Підсумки Vivat 2017: насичений рік та нові активності

6 рок. тому
|
Категорія
Підсумки Vivat 2017: насичений рік та нові активності - Vivat

Робити висновки наприкінці року, що минає, украй важливо. Коли подивитися на ці 12 місяців із відстані, то можна краще побачити, яку велику роботу робить команда. Кожен спеціаліст робить вагомий внесок у загальний успіх. Цей рік і справді можна назвати найуспішнішим для видавництва «Віват». Усі чотири роки існування ми крок за кроком йшли до того, щоби наше ім’я асоціювалося з якістю, і це не залишилося без уваги ні з погляду наших читачів, ні з погляду професійних учасників індустрії. Наші видання були відмічені найвищими преміями: Еспресо. Вибір читачів, премія Президента України «Українська книжка року», «Найкраща книга Форуму Видавців – 2017» у номінації «Український non-fiction» та регіональні фестивалі. Ми часто беремося за новаторські проекти, незвичні формати, і завжди радіємо, якщо наші сподівання виправдовуються. А тим паче коли проект їх перевершує.

Ще одним ризикованим та зухвалим проектом стала фірмова книгарня Vivat. Ми хотіли створити незвичний для Харкова формат магазину, де відвідувач може не тільки обрати книжку, а й відпочити з горнятком кави, зустрітися з друзями. До речі, ми вирішили не обмежуватися тільки нашими книжками, бо бажаємо знайомити харків’ян з іншими видавництвами й популяризувати видання українською. У книгарні незвичний інтер’єр: білі меблі, великі вікна. Усе приміщення сповнене світлом. Тож за півроку книгарня Vivat стала улюбленим місцем книголюбів Харкова, де постійно відбуваються презентації, літературні вечори, зустрічі з авторами.

Хоча цей рік добігає кінця, ще залишилася традиційна груднева подія – Книжковий Миколайчик. Цього року він відбуватиметься протягом трьох днів і стане справжнім сімейним святом. Саме він для нас символізує початок новорічних свят.

 

Про книжки 2017

 

Цього року видавництво «Віват» відправило до друку 507 нових найменувань, з них 230 дитячих та 277 дорослих. Найбільшу увагу хочеться приділити наступним книжкам:

  • «Лінія часу. Візуальна історія світу» – графічна історія світу від Великого вибуху до теперішнього часу в приголомшливих малюнках Петера Гюса.
  • «Тіні наших побачень» Івана Байдака стала абсолютним бестселером Форуму видавців – за перший день скупили все, що ми привезли. До того ж за три місяці після виходу книжки повністю закінчився перший наклад.
  • «HHhH» Лорана Біне – не просто художній роман. Автор розповідає історію виключно вам. Розповідає про те, як шукав інформацію для книжки, свої відчуття та переживання під час написання, про саму історію та цікаві факти.
  • «Стартап на мільйон. Як українці заробляють статки на технологіях» Тимура Ворони – приклад якісного нонфікшн на українському ринку.
  • П’ять книг зі всесвітньо відомої серії Ted Books. Кожна створена авторами найпопулярніших промов на однойменній конференції. «Закони медицини» Сіддхартха Мукерджі, «Що скажеш?» Чіпа Кідда, «Мистецтво спокою» Піко Айєра, «Математика любові» Ханни Фрай та «Син терориста» Зака Ебрагіма відкрили серію з 12 книг.
  • «Фуагре та Жозефіна. Секрет імператора» Максима Долинного – книжка-детектив, що виконана у форматі вімельбуху. Не зважаючи, що це новинка, її вже активно купують.
  • Не втрачає своєї популярності «Шістка воронів» Лі Бардуго. Це беззаперечний хіт продажів у 2017 році.
  • Розпочали серію книжок-бестселерів авторки Сари Джіо, випустили в цьому році «Ожинова зима» та «Остання камелія».
  • Книга «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» Дари Корній зачаровує своїми ілюстраціями, загальним оформленням та відчиняє двері у світ міфологічних істот та вірувань наших предків.

Цей рік став «роком додаткових тиражів» – їх кількість збільшилася в рази. Люди постійно запитують про книжки-бестселери попередніх років. Це тішить, бо нарешті ми відходимо від короткочасної популярності книжок.

Змінилося жанрове розмаїття видань. Зокрема більшу частку дорослої літератури складає нонфікшн, і далі цей напрямок буде тільки зростати. Також збільшилась кількість сучасної української літератури. В Україні формується нове покоління авторів, сміливих та відвертих, та нове покоління читачів, які бажають читати про сучасну реальність у сучасному форматі.

 

Про нагороди та досягнення

 

Нагороду «Еспресо. Вибір читачів» у номінації краща дитяча книжка отримала «Де Ойра?» Тані Стус. 
Щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за книжкове видання «Їжак Вільгельм» отримали Таня Стус та Видавництво «Віват». 
«Найкраща книга Форуму Видавців – 2017» у номінації «Український non-fiction» перемогла книжка Тимура Ворони «Стартап на мільйон. Як українці заробляють статки на технологіях». 
Топ Простоту української дитячої книги «БараБука» у номінації краща соціальна книжка перемогла «Мене звати Мар’ям» Надії Гербіш. 
Жоден регіональний ярмарок не залишився для видавництва без нагороди.

Наше окреме досягнення – це серія книг «Гордість нації». Вона є неймовірно важливою для видавництва «Віват», бо це історії видатних представників нашої країни. Їх життя є прикладом для нас.

 

Ярмарки-виставки-фестивалі

 

Кожного року видавництво «Віват» бере участь у багатьох українських та міжнародних книжкових подіях. Деякі з них уже встигли стати традиційними. Другий раз у Харкові відбувся День у саду – очікувана подія для літературного середовища міста. Протягом тижня на різних локаціях проводять зустрічі з авторами, концерти, виставки. Цьогорічний початок літературного тижня в Харкові розпочало відкриття книгарні Vivat.

Далі, майже одразу, ми взяли участь у Книжковому Арсеналі, до якого підготували нове яскраве оформлення стенду. Приємно було бачити захват відвідувачів від нового формату.

Традиційно видавництво відвідало Дитячий форум видавців у Львові, Зелену хвилю в Одесі, Фестиваль Історія-UA, Книжкову Толоку в Запоріжжі.

Протягом року представники видавництва брали участь у міжнародних ярмарках.

У лютому нас запросили на програму для видавців на Вільнюський міжнародний ярмарок у Литві.

Під час візиту на Болонський ярмарок дитячої книги видавництво «Віват» подарувало чотири видання бібліотеці Салаборса в Болонії. Тепер на одній із полиць можна буде побачити книги «Їжак Вільгельм», «Атлас тварин», «Географічний атлас» та «Моя перша 1000 англійських слів».

Перший раз у видавництва був власний стенд на Міжнародному книжковому ярмарку в Пекіні. Ми побачили зацікавленість у наших книжках, особливо в дитячих виданнях із яскравими ілюстраціями. 
Традиційно восени ми відвідали найбільший книжковий ярмарок у Франкфурті, Німеччина. Звідки привезли багато нових домовленостей на покупку та продаж книжок. 
Права на наші книги вже продані у 21 країну. Це визнання доводить, що ми робимо якісний продукт, який також оцінили й за межами нашої країни. На ярмарках за кордоном активно звертають увагу на дитячі добре ілюстровані та книги з навчальним моментом.

 

Проекти 2018 року

 

Проектів на наступний рік дуже багато. Окремі хочеться виділити й розповісти про них більше.

Ми продовжуємо видавати серію Ted Books. Нам потрібні історії, які будуть надихати читачів, спонукати їх до креативного мислення. Ці книги стануть цікавою пригодою не тільки для прихильників наукпопу, але і для тих, хто захоплюється найсміливішими ідеями цього світу й має допитливий розум.

Звичайно, у 2018 році вийде довгоочікуване продовження «Шістки воронів» – Crooked kingdom. Ми робимо все, щоби ця серія для українських читачів вийшла подібною з оригіналом, тому докладаємо багато зусиль для якісного оформлення та перекладу. Уже на початку року задовольнимо цікавість усіх фанатів світу Гріша, і вони знову поринуть у пригоди Каза та його команди.

Для поціновувачів мистецтва готуємо неймовірний нон-фікшн Art: The Whole Story авторів Стівена Фарсінга та Річарда Корка. Це найбільш доступна історія світового мистецтва, яку коли-небудь збирали під однією обкладинкою. Дизайн книги зручний і зрозумілий, а на сторінках читач знайде понад 1100 кольорових ілюстрацій. Видання охоплює всі жанри мистецтва, від живопису і скульптури до концептуального мистецтва й перформансу.

У жанрі історичного роману запропонуємо The Essex Serpent англійської авторки Сари Перрі. У книзі майстерно переплітаються модерністський та вікторіанський романи. Авторка не дотримується якої-небудь однієї літературної традиції: вона її переосмислює. Водночас роман не залишає уявлення про стилістичну або сценічну перемішаність. Книга отримала багато нагород та відзнак.

Звичайно, ми продовжуємо працювати в напрямку young-adult. Наступного року вийде книга Nevermoor Джесіки Таунсенд, яка стала миттєвим бестселером New York Times. Це магічна, фантастична історія, яку сміливо можна порівняти із серією книжок про Гаррі Поттера. Права на цю книгу були продані у 50 країн. В Австралії в перший тиждень продажів вона стала хітом і протрималася 5 тижнів у топах. Зараз займає топи-продажів у США.

Серед художньої літератури ми раді запропонувати книжку американської авторки Марії Семпл Where’d You Go, Bernadette. Сатиричний роман, який швидко став бестселером, а найближчим часом готується до виходу фільм із Кейт Бланшет. Особливість цієї книги – це стиль написання: вона виконана у форматі e-mail листування.

Наступного року плануємо познайомити українського читача з якісними дитячими книжками-картонками. Це новий продукт для нашого ринку – книжки-іграшки. Якісні, великі видання з безліччю віконець, додатків, можна щось відкрити, натиснути. Але подробиці поки залишимо в таємниці.

Підсумки від генеральної директорки видавництва Юлії Орлової: 
"У кінцевому підсумку насиченого року виникає бажання не зупинятись, а продовжувати активну роботу, досягати нових цілей. Я впевнена, що наступний рік буде ще кращим та продуктивнішим. Ми порадуємо читачів дуже якісними та різножанровими книжками. Готуємо багато цікавинок нон-фікшн. Також плануємо випускати e-books.

Зараз у видавництва «Віват» починається новий етап розвитку. Ми не можемо відступати, або зупинятися, бо наш читач стає більш вимогливим. Якщо кожен раз намагатися перевершити свій попередній успіх, тільки так можна рухатись уперед. Ми у видавництві віримо в нашу справу, в українську книгу та розвиток видавничого ринку, який буде насичений якісними проектами".

Матеріал з сайту: yakaboo.ua

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife