Найкращі книги Агати Крісті

2 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги Агати Крісті - Vivat

Агату Крісті не просто так називають королевою детективу — на рахунку в письменниці понад 80 оповідань, повістей і романів із закрученим сюжетом та несподіваною розв’язкою. Саме вона познайомила світ із такими геніальними детективами, як Еркюль Пуаро та міс Джейн Марпл. Її історії тримають у напрузі до останньої сторінки. Читаючи книжку від сторінки до сторінки, ви підозрюватимете різних персонажів, але дуже ймовірно, що помилитеся зі своїми висновками, і кінцівка вас неабияк шокує.

Які ж вони — найкращі книжки Агати Крісті? Видавництво «Віват» підготувало для вас добірку найцікавіших творів, які викликають захват у всіх любителів детективного жанру.

Вбивство у «Східному експресі»

Багато читачів переконані, що саме цей твір — найкращий детектив Агати Крісті. І з цим важко посперечатися, адже «Вбивство у «Східному експресі» стало світовим бестселером і було неодноразово екранізоване.

Головна родзинка роману — усі події відбуваються в замкненому просторі. А саме — у потягу, де й було скоєне вбивство. За розслідування цього злочину береться детектив Еркюль Пуаро, головний персонаж серії книжок Агати Крісті.

За сюжетом перед посадкою в потяг Пуаро знайомитиметься з чоловіком, який стверджує, нібито на нього ведеться полювання. І це передчуття виявилося правдивим — на ранок чоловіка знаходять убитим у його ж купе.

Узявшись до цієї справи, Пуаро розуміє, що насправді мотиви для вбивства американця були в багатьох пасажирів потяга. Ситуацію ускладнює ще й те, що через негоду «Східний експрес» застряг у безлюдній місцині.

Смерть на Нілі

Ще один детективний роман, головною дійовою особою якого є детектив Еркюль Пуаро. Цей твір можна вважати продовженням попередньої історії. Хоча б тому, що за сюжетом детективові знову доводиться розслідувати вбивство у замкненому просторі. Щоправда, цього разу це не потяг, а круїзний лайнер.

Заможну молоду жінку вбивають під час її медового місяця — вона зі своїм чоловік подорожує Нілом на лайнері. Еркюль Пуаро береться до розкриття цієї справи. У ході розслідування стає відомо, що молода особа мала багато таємних ворогів. Хтось хотів заволодіти її статками, а хтось — повернути коханого, якого вона необачно відбила.

Чи є бодай хтось на цьому лайнері, кому б смерть молодої мільйонерки була невигідна? Не факт. Проте вбивця все ж таки один, і детектив має дізнатися, хто саме націлив дуло пістолета на жінку.

І не лишилось жодного

Цей роман заслужено входить у перелік найкращих книжок Агати Крісті — він став класикою загадкової детективної історії, неодноразово екранізувався (а якщо точніше, то книжку екранізували понад десять разів) й адаптувався до інших творів. Навіть сама письменниця вважала цей роман своєю найліпшою роботою.

«Десять солдатиків за вечерю сіли; удавився враз один — дев'ять залишилось…» — це слова з популярної на початку ХХ століття лічилки, наприкінці якої живим не залишилося жодного персонажа. Сюжет роману перегукується з дитячим віршиком — десять рандомних людей дістають запрошення відпочити на острові посеред океану й насолодитися тишею і теплом. Їх нібито запрошує багате подружжя, якого, втім, на острові не виявляється.

Далі починають відбуватися дивні події: один за одним гості острова помирають за дуже дивних обставин. Хто вбивця і що стало причиною такої жорстокої розправи? Чи залишиться живим бодай хтось?

«І не лишилось жодного» — це геніальна історія про те, що розправа завжди знаходить зловмисника і жодна провина не залишається без уваги та покарання.

Нескінченна ніч

Юнак із середнього класу з неабиякими амбіціями та вірою у світле майбутнє Майкл знайомиться з красунею Еллі, в яку закохується з першого погляду. Молоді люди мріють улаштувати весілля й побудувати дім на так званому Циганському подвір’ї, де вони вперше побачили одне одного (точніше, саме там Майкл зустрів Еллі).

Усі обставини складаються на користь Майкла й Еллі, і ось уже незабаром має відбутися весілля. Ба більше, з’ясовується, що Еллі насправді неймовірно заможна й уже придбала ділянку на Циганському подвір’ї, щоб звести там будинок. Здавалося б, мрії Майкла про забезпечене і щасливе майбутнє починають справджуватися.

Тільки-от дивні циганські прокляття, пов’язані з цією землею, починають нагадувати про себе.

Хліб геніїв

Не лише детективи писала Агата Крісті, найпопулярніші книжки письменниці рідко включають цей роман, проте він, безперечно, вартий вашої уваги. Глибокий психологізм і життєва драма передані так влучно і точно, що читач цілком поринає в історію вже з перших слів.

Книжка про життя талановитого композитора, який марить ідеєю створити нову оперу і прославитися на весь світ. Багато чого головний герой Вернон поклав на вівтар забуття задля досягнення цієї мети. У тому числі і своє кохання. Книжка сповнена драматичних подій, разом з головним героєм читач переживе безліч перипетій.

Життя музикантів часто доволі трагічне, і Агата Крісті вміло відобразила всі переживання та складнощі, які трапляються у житті геніїв та в житті тих, хто віддав їм своє серце.

Чому не Еванс?

Це один із тих детективних романів, де за розслідування береться не досвідчений детектив, а просто зацікавлена в розкритті злочину особа. Боббі грав у гольф зі своїм приятелем. Коли м’яч вилетів за межі поля, молодик вирушив на його пошуки. Тільки от халепа — неподалік від м’ячика Боббі побачив чоловіка, який умирав. Перед смертю той чоловік устиг промовити лиш одне питання: «Чому не Еванс?».

Обшукуючи померлого, щоб установити його особу, Боббі знаходить у кишені пальто фотографію вродливої жінки. Як вона пов’язана зі смертю цього незнайомця, і хто насправді вбивця? Цікавість штовхає головного героя взятися за розслідування. Він заручається підтримкою однієї з подруг покійного.

Чи зможуть вони самостійно знайти вбивцю? І хто й чому організував кілька нападів на самого Боббі? Відповіді на ці запитання читач обов’язково знайде на сторінках роману.

Людина в коричневому костюмі

Дві смерті, начебто ніяк не пов’язані між собою. Однак це лише на перший погляд. Важко уявити, що спільного в чоловіка, який падає на рейки в метро і гине під вагоном потяга, і жінки, яка за загадкових обставин помирає в старому маєтку.

Молода дівчина Енн випадково стає свідком загибелі чоловіка. Неподалік від нього лежить записка з невідомою адресою. Героїня вирішує вирушити за вказаною адресою, щоб ниточка за ниточкою відтворити перебіг подій і дійти висновку, що ці не схожі одна на одну смерті насправді мають дуже багато спільного. Можливо, навіть одного спільного вбивцю.

Убивства за абеткою

Зі всіх персонажів, які створила Агата Крісті, найкращі детективи описують пригоди геніального Еркюля Пуаро. Він береться за розслідування і в цьому романі.

Одне за одним по країні відбуваються дивні вбивства. Жертвами стають не пов’язані між собою люди. Щоправда, вже ж таки є та маленька ниточка, яка їх поєднує, — вбивця полює на своїх жертв за абеткою, починаючи з літери А.

Зловмисник навіть не намагається приховати такого підходу до вбивств — він надсилає Еркюлю Пуаро листи з іменами наступних жертв і містами, де перебуватимуть ці нещасні. Проте ні Пуаро, ні поліція не встигають вчасно прибувати на місця пригод і врятувати людей — злочинець завжди опиняється на крок попереду.

Несподівано вбивця приходить до поліцейського відділку і зізнається у скоєному. Усі докази вказують на нього — чоловік опинявся на місці злочинів, щоправда, через напади епілепсії він не пам’ятає, як саме вбивав жертв.

Здавалося б, справу можна закрити, от тільки Пуаро переконаний, що справжній серійний убивця досі гуляє на волі.

Труп у бібліотеці

Якщо вам подобаються твори, які написала Агата Крісті, найкращі книжки й ті, що стали бестселерами, — то це не лише романи про Еркюля Пуаро. Письменниця представила світові ще одного геніального детектива — міс Джейн Марпл. Це перший у нашій добірці роман, де за справу береться прониклива вивідачка.

Величезний маєток, де завжди панує спокій і тиша. Одухотворену атмосферу порушує крик служниці, яка вранці знайшла в сімейній бібліотеці труп молодої вродливої білявки. Власниця садиби, як і решта мешканців будинку, не знає цієї загадкової особи. Як вона потрапила всередину і хто вбив дівчину?

За справу береться місіс Марпл, яка згодом з’ясовує, що вбита була танцівницею. У ході розслідування стає відомо, що того ж вечора дивним чином було вбито ще одну танцівницю — близьку знайому першої жертви.

Чи пов’язані якось ці два вбивства? І чому тіло дівчини знайшли в бібліотеці маєтку подружжя Бантрі?

Убивство в будинку вікарія

У невеликому англійському селі, де всі знають одне одного (і тому не надто люблять своїх сусідів), за таємничих обставин гине старий полковник. Ця смерть мало кого засмучує — чоловік мав, м’яко кажучи, кепський характер. Тож з’ясувати, хто саме вбив його, стає не так просто.

За справу береться міс Марпл. Виявляється, людей, які недолюблювали вбитого полковника, було доволі багато (здається, що все село). Хто ж насправді винний у його смерті? Дівчина, яка пов’язує з полковником таємницю зникнення своєї матері? Вродлива незнайомка, про минуле якої нікому нічого невідомо? А може, місцевий художник, на якого чомусь указують усі докази?

Убивство Роджера Екройда

Багато критиків вважають, що саме цей роман — найкращий детектив Агати Крісті. Він став канонічним твором у своєму жанрі й був перекладений понад 80 мовами! До речі, саме в цій книжці ми вперше знайомимося з Еркюлем Пуаро — геніальним детективом, який згодом з’явиться ще в десятках інших романів письменниці.

В «Убивстві Роджера Екройда» розривається головний ланцюжок цього жанру: детектив — помічник детектива — зловмисник.

За розслідування вбивства поміщика береться Еркюль Пуаро. Серед підозрюваних — і друзі, й родичі містера Роджера, кожен з яких мав мотиви, щоб скоїти цей злочин. Негласним помічником стає друг сім’ї — лікар, від імені якого ведеться оповідь. У ході розвитку сюжету читач по черзі підозрюватиме кожнісінького персонажа. От тільки хто вбивця, неможливо буде сказати напевно аж до останніх сторінок.

Побачення зі смертю

Важко перерахувати всі найліпші романи, які написала Агата Крісті, нашу дванадцятку найкращих книжок Агати Крісті завершує захопливий роман «Побачення зі смертю». Події в ньому розгортаються в доволі незвичному місці: Еркюль Пуаро, який перебуває у відпустці в Єрусалимі, випадково підслуховує діалог, учасники якого (як виявилося — брат із сестрою) планують убивство матері.

Наступного дня жінку знаходять мертвою. Пуаро з’ясовує, що вбита була колишньою наглядачкою у в’язниці й мала напрочуд садистичний і жорстокий характер. Усі її діти — прийомні, і ніякої любові та ласки від своєї «матері» вони не знали. Зіставивши це з почутою розмовою, легко дійти висновку про те, хто вбивця. От тільки з’ясовується, що не лише діти ненавиділи ту жінку — вона мала багато ворогів.

Ситуацію ускладнює ще й те, що на пошуки вбивці детектив має всього-на-всього дві доби. Чи встигне Пуаро до свого від’їзду знайти того, хто насправді скоїв цей злочин?

Є імена, які назавжди увійшли до історії детективного жанру. І серед них — Агата Крісті, найкращі книжки якої видаються у всьому світі й уже перекладені понад 100 мовами. Чи ж це не успіх? А все завдяки ретельному опрацюванню сюжету й увазі до найдрібніших деталей, що робить романи про Еркюля Пуаро та міс Марпл такими захопливими      й цікавими. Історії письменниці припадуть до смаку і досвідченим читачам, і тим, хто вперше береться за детектив.

Знайти найкращі романи Агати Крісті ви можете в інтернет-магазині видавництва «Віват» — обирайте будь-яку книжку з нашої добірки. Запевняємо, ви не розчаруєтеся.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife