Найкращі короткі книги

2 рок. тому
|
Категорія
Найкращі короткі книги - Vivat

Багато людей, які обожнюють читати книжки, скаржаться на те, що в сучасному ритмі життя їм бракує часу на те, щоб пірнути в кількасотсторінковий роман-епопею чи прочитати трилогію про пригоди головного героя. Бо навіть якщо читання — ваше улюблене заняття, під кінець дня очі й мозок можуть так стомитися, що не хочеться братися за великий твір.
У такій ситуації найліпше, що можна порадити, — невеликі за обсягом романи і повісті, збірки оповідань і новел, які можна подужати за вечір-два, не витративши при цьому забагато часу і сил. Думаєте, що в коротких творах письменникам не вдасться розкрити персонажів і продумати цікавий сюжет? Маємо нагоду переконати вас, що є чимало класичних і сучасних книжок, де на сотні сторінок можна прожити з героями цілу низку захопливих пригод.
Видавництво «Віват» підготувало для вас топ-10 коротких книг, до якого увійшли і всесвітньо відомі письменники, й автори, про яких ви, напевне, почуєте вперше.
 

«Коли Бог був кроликом», Сара Вінман

Цікавий роман, що читається на одному подиху. У ньому йдеться про брата й сестру Еллі та Джо, їхню сім’ю і спосіб життя. Облаштувавши у своєму будинку невеличкий готель, батьки Еллі та Джо знайомляться з постояльцями, і деякі навіть стають частиною їхньої родини.

Книжка читається так легко завдяки особливій манері оповіді письменниці. До того ж події зачіпають не лише дитинство, а й усі етапи дорослішання дітей. Наприкінці книжки Еллі постає перед нами вже в образі літньої жінки з посрібленим волоссям і мудрістю в очах, яка так само пригадує дитинство і кролика на ім'я Бог, що жив у їхньому домі.

Цей роман про любов, дружбу, дорослішання та особисті драми, що таяться в душі кожного з нас. Героям роману випаде пройти через безліч труднощів і випробувань. Утім, книжка залишає після себе приємне і світле враження, а ще цілісінький океан натхнення та бажання жити й радіти цьому життю.

«Свято, яке завжди з тобою», Ернест Гемінґвей

Якщо ви шукаєте цікаві короткі книги, що вже встигли стати зразками класичної літератури, обов'язково познайомтеся з працею Ернеста Гемінґвея «Свято, яке завжди з тобою».

Письменник протягом тривалого часу жив у Парижі, зокрема й тому, що саме тут панувала особлива атмосфера, у старому романтичному місті жила і творила ціла плеяда геніїв, з якими хотів познайомитись автор. Попри те, що Гемінґвею в Парижі жилося доволі бідно, місто залишило про себе незабутні, приємні і теплі враження. Власне спогади про життя в Парижі й лягли в основу книжки. На її сторінках автор розповідає про перший літературний досвід, спроби і помилки.

Книжка читається легко, бо в ній ідеться про реальне життя без вигадок і фарсу. «Свято, яке завжди з тобою» складається зі вступу й 20 розділів, кожен з яких можна читати окремо. До речі, цей твір не був написаний Гемінґвеєм у звичайному розумінні. Насправді, перебираючи старі валізи через багато років після життя у столиці Франції, письменник знайшов нотатки, які робив, коли мешкав у Парижі. Перечитавши їх, він скомпонував ці записи так, що вийшла окрема книжка.

«Вафельне серце», Марія Парр

Сьогодні багатьох читачів приваблює скандинавська література. А все тому, що її авторам притаманний особливий настрій і стиль оповіді, повільний і тягучий, неначе мед, який зігріває й дарує неабияке задоволення. Тож поспішаємо познайомити вас із сучасною письменницею, яку часто називають другою Астрід Ліндґрен. «Вафельне серце» — це перший роман, написаний Марією Парр. Майже одразу після публікації він здобув кілька нагород у себе на батьківщині, а відтак прославитися у всьому світі.

Головні герої — Трілле і Лена — 9-річні діти, які мешкають у невеликій бухті. Роман охоплює лише один рік із життя персонажів. Але ж який насичений і цікавий цей рік! На шляху героїв чекає безліч цікавих і захопливих пригод, таких, що їх стане на кілька життів наперед.

Попри те, що одного разу життя персонажів, ретельно облаштоване в бухті, зазнає вторгнення і руйнування, цей твір письменниці вийшов дуже натхненним та оптимістичним. Він укотре доводить, що справжню дружбу не можуть здолати ніякі обставини. А ще — те, що разом ми набагато сильніші, ніж поодинці.

«Путівник по Галактиці для космотуристів», Дуґлас Адамс

Юне покоління читачів уже важко приголомшити літературою з цікавими сюжетами. Утім, якщо ви шукаєте короткі книги для підлітків, «Путівник по Галактиці для космотуристів» — оптимальне рішення. По-перше, тому що це не просто книжка, а ціла серія. А перший твір у ній може вважатися самостійним і повноцінним — перегорнувши останню сторінку читач розкриє всі секрети, про які йдеться на початку роману.

З цієї першої книжки може зародитись любов і до інших творів автора, а відтак і бажання прочитати всю серію. «Путівник по Галактиці для космотуристів» належить до фантастичного гумористичного жанру романів. Головний герой книжки Артур Дент — бунтар із загостреним почуттям справедливості. Якось він дізнається, що його друг Форд Префект — не хто інший, як прибулець, планета якого розміщена неподалік зірки Бетельгейзе. Він розповідає Артуру, нібито є план знищення Землі і що його іншопланетна раса Вогони намагається втілити в життя.

Разом друзі вирішують урятувати планету й вирушити у захопливу космічну пригоду, яка таїть у собі безліч небезпек та несподіваних поворотів. Що ж станеться із героями, які почали несподівану мандрівку автостопом по галактиці?

«Страх і відраза в Лас-Вегасі», Гантер С. Томпсон

Пропонуємо познайомитися ще й зі скандальною короткою прозою. Це невеликий за обсягом роман американського письменника, що став яскравою сатирою популярному на той момент поняттю «американська мрія». Головний герой — журналіст Рауль, заправляє повнісінький бак свого червоного кабріолета й вирушає на пошуки так званої «американської мрії». Однак усе, з чим він стикається, — це її неприємний і темний бік, що викликає лише страх та огиду.

Ця книжка ніби похмілля після гучної вечірки, вона наскрізь просякнута гумором, жахіттями і сарказмом, розвінчуванням міфів про піднесення Америки, які панували в 70-х роках ХХ століття. Якоїсь миті стає складно збагнути, де реальність, а де галюцинації та кошмарні сни головних героїв. Утім, у цьому й криється фішка роману. Книжку не можна назвати закороткою. Але читати її доведеться запоєм, бо сюжет захоплює вже з перших сторінок, а філософія й роздуми головного героя змушують замислитися про багато важливих питань.

«Пригоди Аліси в Дивокраї», Льюїс Керрол

Помилково припускати, що «Пригоди Аліси в Дивокраї» — це книжка для дітей. Льюїс Керрол написав цікаву й красиву казку про те, як дівчинка на ім'я Аліса провалюється в кролячу нору й потрапляє в дивовижний уявний світ, у якому живуть тварини, що вміють говорити, і дивакуваті персонажі. І водночас книжка вважається зразком жанру абсурду. Льюїс Керрол не лише талановитий письменник, а й науковець та майстер логічних загадок, який уплів у свої твори безліч філософських жартів та алюзій. Щоб зрозуміти більшість каламбурів і жартів, бажано, звісно, читати про пригоди Аліси в оригіналі. Казка читається досить легко, і ви зможете подужати її за один вечір.

Головне — не кваптеся визначати для себе цей твір як дитячу історію, спробуйте глянути трохи пильніше, щоб відкрити цілісінький світ метафор, які так вправно й талановито вплів у сюжетну канву автор.

«Джонатан Лівінгстон, мартин», Річард Бах

Якщо є короткі книги, які варто прочитати кожному, то це, ясна річ, має бути твір «Джонатан Лівінгстон, мартин». Невелика повість-притча, написана американським письменником Річардом Бахом, як можна здогадатися з назви, розповідає про мартина, який замислюється про безглуздість свого існування. Його турбує те, що птахи довкола нього живуть лише думками про їжу та інші приземлені речі.

Мартин Джонатан Лівінгстон навпаки — мріє вдосконалюватися і знайти своє місце в житті. Він ставиться до польоту, як до справжнісінького мистецтва, яке намагається усвідомити й опанувати.

Через це мартин стає вигнанцем у своїй зграї — тепер йому закритий шлях у стару бухту. Перед Джонатаном Лівінгстоном постає складний реальний світ, що, як переконаний головний герой, зробить його кращим. Мартин має зіткнутися з труднощами, познайомитися з мудрими й добрими птахами, що навчать його справжнього мистецтва польоту.

Невеликий за обсягом, цей твір можна прочитати за два вечори. При цьому він не просто розкриває нам цікаву історію, а й надихає, дає сили розправити крила і не боятися невідомого, іти проти системи, щоб знайти себе і навіть змінити світ.

«Сніданок у Тіффані», Трумен Капоте

Роман «Сніданок у Тіффані» заслужено вважається найзнаменитішим твором Трумена Капоте. За ним знято успішну екранізацію з Одрі Гепберн, у яку закохалися глядачі зі всього світу. Цікаво, що багато людей, які прочитали книжку, неоднозначно ставляться до екранізації. А все тому, що в романі персонажа Голлі Ґолайтлі описано докладніше й цікавіше, він розкривається так, що мотивація героїні стає цілком зрозумілою.

У центрі сюжету — американська молода жінка на ім'я Голлі Ґолайтлі, яка провадить яскраве й незвичайне життя, прагнучи стати частиною фешенебельного світу багатіїв, софітів і діамантів. Вона влаштовує вечірки в себе вдома, ходить на побачення із заможними чоловіками і при цьому залишає у своєму характері місце для дитячої безпосередності та наївності.

Одного разу Голлі знайомиться з безіменним оповідачем, з яким ділиться історією свого життя, а відтак зближується з ним. Як же так склалося, що молода жінка не знає, де її місце в житті, і шукає втіху у променях софітів та фальшивих компліментах? Чи можливо, що за тим, через що дівчина часом здається божевільною, криється серйозна драма, пов'язана з подіями її далекого дитинства?

«Колгосп тварин», Джордж Орвелл

Багато читачів знають Орвелла як автора роману «1984». Популярна антиутопія сьогодні очолює всі світові рейтинги у своєму жанрі. При цьому перу Орвелла належить ще один твір, який заслужено потрапив до переліку найкращих коротких видань. Це сатирична повість-притча «Колгосп тварин».

У ній тварини, які стомилися від того, що на їхній фермі панує людина, вирішують повалити її владу й узяти кермо влади у власні руки. Через певний час їм удається втілити бажане. Щоправда, мрії про рівноправність та справедливість поступово починають танути, як сніг весною. А все тому, що хай ким ти є — людиною чи твариною, — влада розбещує і оприявнює всі глибинні вади, зазвичай заховані десь далеко всередині.

Так сталося й тут: свині, що захопили владу, перетворюють ферму на тоталітарну державу. Інші тварини, працюючи ще більше, ніж за часів панування людини, не отримують анічогісінько, крім проблем зі здоров'ям. От і виходить, що всі ніби й рівні, але дехто рівніший, ніж інші. У книжці наведено безліч паралелей, це пряма алегорія на повалення монархії і наступні події, що розгорталися в Росії після 1917 року. Саме через сатиру на Радянський Союз повість упродовж тривалого часу була заборонена.

«Маленький принц», Антуан де Сент-Екзюпері

Ми ще не говорили про короткі книги для дітей. І ось настав слушний час. Щоправда, попри те, що «Маленький принц» вважається дитячою казкою, ми можемо стовідсотково стверджувати, що він неабияк зацікавить і дорослих. Не дивно, що багато читачів, які вже виросли, називають цей твір Екзюпері своєю улюбленою, ба навіть настільною книжкою. Стільки в ній мудрості, ніжності та любові, що не перейнятися цією розповіддю просто неможливо.

Сюжет починається з того, що пілот робить вимушену посадку в пустелі, бо його літак зламався. Там він засинає, а після пробудження помічає поруч незнайомця, який виявляється маленьким принцом. Згодом стає відомо, що маленький принц прилетів на Землю з іншої планети. Він хоче дізнатися більше про те, як живуть люди, чим вони захоплюються і що люблять.

Хлопчик ділиться з пілотом спостереження про те, що вже встиг побачити. Його дивує, чому дорослі люди так сильно зациклені на грошах і зовсім не вміють радіти життю. Книжка порушує безліч проблем, зокрема про любов та прихильність, а ще про те, що, дбаючи про себе, свій будинок і свою родину, ми робимо цей світ трішечки кращим.

Прочитати роман чи повість за день неможливо? А от і ні, особливо якщо йдеться про коротку книжку, де події розгортаються стрімко й захоплюють увагу вже з перших сторінок. Тож, якщо ви не полюбляєте жанру епопеї чи не маєте досить часу й хочете просто подужати один роман за вихідні, короткі книги, зібрані в нашому переліку, припадуть вам до душі.

Знайти й замовити всі перераховані вище найкращі короткі книги ви можете на сайті інтернет-магазину видавництва «Віват». Усього 3–4 години — і ось ви вже познайомитеся з новими персонажами та подіями. Це ідеальний варіант для дороги чи коли бракує часу — адже читати такі книжки можна навіть у метро або в довгій черзі.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife