30 тривожних ознак токсичних людей за книгою «Psychopath Free» Маккензі Джексон

5 рок. тому
|
Категорія
30 тривожних ознак токсичних людей за книгою «Psychopath Free» Маккензі Джексон - Vivat

Якщо ви хочете навчитися визначати токсичних людей, концентрації виключно на їхній поведінці буде недостатньо. Це може гарантувати лише половину успіху. Тому ви маєте навчитися відчувати серцем навіть невиразні натяки на ці тривожні ознаки. До вашої уваги 30 тривожних ознак токсичних людей, що руйнують наші життя.

1. Газлайтинг і зведення з розуму. 

Психопати безцеремонно заперечують той факт, що маніпулюють вами, та ігнорують навіть незаперечні докази такої поведінки. Вони зневажливо та вороже реагують на ваші спроби викрити їх, спростовуючи очевидні факти. Замість щось вирішити з власною неприпустимою поведінкою вони завжди перевертають усе таким чином, що вся провина падає на вас через ваші «вразливість» та «дивацтво». Токсичні люди виховують у вас віру в те, що проблему спричиняє не їхня поведінка, а ваша реакція на неї.

2. Нездатність поставити себе на ваше або чиєсь місце. 

Ви відчайдушно намагаєтеся пояснити їм, що вони відчували б, якби ви ставилися до них у той самий спосіб, що й вони до вас, але у відповідь отримуєте лише байдужий погляд. З часом ви навчитеся не обговорювати з ними особисті почуття, оскільки ці розмови не викликатимуть нічого, крім мовчання або роздратування.

3. Неперевершене лицемірство. 

«Роби, як я сказав, але не так, як я роблю». Психопати мають завищені очікування стосовно вашої вірності, поваги та обожнювання (щодо себе, звісно!). Після завершення фази ідеалізації ви не дочекаєтеся від них стосовно себе нічого з перерахованого. Вони замилюватимуть очі, брехатимуть, критикуватимуть і маніпулюватимуть. Ви ж маєте залишатись ідеальним, бо в іншому разі вас одразу охрестять неврівноваженою особою або ж просто замінять на нового партнера.

4. Патологічна брехня та виправдання. 

Психопати на все мають виправдання. Вони вигадують небилиці швидше, ніж ви встигаєте поставити запитання. Вони невпинно засуджують інших, оскільки аж ніяк не можуть бути винні самі. Вони використовують більше часу на те, щоб обґрунтовувати свою поведінку, ніж на те, щоб працювати над нею. Навіть якщо їх спіймати на брехні, дочекатися збентеження або докорів сумління неможливо. Нерідко вам здаватиметься, що це вони підлаштували так, щоб ви їх спіймали на гарячому.

5. Концентрація на ваших помилках та ігнорування власних. 

Якщо психопат запізнюється на дві години, згадайте, як самі запізнилися на п’ять хвилин на перше побачення. Варто вам указати психопатові на неприпустиму поведінку, і він одразу почне обговорення ваших помилок. Вам не завадило б розвинути в собі риси перфекціоніста, оскільки маєте усвідомлювати, що будь-яка ваша помилка може бути використана проти вас.

6. Ви опиняєтесь у ситуації, коли доводиться пояснювати дорослому чоловікові або жінці ази шанобливого ставлення до людей. 

Звичайні люди розуміють такі фундаментальні поняття, як чесність та доброта. Психопати дуже часто вдають із себе безпосередніх і невинних, мов діти. Не дозволяйте обдурити себе. Жодна доросла людина не має потребувати роз’яснення стосовно почуттів, які вона викликає своєю поведінкою.

7. Егоїзм та непомірна жага уваги. 

Психопати викачують із вас енергію та поглинають усе ваше життя. Їхня потреба в обожнюванні невситима. Ви вважали себе єдиною людиною, котра може зробити його щасливим, проте зрозумійте: ваше місце легко посів би будь-хто. Слід подивитися правді у вічі: ніхто не може заповнити вакуум у душі психопата.

8. Психопат звинувачує вас в емоційних реакціях, які навмисно провокує. 

Психопат називає вас ревнивцем після того, як безсоромно фліртує з колишнім партнером, причому часто напоказ, у соціальних мережах. Він називає вас докучливим після того, як навмисно ігнорує вас цілими днями. Він провокує вас на певні реакції, аби привернути увагу й викликати співчуття своїх наступних мішеней, продемонструвавши їм, від якої «істеричної особистості» йому доводиться потерпати. Можливо, колись ви вважали себе людиною легкою та приємною в спілкуванні, але психопат переверне це уявлення догори дном (тимчасово).

9. Ви побуваєте в ролі детектива. 

Цього ніколи не відбувалося в інших стосунках, та ось ви виявляєте, що намагаєтеся довідуватися про подробиці життя людини, котрій безумовно довіряли. Якщо вона активна у Facebook, ви прокручуєте назад історію її публікацій, а також історії її колишніх. Таким чином ви намагаєтеся розібратись у почуттях, яким не можете знайти пояснення та надати форму.

10. Лише ви бачите його в істинному світлі. 

Психопати користуються іншими людьми, оскільки потребують грошей, ресурсів та уваги. Але цього не помічають ті, кому заздалегідь замилили очі порожнім вихвалянням. Ці люди зустрічають підбадьорливими вигуками, здається, кожну його дію, хоч би що він робив. Психопатам значно краще вдається підтримувати поверхневу «дружбу», ніж глибокі близькі стосунки.

11. Ви боїтеся, що чергова суперечка може стати останньою.

 Нормальні пари сперечаються для того, щоб розв’язувати проблеми, але психопати дають зрозуміти, що неприємні розмови, особливо ті, котрі стосуються їхньої поведінки, загрожують вашим стосункам. Будь-які ваші спроби порозумітися завершуватимуться грою в мовчанку. Вам доведеться швидко вибачатися та відпускати ситуацію, аби психопат не втратив до вас інтерес.

12. Ваші кордони повільно та впевнено розмиваються. 

Психопати поблажливо та жартівливо критикують вас і самовдоволено посміхаються, коли ви намагаєтеся висловити власну думку. Жартування стає основним способом спілкування у ваших стосунках. Психопати невловимо принижують ваші інтелектуальні здібності, а якщо ви звернете на це увагу, вас звинуватять у загостреному сприйнятті та навіть психічному розладі. Ви можете обурюватися та засмучуватися, проте задля збереження миру доведеться навчитися відстороняти ці почуття.

13. Психопати обділяють вас увагою та підточують вашу гідність. 

Після безперервного закидування знаками уваги та захвату вони раптово байдужіють та перестають цікавитися вами. Психопати катують вас мовчанням та дратуються через те, що ви прагнете продовжувати бурхливі стосунки, які вони ж і розпочали. Ви відчуваєте, що обтяжуєте їх.

14. Вони очікують, що ви будете читати їхні думки. 

Ви винні в тому, що нічого не знаєте про плани, якими вони з вами не поділилися, — немає значення, що вже кілька днів вони не спілкуються з вами! Змиріться з тим, що вони завжди матимуть виправдання і вдаватимуть із себе жертву. Вони ухвалюють важливі рішення щодо ваших стосунків та інформують про це усіх, окрім вас.

15. Вас дратує ця людина, та ви все одно хочете їй подобатися. 

Ви ловите себе на тому, що списуєте більшість неоднозначних моментів у поведінці психопата на випадковість або нетактовність, тому що постійно змагаєтеся з іншими за його увагу та схвалення. Здається, йому однаково, чи будете ви на його боці, чи ні, оскільки він легко може підключитися до наступного джерела енергії.

16. Надзвичайно велика кількість «божевільних» людей у минулому психопата. 

Колишні партнери або друзі психопата, які ще не приповзли до нього на колінах, каючись і благаючи прощення, будуть затавровані як ревниві, лукаві, хворі на алкоголізм або наділені ще якимись огидними характеристиками. Будьте певні: про вас розповідатимуть абсолютно те саме — наступній жертві.

17. Вони провокують на ревнощі та суперництво, ховаючись за маскою невинності.

Колись психопат присвячував усю увагу вам, а тому вас особливо бентежить, коли він віддаляється та опікується іншими людьми. Психопати поводяться так для того, аби ви щохвилини сумнівалися, чи посідаєте ще якесь місце в їхньому серці. Якщо вони соціально активні, то неодмінно закидатимуть колишніх партнерів (котрих до цього лаяли) старими піснями, фото та жартами, зрозумілими лише їм. Психопат привертатиме увагу вашого «суперника» та заохочуватиме його активність, повністю ігноруючи вашу.

18. Ідеалізація, залюблювання та лестощі. 

Ваші стосунки — з найпершої зустрічі — розвиваються дуже швидко. Психопат розповідає, як багато спільного ви маєте, а тому ідеально пасуєте одне до одного. Немов хамелеон, він наслідує ваші сподівання, мрії та вразливі місця, аби в найкоротший термін утворити з вами зв’язок, що ґрунтується на довірі та захваті. Психопати завжди є ініціаторами спілкування, здається, що ви зачаровуєте їх абсолютно всім. Якщо, наприклад, у вас є сторінка у Facebook, то на ній не лишиться вільного місця — усе буде в піснях, компліментах, поемах та натяках особистого характеру.

19. Вас постійно порівнюють із кимось. 

Психопати порівнюють вас із колишніми партнерами, друзями, членами родини та потенційними претендентами на ваше місце. На стадії ідеалізації вам дозволили відчути себе особливими завдяки розповідям про те, як вигідно ви відрізняєтеся від решти людей. На стадії знецінення психопати використовують такі порівняння для того, щоб ви почувалися третьосортною та ревнивою людиною.

20. Риси, за які психопат колись вас обожнював, раптово стають неймовірними вадами.

 Спочатку психопати звертаються до ваших найглибших амбіцій та вразливих місць, висловлюючи все, що ви хочете почути, і підтакуючи всьому, що ви хочете сказати. Але варто вам клюнути на цю наживку, і вони використають усе це проти вас. І ви будете знову й знову витрачати час на спроби довести, що гідні людини, яка колись вас ідеалізувала.

21. Недоробки в масці. Іноді чарівну, дотепну людину, яка щиро ідеалізувала вас, немов підміняють кимось цілком протилежним. 

Перед вами постає невідома раніше сторона психопата— холодна, безцеремонна, маніпулятивна. Ви усвідомлюєте, що уявлення про його особистість ніяк не складається в єдину картину— здається, що людини, у яку ви закохалися, насправді не існує.

22. Психопати швидко знуджуються. 

Психопати постійно оточені людьми, які їх заохочують і хвалять. Вони не здатні довго зносити самотність і швидко втрачають інтерес до всього, що не може негайно захопити їх чи вплинути на них позитивно. Спочатку ви можете вважати їх надзвичайно комунікабельними, драйвовими й захоплюватися ними, та потім почуватиметеся неповноцінними через те, що підтримували з ними близькі стосунки.

23. Побудова трикутників. 

Психопати оточують себе колишніми коханцями, потенційними партнерами та ще будь-ким, хто може приділити їм додаткову увагу. Серед цих людей можуть бути ті, кого психопат до цього засуджував та порівняно з ким називав вас неперевершеними. Це збиває з пантелику та створює відчуття того, що психопат є надзвичайно жаданою особою.

24. Прихований агресор. 

Більшість із нас іще змалку навчилися розпізнавати агресивну поведінку та відверту словесну образу, проте в стосунках із психопатами агресія не така очевидна. Ви, імовірно, навіть не зрозумієте, що перебували в аб’юзивних стосунках, до того як вони припиняться. Уміло чергуючи ідеалізацію та невловиме знецінення, психопат ефективно роз’їдає особистість будь-якої обраної ним цілі. Якщо подивитися збоку, можна подумати, що ви «злетіли з котушок» — натомість психопат є абсолютно спокійним.

25. Жалісні історії та маніпулювання співчуттям. 

Поведінка психопата завжди сягає корінням якоїсь жалісної історії. Він став поводитися саме таким чином через жорстокість колишнього партнера, жорстокість батьків або навіть жорстокість кота. Психопат запевняє, що все, чого він прагне, — це мир та спокій, каже, що ненавидить драми… А ви в цей час думаєте, що ще не бачили людини, у житті якої відбувалася б така кількість скандалів.

26. Чергування «поганий— хороший».

 Психопати то обдаровують вас знаками уваги, то ігнорують, то критикують. На публіці вони ставляться до вас зовсім не так, як наодинці. Сьогодні вони можуть розмовляти про одруження, а вже завтра — наполягати на припиненні стосунків. З ними ви ніколи не можете бути ні в чому впевнені. Рідія, з якою ми вранці кавуємо, говорить: «У стосунках вони намагаються докладати якнайменше зусиль, проте варто вам почати виплутуватись із цих стосунків, як вони різко напружуються й докладають зусилля».

27. Психопат стає для вас цілим світом.

Дедалі більше часу ви проводите з психопатом або його друзями й дедалі менше — з власним звичним оточенням. Психопат — єдиний, про кого ви думаєте, і єдиний, про кого ви говорите. Ви обмежуєте себе, щоб завжди бути вільними для нього. Ви скасовуєте свої плани та нетерпляче чекаєте телефонної розмови. З якоїсь причини ці стосунки потребують дуже багато жертв із вашого боку й майже жодної — з боку партнера.

28. Зарозумілість. 

Попри милий скромний образ, який психопат підтримує на початковому етапі стосунків, ви помічаєте його очевидні спроби продемонструвати свою перевагу. Він розмовляє з вами так зверхньо, ніби ви розумово неповноцінна або емоційно нестабільна людина. Після розриву з вами він не встидається хизуватися своїми новими захопленнями, докла даючи всіх зусиль для того, щоб ви побачили, яким щасливим він почувається без вас.

29. Підлі плітки, що варіюються заради розваги. 

Психопати сіють маленькі зерна отрути, пліткуючи про всіх і кожного. У вічі вони висловлюють захват, а поза спиною — засуджують. Ви ловите себе на тому, що вам не подобаються або вас обурюють люди, яких ви ніколи не бачили. Ви можете навіть почуватися особливим через те, що саме вам психопат скаржиться на них. Проте коли ваші стосунки зіпсуються, він побіжить до тих, кого ображав у вашій присутності, нарікаючи їм на ваше божевілля.

30. Ваші почуття. 

Ваші природні любов та співчуття переродилися в нестерпну паніку та тривогу. Ви вибачаєтеся та плачете частіше, ніж будь-коли. Ви насилу спите. Ви прокидаєтеся вранці занепокоєні, у сум’ятті. Ви не можете зрозуміти, куди зникла розслаблена, весела й безтурботна людина, якою ви колись були. Ви почуваєтеся знавіснілими, виснаженими, вичавленими, порожніми та шокованими. Ваше життя розірване на шматки через непомірне витрачання грошей, розрив контактів із друзями та пошук хоч якогось сенсу в тому, що відбувається навколо.

Ще більше про боротьбу з психопатами читайте в книжці "Psychopath Free. Як звільнитись від токсичних стосунків і не стати жертвою"

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife