Найпопулярніші книги світу

2 рок. тому
|
Категорія
Найпопулярніші книги світу - Vivat
Є книжки, про які ви точно чули, навіть якщо ніколи не тримали їх у руках. Це не просто класика, це культові видання, які назавжди увійшли в історію літератури і стоять на полицях мільйонів людей у всьому світі. Вони були перекладені десятками мов, неодноразово перевидавались і адаптувалися для кіно, ігор тощо.
Видавництво «Віват» дібрало для вас найпопулярніші книжки у світі. Десятка наведених нижче творів — те, що має прочитати кожен. Усі ці книжки розширюють світогляд, вражають глибиною думки й доводять, що література — це основа нашої культури.

Біблія

Найпопулярніша книга у світі. Сьогодні налічується близько 4 мільярдів примірників, які були перекладені 2000 мов. Навряд чи можна знайти людину, яка жодного разу не тримала в руках Святого Письма. Ба більше, цю книгу завжди берегло у своєму домі багато родин навіть тоді, коли релігія була заборонена державною владою.

Читання Біблії не обов'язково має асоціюватися з належністю до релігії. Ви можете не сповідувати християнства, але прочитати цю культову книгу ми вам дуже радимо. Хоча б тому, що багато біблійних мотивів стали основою для безлічі чудових художніх творів.

«Володар перснів», Джон Роналд Руел Толкін

Толкін — геніальний письменник, який майстерно продумував усі деталі у своїх романах та оповіданнях. По суті, роман «Володар перснів» — це сюжетне продовження книжки «Гобіт, або Туди і звідти», в якій описувався героїчний похід не надто відважного гобіта Більбо Беґґінса.

Події цієї книжки відбуваються через кілька десятиліть після пригод, які випали на долю Більбо. Головним героєм тепер стає його племінник — гобіт на ім'я Фродо, який дістає в подарунок від дядька золоте кільце. Згодом стає ясно, що то не звичайна прикраса — кільце наділяє свого власника потужною силою, але потребує щось натомість. Воно зводить з розуму, позбавляє людяності й робить того, хто одягає прикрасу на пальця, жорстоким і залежним від влади.

Фродо вирішує позбавитися прикраси — для цього потрібно віднести її до ельфів, які можуть знищити кільце раз і назавжди. Гобіта супроводжує цілісінький загін відважних воїнів на чолі з чарівником Ґендальфом.

Щоправда, мандрівники ще не здогадуються, до яких пасток і вивертів удадуться Темний Володар Саурон та його прибічники, щоб відібрати в подорожніх Єдиний Перстень.

«Звіяні вітром», Маргарет Мітчелл

Роман вважається класикою американської літератури. Деякі читачі сприймають його як історію кохання, проте, запевняємо, з кожним новим прочитанням книжка відкривається зовсім з іншого ракурсу. Письменниці вдалося майстерно висвітлити багато важливих та актуальних тем. Це й життєпис простих американців за часів громадянської війни, вдало й детально переданий на прикладі мешканців південних штатів. І проблема рабства, ставлення до темношкірих слуг та їхнє становище в суспільстві.

І, звісно ж, тема кохання й стосунків у родині, розкрита в історії дівчини на ім'я Скарлет — розпещеної інфантильної особи, яка в кризові для країни загалом і для своєї родини зокрема часи змушена різко подорослішати й навчитися ухвалювати серйозні рішення.

«Гаррі Поттер і філософський камінь», Джоан Ролінґ

Серію романів про хлопчика, який вижив, уже поступово вводять до шкільної програми в багатьох країнах. Тому не треба дивуватися, що історія про Гаррі Поттера стає класикою дитячої літератури. Серія складається із семи книжок, у яких головні герої ростуть, переживають конфлікти й кризові ситуації, вчаться дружити, ненавидіти й любити.

Головний герой — хлопчик на ім'я Гаррі Поттер, який став сиротою ще в однорічному віці. На одинадцятий день народження він дістає дивний подарунок — запрошення на навчання до школи чарів і чаклунства Гоґвортс. Виявляється, він має чарівний дар, який передався йому від покійних батьків. Тепер Гаррі випаде поринути в цілком новий для нього світ, неодноразово ставати на двобій із силами зла, помститися за смерть батьків і врятувати друзів та весь світ від абсолютного зла — Темного Лорда.

У книжці порушуються проблеми дружби і зради, а кожен наступний роман за висвітленими темами набагато серйозніший за попередній. На історії про Гаррі Поттера виросло вже не одне покоління, яке й досі мріє отримати свого листа з Гоґвортса.

«Щоденник Анни Франк», Анна Франк

Анна Франк — звичайна єврейська дівчинка, якій випало сповна зазнати жахіть нацизму. На своє тринадцятиріччя вона дістала від батька подарунок — гарний щоденник, який колись бачила у вітрині крамниці. Відтоді, з 2 червня 1942 року до 1 серпня 1944-го, дівчинка занотовувала в нього щось. Протягом усього цього часу вона разом зі своєю родиною мешкала у притулку — невеликій комірчині на верхніх поверхах, де переховувалися від нацистів євреї.

Попри всі жахіття, які коїлися навкруги Анни, у щоденнику дівчинка часто намагається занотовувати і щось добре. Вона описує не лише сумні й похмурі події свого життя, а й маленькі радощі, які подекуди трапляються в невеликому притулку.

Дівчинка мріяла опублікувати свій щоденник після війни, проте до цієї події Анна не дожила, загинувши в концтаборі Берґен-Бельзен. Збережені нотатки передали батькові Анни, Отто Франку, який вижив в Освенцімі. Він уклав текст для публікації, а оригінал щоденника заповів Нідерландському державному інституту військової документації.

«Маленький принц», Антуан де Сент-Екзюпері

На перший погляд, це дитяча казка. Однак дорослим ця історія може бути навіть корисніша, аніж дітям. У книжці йдеться про пілота, який здійснив вимушену посадку в пустелі й задрімав. Коли він прокинувся, то побачив біля себе маленького хлопчика, який називав себе маленьким принцом. Він розповів, що часто літає на інші планети, щоб познайомитися з їхніми мешканцями.

Маленький принц розмірковує про те, що побачив на Землі, дивується, чому дорослі заклопотані лише підрахунком грошей і розмовами про роботу, розповідає про своє життя на його рідній планеті й важливість піклуватися та оберігати тих, хто тобі небайдужий.

Це книжка про дружбу і відповідальність, важливість мрії і турботи, вміння любити і прощати.

«Дон Кіхот», Мігель де Сервантес

Це смішна й подекуди драматична історія, добре відома нам ще зі шкільних років. Головний герой полюбляв читати лицарські романи і якось знічев’я вирішив радикально змінити своє життя й самому стати справжнім лицарем. Власник таверни швидко висвячує його у шляхетні воїни, а сам герой вигадує собі нове ім'я й вирішує зватися Дон Кіхотом, або ж Лицарем Сумного Образу.

Свого слугу Санчо Пансо він призначає зброєносцем. Тепер той повинен супроводжувати Дон Кіхота в усіх його походах і пригодах.

У цій історії є все: і битва з млинами та стадом баранів, і прекрасна дама Дульсінея Тобоська (бо хіба ж бувають справжні лицарі без дам серця?!). Цікавий і часом абсурдний, сьогодні цей роман вважається класикою літератури, а ще він слугує скарбницею мотивів для багатьох інших творів.

«Гобіт, або Туди і звідти», Джон Роналд Руел Толкін

Називаючи найпопулярніші книжки, ми вже згадували іншу трилогію цього автора. Проте серед найпопулярнішого й найвідомішого з доробку Толкіна варто відзначити ще один роман-казку — «Гобіт, або Туди і звідти». У ньому йдеться про пригоди, що передували подіям «Володаря перснів».

Головний герой твору — добрий, але трохи боягузливий гобіт на ім'я Більбо. Якось до нього в гості напрошується чарівник Ґендальф, а разом з ним приходить і добрий десяток гномів. Вони розповідають, що грізний і підступний дракон вигнав гномів із їхньої гори й заволодів усіма їхніми скарбами. Загін воїнів хоче дати бій драконові й відвоювати свій дім, щоправда, для цього їм потрібен спритний викрадач, яким і має стати Більбо.

Гобіту випаде навчитися довіряти своїм новим знайомцям, приборкати власні страхи й подолати не одне випробування на шляху до мети.

Не зважаючи на те, що «Гобіта» Толкін задумував як звичайну казку, письменникові вдалося створити складний і багаторівневий світ, сповнений нечуваних сюжетних поворотів і населений напрочуд харизматичними персонажами. За романом було знято дуже вдалу екранізацію, що складається з трьох фільмів і докладно передає сюжет книжки.

«І не лишилось жодного», Агата Крісті

Агату Крісті називають королевою детективного жанру. І це не дивно — письменниці вдалося блискуче продумати цілісінький арсенал прийомів і вивертів, якими згодом озброїлися й інші автори. Один з найпопулярніших її детективів, поза сумнівом, — роман «І не лишилось жодного».

Десять незнайомих між собою і, як здається на перший погляд, випадково обраних з натовпу людей дістають запрошення пожити й відпочити на мальовничому острові далеко від шуму та натовпу. Щоправда, після прибуття на цей острів з ними починають коїтися дуже дивні речі — туристів одного за одним знаходять жорсткого вбитими.

Назва роману походить від похмурої лічилки, наприкінці якої живим не повинно залишитися жодного персонажа. Чи зможе хтось із героїв роману розірвати це жаске зачароване коло й збагнути, хто ж стоїть за всіма вбивствами?

У рейтинг популярних книжок 2021 увійшли лише ті твори, які вдало витримали випробування часом. Як добре вино, щороку ці видання стають дедалі кращими. Усі книжки, наведені в нашому переліку, ви можете придбати в інтернет-магазині видавництва «Віват». А ви вже читали щось із запропонованого нами переліку?

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife