Як читати більше: 15 порад

4 рок. тому
|
Категорія

Фото готується

Парадокс людського життя полягає в тому, що часу (енергії, сил – оберіть потрібне) завжди бракує саме для важливих речей – для мандрівок, повноцінного відпочинку, вивчення мов, читання. Це позбавляє мотивації, натхнення, бажання рухатись вперед. Якщо помітили ці «симптоми» за собою, та все ж таки вирішили приділяти більше часу улюбленим заняттям, читайте наші поради щодо того, як читати більше навіть коли не вистачає ресурсів.

Не читайте заради читання 

Запишіть у щоденнику 6 переваг, які дають вам книжки – інтелектуальний розвиток, покращення професійних навичок, підвищення емпатії, розширення словникового запасу. Визначте, в чому користь читання саме для вас. Зрозумілий сенс та чіткі цілі вмотивовуватимуть вас братись за книжку частіше.

Створіть річний план 

Запишіть у ньому кількість книжок, які хочете прочитати, зазначте твори, з якими хотілося б познайомитись найбільше. Зверніть увагу: цілі мають бути реалістичними. Інакше вони не надихатимуть а навпаки, позбавлятимуть мотивації.

Ведіть облік 

Кожен прочитаний роман, оповідь, повість, навіть кілька віршів одного автора записуйте у щоденник чи блокнот. Спостерігаючи, як збільшується список, ви читатимете знову й знов.

Не відволікайтесь 

Google, онлайн-медіа та соціальні мережі переповнені статтями про 10 способів зваблення чоловіків, лайфхаки, які допоможуть стати мільйонером за рік та іншими «корисними» матеріалами. Привабливі заголовки, яскраві фотографії – ви не встигаєте помітити, як вже витрачаєте час на маячню, збільшуючи комусь трафік. Уникайте такого читання, намагайтесь концентруватись на переліку важливих та дійсно корисних для вас творів.

Встановлюйте дедлайни

 Ставтесь до них не менш серйозно, ніж до робочих. Бо чого це робочі плани важливіші, аніж плани особистісного розвитку?

Віддавайте перевагу коротким формам 

Якщо не відчуваєте в собі сил прочитати повноцінний роман, читайте коротенькі оповіді. Вони є в бібліографії більшості кращих світових та українських авторів.

Читайте в затишку 

Оберіть найбільш зручне крісло в квартирі, встановіть біля нього торшер із м’яким приємним світлом, можете навіть скористатись ароматичними свічками або паличками для більшого затишку. Важливо: уникайте читання у ліжку! Мозок асоціює його виключно зі сном, і не концентрується на сюжеті та засвоєнні інформації.

Не обмежуйтесь однією локацією 

Затишний домашній диван – ідеальне місце для того, аби провести кілька годин із художнім твором. Якщо читаєте ще й професійну літературу, книжки про саморозвиток, мотивацію, робіть це і у перукарні, і у громадському транспорті і в черзі у лікарні.

Не забувайте про розминку 

Як не крути, довго сидіти в одній позі, напружуючи очі не дуже корисно. Раз у 20-30 хвилин підводьтесь, робіть кілька присідань або стрибків, розминайте спину, робіть гімнастику для зору.

Користуйтесь новими форматами 

Електронні рідери та аудіо-книжки значно розширюють можливості для засвоєння нової інформації. Носити із собою об’ємну книжку доволі незручно, а от скористатись аудіозаписами чи електронним текстом ви можете майже всюди – у метро, в автомобілі, під час прогулянки або навіть пробіжки.

Усувайте подразники 

Якщо вирішили провести час із книжкою, скористайтесь принципом «і нехай весь світ зачекає». Вимкніть смартфон, планшет, зніміть електронний годинник, що турбує сповіщеннями, відключіться від Інтернету. Повірте, за годину-дві, поки ви читаєте, нічого страшного зі світом не станеться.

Прискорюйтесь 

Читання буде більш захопливим, якщо гортатимете сторінки скоріше. Для цього можете скористатись лінійкою або пальцями, як у школі – водіть ними по тексту трошки скоріше, ніж звикли читати, очі підлаштуються під темп. Намагайтесь не «проговорювати» текст про себе.

Читайте вголос коханому або коханій 

Що може бути більш романтичним? Оберіть якісну поезію або прозу про кохання, проводьте час удвох разом із книжкою.

Читайте разом з друзями 

Обговорюйте останні літературні новинки, обирайте з них цікаві для себе, і читайте наввипередки. Можете навіть укладати парі із товаришами: хто швидше прочитає нову книжку, отримає від переможеного нову.

Купуйте більше книжок та просіть нові видання від друзів та рідних на свята 

Навіть якщо знаєте, що не зможете взятись за книжку у найближчий час, «колекціонуйте» видання. Просто стоячи на полицях у вас вдома, вони нагадуватимуть про необхідність взятись за літературу.

Знаходьте в собі та навколишньому світі мотивацію, а час та сили знайдуться самі!

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife