Найкращі книги з психології

3 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги з психології - Vivat

Як наука психологія стала розвиватися відносно недавно — на початку ХХ століття. Але її витоки сягають на кілька століть раніше. Так, наприклад, книги першого психоаналітика Зиґмунда Фройда орієнтувалися на священні писання, а роботи Карла Юнга — на міфологію та релігію.

Сьогодні, щоб розібратися в собі, знайти свій шлях та навчитися будувати міцні й гармонійні стосунки, не обов’язково читати Фройда чи Юнга. Ми зібрали для вас найкращі книги з психології, які простою мовою пояснюють найголовніше.

Чудовий ранок. Як не проспати життя, Гел Елрод

Це видання особливо актуальне читачам, які вважають, що їхня продуктивність зростає ближче до вечора. Якщо ви все життя зараховували себе до «сов» і вважали, що ритм «жайворонків» не для вас, «Чудовий ранок» — ваша настільна книга.

Автор дає кілька простих вправ і наводить результати досліджень, де пояснюється, чому ранок — найкращий час для виконання всіх завдань. Ви дізнаєтеся, як, почавши вставати разом із сонцем, можна встигнути зробити все і навіть більше.

Емоційний інтелект, Деніел Ґоулман

Ще кілька років тому успішною вважалася особа з високим показником IQ. Однак згідно з сучасними дослідженнями людство рухається в напрямку розвитку емоційного інтелекту. І, якщо ви шукаєте книги з психології, які варто прочитати на цю тему, почніть з Деніела Ґоулмана.

Автор простою мовою пояснює, як емоції впливають на наше життя і як від них залежать наші взаємини з навколишнім світом. І, що найголовніше, дає поради, як розвивати емоційний інтелект, неначе м’яз — день за днем.

Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите), Філіппа Перрі

Усі ми родом з дитинства. Саме тому безліч популярних книжок з психології порушують питання виховання дітей. Психологиня й письменниця Філіппа Перрі у своїй книжці дає практичні рекомендації, як вибудувати комунікацію з дитиною, і закликає подивитися на батьківство по-новому.

У процесі читання ви зможете проаналізувати своє дитинство, опрацювати травми й позбутися тих моделей поведінки, які можуть у подальшому травмувати ваших дітей.

Ця книжка буде корисна не лише батькам, а й усім, хто хоче подолати свої психологічні бар’єри, що тягнуться ще з дитинства.

Емоційний інтелект у бізнесі, Деніел Ґоулман

Шукаєте найкращі книжки з психології бізнесу? У такому разі ви оціните роботу вже згаданого вище письменника — Деніела Ґоулмана. Цього разу автор розповідає про те, як емоційний інтелект впливає на успішність та допомагає просуватися в бізнесі.

Знаючи, як працюють емоції, ви зможете контролювати їх; змінювати моделі поведінки, які тягнуться ще з дитинства і стають перепоною на шляху до досягнення мети; покращувати свої лідерські якості, самоконтроль, навички комунікації та командної роботи.

Словник мови тіла, Джо Наварро

Ми так багато говоримо словами, але ж скільки всього залишаємо за кадром. Невербальна комунікація іноді дозволяє краще зрозуміти співрозмовника й побачити, які емоції або послання стоять за кожною моделлю поведінки.

Книжка «Словник мови тіла» розбита на кілька розділів, кожен з яких присвячений певній частині тіла. Ви зможете дізнатися, як за рухом очей чи губ визначити страх чи роздратування, як без слів люди показують, що ви їм цікаві.

Це видання допоможе не лише краще «читати» людей (а це корисно і в роботі, і в романтичних стосунках), але й навчить правильно представляти себе і використовувати навички невербальної комунікації для досягнення цілей.

Анатомія брехні: колишні офіцери ЦРУ навчають визначати обман, Філіп Г’юстон

Як і попередня, ця книжка розповідає про невербальну комунікацію. Щоправда, сфокусована вона на конкретній меті — навчити читача розпізнавати брехню. Рекомендації даються не просто психологами, а офіцерами ЦРУ, які багато років спеціалізувалися на викритті злочинців.

Спілкування з клієнтами або начальником, побачення з романтичним партнером або розмова з дитиною — уміння збагнути, що людина бреше, дозволяє уникнути багатьох помилок і дуже виручає в житті.

Магічне мистецтво ігнорування. Як не марнувати часу на людей, які вам не подобаються, і не робити того, чого не хочеться, Сара Найт

Ми так часто переймаємося через дрібниці, що легко вганяємо себе в стрес і тривожний стан. При цьому не брати в голову зайвого — на перший погляд проста, але доволі складна в реалізації порада.

Книга Сари Найт написана простою мовою й містить багато дотепних і корисних порад, які навчать витрачати енергію не на порожні переживання, а на те, що вам справді важливе й потрібне.

А ще ви навчитеся казати людям «ні» і не почуватися при цьому винними, що, погодьтеся, іноді здається неможливим. Адже хто ще про нас подбає, як не ми самі?

7 звичок надзвичайно ефективних людей. Потужні інструменти розвитку особистості, Стівен Р. Кові

Усі читачі, яких цікавлять цікаві книги з психології, обов’язково оцінять бестселер, написаний понад двадцять років тому, що, проте, залишається популярним і сьогодні.

На шляху до досягнення цілей перед нами стоїть безліч труднощів і перешкод. І більшість із них — у нашій голові. Стівен Кові пропонує авторський підхід до визначення та досягнення цілей. Ви навчитеся розставляти пріоритети, правильно формулювати свої бажання і крок за кроком наближатися до своєї мрії.

Це видання — той самий «чарівний стусан», який надихне вас на зміни і допоможе стати найкращою версією себе.

Людина в пошуках справжнього сенсу, Віктор Франкл

Ми переконані, що це одна з найсильніших книжок з психології, які ви тримали в руках. Її автор — психіатр і психотерапевт, який кілька років провів у концтаборі. Пекло, через яке довелося пройти Віктору Франклу, стало причиною вивчення поведінки в’язнів в умовах виживання.

Робота дуже цікава й описує, як наш мозок рятується від божевілля, і що саме утримує людину на плаву навіть тоді, коли здається, що весь світ проти неї.

Книжка, звичайно, не дасть відповідь на питання про сенс життя, але допоможе ґрунтовніше розглянути силу волі людини.

Мистецтво мислити масштабно, Девiд Дж. Шварц

Найкращі видання з психології не просто дають інформацію, але й допомагають змінити своє життя, радять ефективні інструменти із саморозвитку. Саме такою є книга мотиваційного тренера Девіда Дж. Шварца.

У процесі читання ви дізнаєтеся, як побороти апатію та невпевненість у своїх силах, навчитеся мислити позитивно й домагатися більшого.

Автор переконаний, що кожен із нас має вроджений талант і прагнення до успіху. Головне — не заважати самому собі і, цитуючи назву книжки, — мислити масштабно.

Витончене мистецтво забивати на все, Марк Менсон

Швидше, вище, сильніше! Добивайся свого, не зважаючи ні на що, і завжди все доводь до кінця!

Це ті уроки, які ми засвоїли ще з дитинства. Але чи такі вже вони потрібні й корисні в дорослому віці?

А що як наші ідеали не лише недосяжні, а й помітно псують наше існування? Письменник Марк Менсон розповідає, як у гонитві за щастям та успіхом навчитися стикатися з негативом, адекватно оцінювати своє життя і виділяти для себе найголовніше, відкинувши решту дрібниць.

Не нюнь. Просто, трясця йому, зроби це, Джен Сінсеро

Якщо в попередній книжці описується негативний вплив тотального оптимізму, то тут ми бачимо, що надмірний негатив також здатен помітно погіршити якість нашого життя.

Усі ми стикалися з людьми, які постійно скиглять, скаржаться і при цьому нічого не вирішують. Їх хочеться уникати та виключати зі свого оточення. Як же самому не стати таким і чи справді позитивне мислення допомагає в досягненні фінансового успіху?

Джен Сінсеро шукає відповіді на всі ці питання й пропонує ефективні стратегії зміни свідомості для збільшення доходу й досягнення будь-якої мети.

Ігри, у які грають люди, Ерік Берн

Усім відомо, що діти пізнають світ головно через гру. Проте ми зберігаємо здатність грати і в дорослому віці. На роботі, з друзями, з романтичними партнерами, дітьми та звичайними перехожими ми змагаємося, обманюємо і граємо в ігри, прагнучи перемогти.

У цій книжці зібрано понад сто таких ігор, щоб ви могли подивитися збоку на свою поведінку, а також запобігти маніпулятивним прийомам стосовно вас.

Ніколи не їжте наодинці та інші секрети успіху завдяки широкому колу знайомств, Кейт Феррацці

Нові знайомства — це не лише можливість провести час за приємною розмовою, а й інвестиції в успішне майбутнє. Протягом усього життя ми заробляємо так званий «соціальний капітал» — коло людей, які можуть стати нам у пригоді.

Це і є головна думка книжки «Ніколи не їжте наодинці». На прикладі відомих політичних діячів автор розповідає, як вести невимушену розмову, заводити нові знайомства та вміти зачаровувати людей.

Повірте, наші особисті контакти та вміння підтримувати бесіду іноді можуть стати ключем до успіху.

Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта, Ірвін Ялом

Ірвін Ялом — відомий американський психотерапевт і психолог, професор Стенфордського університету. Його книги перекладені на десятки мов і продаються в усьому світі. У цьому виданні автор розповість про нюанси своєї професії на прикладі історій пацієнтів.

У вас є унікальна можливість доторкнутися до світу фахівців, які займаються лікуванням такого важливого й тендітного елемента, як наша психіка.

Деякі історії вразять вас до глибини душі, змусять замислитися й переоцінити чимало речей.

Чи є для мене місце в її серці? Як позбутися згубного впливу нарцистичної матері, Керіл Мак-Брайд

Що робити, коли найтравматичніший життєвий досвід пов’язаний з найближчою людиною — матір’ю? Виростаючи, ми рідко усвідомлюємо, що наша модель поведінки й реакції часто сягають корінням дитинства.

Психотерапевт Керіл Мак-Брайд понад тридцять років займається сімейною терапією. У своїй книзі вона розповідає, як нарцистичний характер матері може привести до заниженої самооцінки, деструктивних стосунків та нереалізованості дочки.

Авторка розробила кілька прийомів, які допомагають пройти через проблемне дитинство й позбутися токсичного впливу батьків на ваше життя.

Як допомогти дівчинці-підлітку, Мері Пайфер

Підлітковий період — важливий і складний етап життя, він впливає на подальше становлення особистості й допомагає ще не до кінця дорослій людині усвідомити своє місце в цьому світі.

І батькам важливо пройти цей період гідно, зуміти залишитися близькими зі своєю дитиною, не втратити тієї нитки, що пов’язуватиме їх усе життя.

Книжка в першу чергу зорієнтована на те, як дати дівчинці-підлітку відчуття безпеки, захистити від поганих компаній, впливу «крутих» ровесників, насильства та булінгу. Американська психотерапевтка Мері Пайфер розповідає, як за допомогою емпатії та підтримки допомогти дочці пережити підлітковий період і легко підготуватися до її дорослого життя.

Змінюючи правила гри. Як лідери, новатори та візіонери перемагають у житті, Дейв Еспрі

Читаючи цікаві книжки з психології, можна побачити, що багато авторів дотримуються думки, що в кожній людині криються задатки лідера. Потрібно лише вміти їх «дістати».

І це видання — найкращий заклик до дії. Понад сорок ефективних та науково обґрунтованих стратегій, які допоможуть стати здоровим, успішним і, що найважливіше, — щасливим.

Автор намагається показати, що не можна просто пливти за течією і сліпо дотримуватися правил. Зазвичай нас надихають і вражають саме ті, хто йде проти системи, ризикує і домагається свого.

На сторінках цієї книжки ви знайдете безліч наснажливих історій, а також порад, які допоможуть позбутися страху, зміцнити здоров’я, вийти за межі звичного мислення та повністю змінити своє життя.

Будь лідером: вирішуй, плануй, дій, Стів Мак-Клатчі

Якщо ви шукаєте хороші книжки з психології, які допоможуть у професійній сфері, зроблять вас більш продуктивним та цілеспрямованим, зверніть увагу на роботу засновника великої компанії та бізнес-консультанта Стіва Мак-Клатчі.

У цій книжці розповідається про те, як правильно розставляти пріоритети і складати план для досягнення мети. Автор запевняє, що наше життя — у наших руках, і багато що може змінитися, якщо просто поміняти підхід до планування та вирішення завдань.

Несподівана радість звичайності, Кетрін Ґрей

До переліку найкращих книжок з психології не могла не увійти робота британської письменниці Кетрін Ґрей. У сучасному світі ми часто біжимо за нав’язаними цілями й перестаємо радіти звичайним приємним речам.

Ви напевно помічали, як у цій гонитві постійно відчувається тривога, роздратованість та розчарування. Це видання допомагає зрозуміти, як працює мозок і чому він не може отримувати задоволення у стані хронічного стресу.

То чому б не озирнутися навколо й не подивитися, чого ви досягли? Повірте, у вас є безліч приводів пишатися собою!

 

Саморозвиток — це не просто модне слівце, яким активно послуговуються блогери та психологи. Це цінний інструмент комунікації зі світом. Адже насправді відповіді на всі наші запитання криються в нас самих. Головне — зуміти відсіяти кукіль від зерна і зрозуміти, як функціонує наша психіка. В інтернет-магазині «Віват» ви зможете придбати книжки з психології, які варто прочитати кожному, хто хоче збудувати здорові стосунки з близькими людьми і в першу чергу — із самим собою.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife