну словам та готовий нести відповідальність за власні вчинки. У цій книзі ви знайдете всі відповіді: дізнаєтеся, як підтримувати вашого хлопчика, як допомогти йому впоратися з труднощами, і найголовніше — як дати йому достатньо свободи і вчасно відпустити в доросле життя.

 

Французькі діти не плюються їжею. Секрети виховання з Парижа, Памела Дракермен

Ця книга майже відразу стала бестселером. І це не випадково — вона справді допомагає у вихованні дітей. І річ не в тому, що авторка вихваляється тим, які слухняні та спокійні французькі діти. Адже малюки у Франції також можуть плакати і кричати, влаштовувати істерики і висловлювати невдоволення. Різниця лише в тому, як батьки поводяться в таких ситуаціях. Саме стійкості та врівноваженості французьких батьків варто повчитися. Їм удається ростити дітей, немов інтегруючи їх у своє доросле життя, і з раннього дитинства привчаючи малюків бути частиною соціуму. Книга написана простою мовою з нотками гумору; вона читається на одному подиху і показує, що батьківство може бути значно простішим та веселішим.

 

Про дітей. Революційний погляд на виховання: заохочення Духу Свободи та Допитливості, Ошо

Закінчимо наш перелік не звичайною книгою, а глибоким філософським трактатом про виховання дітей. Попри потужний філософський підтекст, твір Ошо читається легко і сприймається доволі просто. Лейтмотив цієї книги такий: дитина — це повноцінна особистість, яка має право на свободу. Автор переконаний, що навіть у дорослому віці ми не перестаємо плекати дитину всередині нас. І серед іншого ще й тому, що нашу свободу та допитливість часто припиняли, коли виростаємо, ми не можемо так щиро радіти і дивуватися, знаходити красу в кожній миті та бачити добро у світі. Це справді революційна методика, яка, до слова, підтримується багатьма сучасними психологами. Адже подарувавши дитині свободу, ми зможемо виростити сильну та стійку особистість, яка збереже у душі світло та впевненість у собі.

 

Бути батьками — це дуже цікаво, але й напрочуд складно та відповідально. Усім нам хочеться дати своїм дітям найкраще, уберегти їх від неприємних спогадів і травм, які можуть відгукнутися в дорослому віці. Ми зібрали культові і найкращі книги з виховання, які допомагають уникати конфліктів та пояснюють, як влаштований дитячий мозок і як відбувається його розвиток. Замовити всі перераховані вище видання ви можете на сайті інтернет-магазину «Віват». Просто визначтеся з тематикою та віком дитини, з’ясуйте, які питання і проблеми у вихованні вас цікавлять найбільше. Ці книги допоможуть зберегти ту ниточку, яка з’єднує малюка з його батьками, і пронести через усе життя повагу та довіру в сім’ї.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife