Книги, які варто прочитати жінкам

3 рок. тому
|
Категорія
Книги, які варто прочитати жінкам - Vivat

Гордість та упередження, Джейн Остін

Історія Елізабет Беннет та містера Дарсі була неодноразово екранізована. Ця книга — класика романтичної літератури з дуже закрученим сюжетом та непередбачуваною розв’язкою. Розповідь про життя п’яти сестер, інтриги та упередження, які заважають головній героїні розгледіти в містері Дарсі не гордого і самозакоханого, а щирого і вразливого чоловіка — цей роман не залишить байдужою жодну жінку.

Друга стать, Сімона де Бовуар

Саме з цієї книги у 50-ті роки ХХ століття почалася друга хвиля фемінізму — руху за права жінок. У своїй роботі французька письменниця Сімона де Бовуар досліджує, як змінювалося ставлення суспільства до жінок протягом останніх років. Це видання проливає світло на те, як далеко людство просунулося у відстоюванні прав жінок усього лишень за кілька десятків років. І, звісно ж, відображає той факт, що роботи в цьому напрямку ще достатньо.

Аліса в Дивокраї, Льюїс Керролл

Здавалося б, це проста казка про дівчинку, яка потрапила в чарівний світ (населений такими дивними, але водночас милими персонажами, як Чеширський Кіт або Капелюшник), випивши зілля, що зменшило її до мініатюрних розмірів. І ви напевно читали її в дитинстві. От тільки прочитання книги в дорослому віці відкриє нові грані, які Льюїс Керролл майстерно сховав у своєму творі. Алегорії та метафори, глибина персонажів, сміливість та благородство головної героїні роблять це видання must-read для кожної жінки.

Оповідь служниці, Марґарет Етвуд

Цей роман набув популярності після успішної однойменної екранізації. У ньому описується альтернативна реальність, далеке майбутнє, де дія відбувається на території США — у тоталітарній Республіці Гілеад. У цій державі боротьба за права жінок провалилася: вони знову втратили право голосувати і вчитися, мати власні гроші, гуляти з подругами або навіть читати. Через екологічні проблеми багато жінок втратило здатність народжувати. Тепер для заможних подружжів дітей виношують і народжують їхні служниці. Оповідь ведеться від імені однієї з них. На сторінках цієї книжки Марґарет Етвут досліджує проблему жіночої безправності у світі, де гроші та влада вирішують усе, і показує, яким жахливим могло бути майбутнє людства.

Сховище. Щоденник у листах, Анна Франк

Багато хто знає історію маленької єврейської дівчинки, яка була змушена ховатися з батьками на горищі за часів Другої світової війни. Це історія не про безсилля чи страх. Вона — про звичайну підлітку, яка не перестає шукати приводу хоча б для маленької радості, відкриває для себе поняття дружби та любові. Книга написана у формі щоденника, в якому маленька Анна ділиться спогадами про все і всіх, хто був з нею у сховищі. На жаль, роман був опублікований уже після смерті Анни, яка загинула в концтаборі за кілька місяців до закінчення кривавого жахіття.

Театр, Сомерсет Моем

Якщо ви шукаєте класичні книги для жінок, перевірені часом та актуальні й сьогодні, обов’язково прочитайте «Театр» Сомерсета Моема. Він — про актрису Джулію Лемберт, яка після довгого подружнього життя закохується в молодого актора й заводить із ним роман. Так поступово театр на сцені змішується з театром, який відбувається в особистому житті головної героїні. Брехня, зрада, пристрасть, любов — як знайти вихід із цієї пастки?

Зулейха відкриває очі, Гузель Яхіна

Тридцяті роки ХХ століття — часи жорстких репресій, пережити які було під силу не кожному. Саме про них розповідається в цій книзі, яка вперше побачила світ не надто давно — у 2015 році. Чоловіка головної героїні вбивають, а її саму відправляють на каторгу в Сибір. У романі описані долі різних героїв. Їх відрізняє національність, віра і життєвий шлях, але об’єднує одне — сила волі та вміння боротися за повноцінне життя в умовах, де складно навіть просто існувати.

Їсти, молитися, кохати, Елізабет Ґілберт

Найцікавіші книги для жінок — про пошук себе і свого місця в цьому світі. Головна героїня роману «Їсти, молитися, кохати» після розлучення з коханим довго не може збагнути, куди ж рухатися далі. Зрештою вона вирішує повністю змінити своє життя: кидає нудну й остогидлу роботу та вирушає у подорож. Спочатку — в Італію по смачну їжу й терпке вино. Потім — в Індію по духовне зростання. І нарешті — в Індонезію, де в неї з’явиться шанс знайти справжнє кохання.

Прислуга, Кетрін Стокетт

Шістдесяті роки ХХ століття в США були однаково складними як для темношкірого населення обох статей, так і для жінок зокрема. Саме ці дві проблеми — расизм і відсутність прав жінок — порушує у своєму романі Кетрін Стокетт. Це історія про трьох різних жінок. Ейбілін — темношкіра служниця, яка пропрацювала в будинках «білих» усе своє життя. Мінні — її подруга, також служниця, яка, втім, любить висловлювати своїм господарям усе, що думає про них. Третя героїня — Скітер — біла дівчина, яка після навчання в університеті повернулася додому й зіштовхнулася з тим, що, поки вона мріяла стати журналісткою та письменницею, уся родина планувала видати її заміж. Скітер має намір висвітлити проблему темношкірих працівників, готує матеріал і, усвідомивши, яке несправедливе становище жінок у суспільстві, вирішує це змінити.

Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка», Фенні Флеґґ

Теплий і добрий роман, який обов’язково варто прочитати кожній жінці. Він, як і попередня книжка, описує події, що відбуваються в США в шістдесяті роки ХХ століття. Головна героїня, відвідуючи будинок для літніх людей, знайомиться зі старенькою Нінні. Щоразу Нінні розповідає дівчині цікаві історії про своє минуле: про двох жінок, Іджі та Рут, які тримали своє кафе, про жахливе минуле Рут і її втечу від чоловіка. Драми й трагедії маленького містечка не залишать вас байдужими, а рецепти, за якими готували в кафе «Зупинка» і які теж містяться в книзі, ви можете втілити в життя на своїй кухні.

Джейн Ейр, Шарлотта Бронте

Ще один зразок класики жіночої літератури. Попри те, що цю книгу можна класифікувати як типовий роман про любов, вона не належить до категорії бульварного чтива. Це зворушлива та захоплива історія бідної сироти Джейн Ейр, яка закохується в заможного містера Рочестера. Звісно ж, на шляху до щастя їм траплятиметься чимало перепон. Чи зможе стійка, але така вразлива Джейн побороти їх усі й зрештою отримати те, на що вона заслуговує, — вірне і взаємне кохання?

Моя неймовірна подруга, Елена Ферранте

Це колоритний і дуже насичений роман, який перенесе читачок до сонячної Італії. Авторка знайомить нас із двома подругами — Еленою й Лілою, — які, здавалося б, знають одна одну з раннього дитинства. Протягом усього життя вони проходять і через зраду, і через конкуренцію. Чи зможе дружба зберегтися до кінця, і як змінюватиметься доля подруг з роками? Ця книга — перша частина тетралогії. У своєму циклі романів Елена Ферранте проводить героїнь крізь десятиліття — від епохи Муссоліні до сучасної Італії.

Лист незнайомої, Стефан Цвейґ

Якщо ви шукаєте ніжні та зворушливі книги, які змушують серце битися частіше і занурюватися в приємне відчуття любові, обов’язково прочитайте новелу Стефана Цвейґа «Лист незнайомої». У ній ідеться про жінку, яка через усе своє життя пронесла любов, наважувалася на бездумні та божевільні вчинки заради чоловіка, який навіть не знав про її існування, і, стомившись від тяжкості життя та любові, зважилася написати йому всю правду про себе і свої почуття.

П’ять мов любові, Ґері Чепмен

Настільна книга для всіх, хто хоче розібратися в причинах більшості конфліктів у стосунках. Автор розкладає по полицях почуття любові та пропонує поділити її вияви на п’ять різних категорій: схвалення, час, подарунки, допомога, фізичний контакт. Прочитавши «П’ять мов любові», ви нарешті збагнете, яка з них близька саме вам, а яка — вашому партнерові. Опанувавши ці знання, ви зможете побудувати гармонійні та здорові стосунки.

Невидимі жінки. Як вижити у світі, де навіть цифри брешуть на користь чоловіків, Керолайн Кріадо Перес

Це новинка від видавництва «Віват», яка щойно надійшла в продаж. У книзі немає жодних емоцій чи міфів — лише аналіз сухої статистики, який включає в себе дослідження, що проводилися протягом останніх ста років. Дивно, але гендерна нерівність — це не тільки відсутність прав або «скляна стеля». Це ще й використання за замовчуванням чоловічої моделі у, наприклад, виготовленні ліків чи автомобілів. Коли розробники беруть за основу споживача-чоловіка, жінки губляться і залишаються непоміченими. Книга «Невидимі жінки» — перший крок до розуміння та подальшого вирішення цієї проблеми.

Звіяні вітром, Марґарет Мітчелл

Це сага про любов та громадянську війну, яка сколихнула США в шістдесятих роках ХІХ століття. Головна героїня — Скарлетт О’Хара — сильна та інфантильна дівчина, яка мріє завоювати любов чоловіка, не помічаючи, що поруч уже є гідний та люблячий претендент. Протягом роману ми бачимо трансформацію Скарлетт, зростання та становлення її особистості в жорстоких умовах війни. Та водночас, якою ж слабкою і беззахисною залишається жінка перед обличчям справжнього кохання.

Сестра Керрі, Теодор Драйзер

Це перший роман Теодора Драйзера, що розповідає про бідну провінціалку Керрі, яка залишила колишнє життя і переїхала до міста в пошуках своєї мрії. Дівчині випаде зіткнутися з фінансовими труднощами та зрадою, виснажливою роботою, але водночас і з новими знайомими та веселощами, які пропонує велике місто. Чи зможе Керрі підкорити Чикаго і знайти в ньому себе і своє кохання?

Сніданок у Тіффані, Трумен Капоте

Ця повість лишається в переліку «найкращих книг для жінок» ось уже протягом кількох десятиліть. Відомою вона стала завдяки легендарній екранізації з Одрі Гепберн. У ній розповідається історія Голлі Ґолайтлі — яскравої та загадкової жінки, яка, залишаючись бідною, постійно крутиться в середовищі заможних людей і завойовує їхню любов. На сторінках книжки ми бачимо все лицемірство й нещирість Нью-Йорка — міста, в якому твої мрії можуть збуватися у всіх, окрім тебе самої. І водночас Голлі не втрачає надії, що коли-небудь зможе купити для свого брата ферму з кіньми, перестане вдавати із себе наївну простачку і знайде справжнє кохання.

Ребекка, Дафна дю Мор’є

Чому в нашому переліку ще не знайшлося місця для трилера, сюжет якого не відпускає аж до останніх сторінок? Виправляємо цю помилку і пропонуємо вам познайомитися з романом «Ребекка». У ньому розповідається про долю дівчини, яка вийшла заміж за заможного чоловіка й переїхала до його розкішного маєтку. Стіни цього будинку ще пам’ятають першу дружину Максима де Вінтера — красуню Ребекку. Головна героїня з’ясовує, що Ребекка загинула за загадкових обставин. Крок за кроком докопуючись до істини, дівчина розуміє, що її життя ніколи вже не буде таким, як раніше.

Я — Малала. Історія незламної боротьби за право на освіту, Малала Юсуфзай та Крістіна Лем

Остання в нашому переліку — книга, що сьогодні, в момент загострення ситуації в Афганістані, є напрочуд актуальною. Вона про дівчинку, яка отримала серйозну травму, просто пішовши до школи. Попри тяжке кульове поранення, Малалу вдалося врятувати й вивезти з Афганістану. Згодом вона стане активно боротися за право на освіту афганських дівчаток і в книзі детально опише історію свого життя.

Вибирайте будь-яку книгу з нашого переліку, і запевняємо: ви отримаєте справжнє задоволення від вечора, проведеного за її читанням. Головне — дослухайтеся до свого настрою. Один твір підбадьорить вас у нелегкий період, другий — допоможе дати раду смуткові, занурившись у нього, а ще інший — надихне на нові звершення. Усі найкращі видання для жінок, які ми зібрали в цій статті, ви зможете знайти в інтернет-магазині «Віват». Вибирайте те, що вам до смаку і відкривайте для себе нові світи на сторінках цікавих та зворушливих книжок.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife