Найкращі книги Чака Поланіка

3 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги Чака Поланіка - Vivat

Чак Поланік, книги якого сьогодні по праву вважають бестселерами в усьому світі, — популярний американський письменник з українським корінням. За талант описувати людські вади і смакувати іноді страшні, а іноді й геть мерзенні теми його називають одним з найскандальніших авторів.

Чака Поланіка можна любити або ненавидіти, третього не дано. І, якщо ви потрапили в число читачів, які в захваті від дивних, але напрочуд привабливих і «живих» персонажів, або ж ви хочете познайомитися з творчістю автора, але не знаєте, з чого почати, ми вам допоможемо. Нижче наведено 15 найкращих і найбільш захопливих книг письменника, сюжет яких затягує вже з перших сторінок.

Бійцівський клуб

Що робити, якщо життя загнало тебе в глухий кут? Головний герой роману «Бійцівський клуб» (хоч спочатку це був не роман, а невелике оповідання на сім сторінок) не може вписатися в навколишню дійсність, через що заробляє собі безсоння і психічну нестабільність.

Разом зі своїм товаришем Оповідач Cтворює Бійцівський клуб — місце, яке допоможе людям з такими ж проблемами зірвати маску й відчути себе собою. Щоправда, пізніше стає відомо, що його друг зовсім не хоче допомагати людям — ним керує радше жадоба помсти.

Роман порушує безліч соціальних проблем, у тому числі й культуру споживання.

До речі, саме цей твір приніс авторові всесвітню популярність. А все завдяки однойменній екранізації 1999 року.

Колискова

Багато книг Чака Поланіка мають містичний сюжет. Одна з них — роман «Колискова». Сюжет крутиться довкола пісеньки, яка здатна вбивати всіх, хто перше почув її.

Тут, як кажуть, шлях до пекла торують добрі наміри. Страшну колискову колись давно співали пораненим воїнам і безнадійно хворим дітям. Однак з часом вона стала причиною синдрому раптової дитячої смерті в цілком здорових немовлят.

До розслідування береться журналіст Карл Стрейнер, який утратив колегу через цю містичну колискову. Чи вдасться йому знищити всі примірники заклинання, і чому поліцейський лікар хоче заволодіти текстом цієї колискової?

Роман зачіпає один з найбільших людських страхів — страх смерті — і показує досить незвичне ставлення до нього.

Задуха

Заплутаний і доволі специфічний роман, який сподобається поціновувачам творчості Чака Поланіка. Головний герой Віктор разом з другом заробляє тим, що розігрує напад задухи в ресторанах і вимагає за це компенсацію. Усе це приправлено різними залежностями: алкоголізм, сексоголізм, від яких страждають головні герої.

У книзі порушуються проблеми дружби, любові та самотності людини у великому світі.

Щоденник

Роман має досить оригінальну форму оповіді і, як можна здогадатися з назви, написаний у формі щоденника. Веде цей щоденник художниця на ім’я Місті, яка сторінка за сторінкою поступово божеволіє.

Утрата доньки, хвороба чоловіка і свекрухи — усе, що має звалити з ніг, насправді надихає художницю на створення картин, від яких люди не можуть відвести погляду.

Роман дуже заплутаний, події змінюються так стрімко, що починаєш сумніватися в кожному реченні. І цим «Щоденник» особливо захоплює.

Прокляті

Воістину демонічний роман, який знову розширює межі і змушує подивитися на смерть по-новому. Головна героїня — тринадцятирічна школярка Медісон — умирає від передозування наркотиками. Через свою залежність вона потрапляє в пекло, де зустрічає доволі специфічних персонажів.

Вони намагаються знайти Сатану, лякають живих людей, спілкуючись із ними через так званий телемаркетинг, і з усієї сили пробують вирватись із замкнутого кола, відшукавши дорогу в рай.

Вцілілий

Якщо серед ваших улюблених письменників є Чак Поланік, певно, ви любите його книги за складні й заплутані сюжети та оригінальну манеру оповіді. Якщо раптом ви не читали роман «Вцілілий», негайно виправляйте цю несправедливість.

Це успішний твір, який навіть готували до екранізації. Головний герой — єдиний із сектантів-самогубців, якому вдалося вціліти. Він проголошує себе пророком і новим месією, насолоджується славою та шкодує, що не помер разом зі своїми побратимами.

Уся книга — це оповідь головного героя, який надиктовує історію свого життя чорному ящику, доки керує порожнім літаком. Поланік використовує цікавий прийом біографії навпаки, коли герой починає розповідати про себе в теперішньому моменті, поступово заглиблюючись у своє минуле.

Ескорт

Головний герой — бідний журналіст, який, намагаючись бодай якось підзаробити, влаштовується в госпіс і супроводжує тяжкохворих людей. У стінах госпісу, де навколо панує лише смерть, він відчайдушно силується відшукати сенс життя. Там, де всі вмирають, відчувати себе живим — справжнє щастя.

Насправді цей роман сильно відрізняється від інших творів Чака Поланіка. Він залишає приємний життєствердний посмак і показує, як змінюється свідомість людини, коли вона перебуває там, де смерть — звичне явище.

До речі, для роботи над романом автор, як і головний герой «Ескорту», влаштувався працювати добровольцем в один з американських госпісів.

Невидимі монстри

Ця книга, на відміну від попередньої, наочно показує глибину людського падіння та деградацію її як особистості. Після пострілу в обличчя головна героїня — вродлива і знаменита топмодель Шеннон — втрачає свою привабливість і, відповідно, єдине джерело заробітку.

Для всіх навколо вона раптово стає невидимкою. Жінці вже не хочеться слави та успіху. Вона починає вживати наркотики, займатися шахрайством і, звичайно, шукати того, хто зробив той фатальний постріл.

Примари

Не роман, а радше збірка оповідань, які сплітаються в одну загальну історію. Іноді, читаючи новели, стає брудно й огидно, іноді — смішно, але завжди — інтригуюче.

Про що книга? Усі сімнадцять персонажів пишуть її по-своєму. Герої вирішують змінити звичне життя на усамітнене існування заради написання легендарних творів. Що ж станеться з ними за три місяці такого експерименту?

Дивніше за вигадку

Ви здивуєтеся, але Чак Поланік пише книги ще й у жанрі нонфікшн. І «Дивніше за вигадку» — перший такий його твір. Багато читачів хочуть дізнатися, що криється за створенням книги. Яке життя проживає автор, щоб видати на сторінках роману такі сильні історії й таких привабливих персонажів?

Це збірка невеликих оповідань, яка описує події з життя Поланіка або його знайомих. Нариси ніяк не пов’язані між собою, але при цьому всі вони тонко розкривають особливості письменницької професії. Справді, братися до «Дивніше за вигадку» варто після того, як ви вже прочитали бодай два інші художні твори Поланіка.

Приречені

Роман є продовженням книги «Прокляті», про яку ми вже говорили вище. Чак Поланік знову повертає нас до подій, які проживає загибла дівчинка Медісон. Після смерті вона змогла здобути прихильність не лише в Сатани, а й у Бога.

Чому ж інші не можуть зробити це? Роман «Приречені» повертає нас на землю, де ім’я Медісон стає загальним і перетворюється в справжню релігію. На честь дівчинки зводять острів, мешканці якого відчайдушно мріють про місце в раю.

Дуже радимо читати цей роман одразу після того, як перегорнете останню сторінку «Проклятих».

Втікачі і біженці

Атмосферна книга, яка є головно автобіографічною. Тут немає нічого огидного, страшного чи брудного. Поланік привідкриває читачам історію свого життя, точніше того періоду, коли він мешкав у Портленді. Тоді, на початку 80-х років XX століття це містечко в штаті Орегон стало меккою для грандж-культури.

Багато фактів тут реальні, серед них — адреси й номери телефонів. Саме завдяки балансуванню на грані реальності й вигадки роман захоплює з першої сторінки.

Чарівна ти

Ця книга мала всі шанси повалити з п’єдесталу «50 відтінків сірого», якби не своєрідна мова автора. Попри схожу тематику (в романі «Чарівна ти» головна героїня закохується в заможного збоченця), цей твір — серйозний, більш філософський, у ньому ми бачимо спробу зняти табу з однією з найбільш заборонених тем навіть у сучасному суспільстві.

А тонкий сарказм і колоритні персонажі — немов приправа, що надає роману особливого смаку.

Карлик

Майже всім відомо, хто такий Чак Поланік: книги «Бійцівський клуб», «Колискова» і «Прокляті» на слуху в мільйонів читачів. І набагато менше людей знають про детективний роман зі шпигунськими нотками.

У ньому компанія студентів перетворюється на справжніх шпигунів, які мають проникнути в США, втертися в довіру до сімей і розвалити капіталізм, скоївши масштабний теракт. І головне питання не в тому, чи вдасться це їм. А радше в тому, чи можливо побудувати щось на руїнах?

Снаф

Ще один скандальний роман, який замикає наш перелік найкращих книг Чака Поланіка. Він про порнозірку, яка хоче завершити свою кар’єру й планує зробити це масштабно та ефектно — знявши дуже скандальний і ексцентричний відеоролик в компанії шести чоловіків.

У цій книзі Поланік висміює багато рис порноіндустрії, на повну потужність вправляється у сарказмі, підтверджуючи свою репутацію одного з найскандальніших письменників сьогодення.

Чак Поланік — це не лише «Бійцівський клуб», який багато якщо не читали, то напевно бачили екранізацію. Це ще й десятки романів, написаних на злобу дня. Можливо, автор і гіпертрофує події та характери персонажів. Але саме ця особливість стилю робить його книги такими глибокими й резонуючими для багатьох читачів.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife