Найкращі книги для саморозвитку

5 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги для саморозвитку - Vivat

Лекції, вебінари, тренінги, воркшопи, онлайн-курси, коуч-сесії і, звісно, книжки, - у 21 сторіччі саморозвиток став надприбутковим бізнесом. В гонитві за «солодким життям» молодих технологічних геніїв та Instagram-блогерів, серед інформаційного хаосу і рекламного шуму, наш мозок прагне систематизувати реальність – віднайти логічний і, бажано, простий рецепт успішного і щасливого життя. Саме тому ми знову і знову купуємо книжки про те, як стати щасливим і відвідуємо лекції про те, як зробити стартап на мільйон, маючи геніальну ідею і калькулятор. Проте, ані щасливішими, ані багатшими ми не стаємо. Чому?

Тому що майже 90% аутотренінгових книжок і бізнесових лекцій не мають жодної інформаційної цінності. Вони є продуктом бажання автора/лектора/коуча (підкреслити потрібне) заробити на вас, вашому прагненні стати кращими. Та чи означає це, що від самовдосконалення треба відмовитись взагалі – викинути на смітник книжки й сісти вдома біля блакитного екрану? Звісно ні. Серед маси «сміттєвої» self-help-літератури є ті самі 10% корисних текстів, які можуть стати вірними супутниками на шляху до успіху й радісного життя. І все що вам справді потрібно – навчитись відрізняти якісні твори від одноденних беззмістовних книжок.

Остерігайтесь гучних назв

Саме вони зазвичай привертають увагу покупців. Так, назва «Як збільшити статки у сім разів за сім днів» спокушає. Але давайте поглянемо правді у вічі: дива трапляються нечасто. А якщо й трапляються, то не за помахом чарівної палички модного бізнес-коуча.

Дивіться на автора

Якщо ви купуєте книжку «Як заробити мільйон доларів», переконайтеся в тому, що її написав мільйонер. Обираючи літературу про те, як зберегти стосунки в сім’ї, продивіться біографію автора – цілком можливо, він тричі розлучений. Обирайте твори реальних спеціалістів, а не безвісних коучів, єдиним даром яких є вміння переконливо доносити інформацію.

Читайте першоджерела

Популярні non-fiction-книжки зазвичай можна розділити на дві категорії: першоджерела і копії. Першоджерела – це книжки, в яких було започатковано професійні терміни, психологічні та соціологічні течії.  Це, наприклад, «Емоційний інтелект» Деніела Гоулмана, який вперше ввів у використання термін EQ, чи «Сторіноміка» Роберта Мак-Кі, який першим заговорив про вплив сторітелінгу на споживачів у пост-рекламну епоху. Саме ці твори стали основою для авторів, які пишуть десятки і сотні книжок на ті самі теми останніми роками. Але ж оригінал завжди краще копії, чи не так?

Звертайте увагу на видавця

Придбання самвидату – не найкраща інвестиція в себе. Якщо книжка з саморозвитку не зацікавила жодне велике видавництво з ім’ям, варто засумніватись в його цікавості і корисності для читача також. Виключення є, але вони поодинокі.

Відзнаки мають значення

Премії, критики та міжнародні літературні рейтинги існують не просто так – вони працюють і укладаються для того, аби допомагати читачам обирати краще і відсіювати незначуще. Звісно, не кожна нагорода варта уваги. Але відзнаки Financial Times, Forbs, The Guardian, Harvard Business Review, The Economist – це своєрідні «знаки якості». Побачивши інформацію про них на обкладинці, можете бути майже впевнені: всередині знайдете щось варте уваги.

«Ліки» від конкретної «хвороби»

Вирушаючи до книгарні, пам’ятайте: ви йдете туди, аби вирішити конкретну проблему, а не просто для того, щоб купити щось цікаве. Визначте свою «хворобу» - невміння планувати час, нездатність розставляти пріоритети, невпевненість у собі, проблеми в комунікації з оточуючими. І купуйте «ліки» відповідно до «діагнозу».

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife