Найкращі книги Всеволода Нестайка

3 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги Всеволода Нестайка - Vivat

Багато хто з нас виріс на веселих та цікавих книжках, сповнених пригод і пустощів. Всеволод Нестайко — один з найпопулярніших українських дитячих письменників. Його тексти порівнюють із творчістю Марка Твена: Нестайко створював приголомшливі та захопливі сюжети, а його персонажі були такими, що з ними одразу ж хотілося подружитися. Більшість читачів знають Всеволода Нестайка за найпопулярнішим його твором, який входить до шкільної програми, — «Тореадори з Васюківки». Щойно одна з останніх редакцій книжки вийшла друком, як її популярність затьмарила навіть «Гаррі Поттера», а це вже багато про що говорить. Та ми, звісно, не забуваємо й про те, що в письменника є чимало інших цікавих книжок, з якими дитинство вашої дитини стане цікавішим та веселішим.

 

Видавництво «Віват» зібрало в цьому переліку і відомі, і менш популярні книжки Всеволода Нестайка, які обов’язково варто прочитати кожній дитині (і навіть дорослому).

 

Тореадори з Васюківки

Книжки Всеволода Нестайка стали такими популярними головно завдяки «Тореадорам з Васюківки». Перш за все, саме ця трилогія з усього літературного доробку письменника була номінована на найбільшу кількість нагород. Крім того, ось уже кілька десятиліть розповіді про пригоди двох друзів не залишають шкільну програму й дуже подобаються дітлахам. У центрі розповіді двоє найліпших друзів — школярі Ява і Павлуша. Їхнє життя сповнене яскравих пригод, більшість з яких хлопчаки створюють собі самі. Як вам, скажімо, проведення справжнісінької кориди з коровами? Або викопування довгого метро під свинарником? Попри такі дотепні ідеї, головне в сюжеті — не пустощі Яви та Павлуші, а їхня дружба і вміння постояти один за одного в будь-якій ситуації. Трилогія була переведена понад 20 мовами — варто лишень проглянути відгуки про «Тореадорів» на «Goodreads», щоб зрозуміти, що іноземним читачам пригоди Яви й Павлуші теж припали до душі.

 

В Країні Сонячних Зайчиків

Добра і світла повість, на яку письменника надихнув сон. І якщо ви шукаєте книжки Всеволода Нестайка для дошкільнят, то цілком можна почати знайомство з творчістю автора саме з цього видання. Є така країна — Країна Сонячних Зайчиків (Ластовинія), де все її населення має сонячно-руде волосся, яскраві веснянки і спільну справу — роботу в цирку. Здавалося б, живи і радій, але, на жаль, не все так просто. Неподалік від Країни Сонячних Зайчиків розташована Хуліганія, мешканці якої постійно намагаються зіпсувати життя своїм сусідам. Якось вони навіть спробували завоювати територію й установити там справжнісіньку тиранію. Добре, що Ластовинію населяють відважні та хоробрі люди, готові скинути хуліганів і повернути собі безтурботне життя. Як і «Тореадори з Васюківки», ця історія складається з трьох епізодів, кожен з яких має окремий сюжет, але при цьому поєднується з іншими частинами.

 

Дивовижні пригоди в лісовій школі

Усі книжки Всеволода Нестайка наскрізь пронизані теплом та добротою. Одначе ця особливо припаде до смаку і дошкільнятам, і дітям молодшого шкільного віку. Саме в цьому віці, коли дитина починає знайомитися зі школою та знаходити нових друзів, найкраще познайомити її з двома товаришами — Косею Вуханем і Кольком Колючкою. За сюжетом зайчик та їжачок, які бояться всього на світі, ідуть у школу. Сказати, що вони воліли б залишитися вдома — не сказати нічого. Але ж як на зло, дорогою до школи щось та станеться. І ось уже двоє друзів-боягузів сміливо кидаються на порятунок нових знайомих та допомагають іншим тваринкам (навіть тим, хто раніше міг їх ображати). Це історія про дружбу, взаємодопомогу та доброту, яка надихне дитину бути сміливішою і покаже, як важливо робити добрі вчинки.

 

Пригоди журавлика

Якось злюща й невихована жаба сказала головному героєві книжки — веселому журавликові, — що, згідно зі всіма повір’ями та стародавніми книгами, журавлі приносять лише горе і смуток. Та, на щастя, наш герой не повірив у «своє призначення» і знайшов собі друга — такого ж, як і сам, веселого співочого чижика. Разом вони раділи кожному дню і в усьому вбачали пригоди. Неждано-негадано сталася біда: чижика спіймав маленький хлопчик і повіз із собою до великого міста. Невже журавлик залишить друга в біді? Звісно ж, ні! Головний герой, долаючи страх, вирушає на пошуки чижика. Скільки ж перешкод трапиться на його шляху, найголовніша з яких — злий хуліган кіт Мордан. Але й скільки добрих та світлих звірів зустріне маленький журавлик, поки визволятиме свого друга. З їхньою допомогою будь-яка пригода йому до снаги. «Пригоди журавлика» особливо люблять діти молодшого шкільного віку. Крім добре прописаного сюжету, де з кожною сторінкою читати стає дедалі цікавіше, малюкам точно припадуть до смаку веселі пісеньки у виконанні персонажів книжки.

 

Неймовірні детективи

Якщо ви шукаєте книжки Всеволода Нестайка для дітей середнього шкільного віку, чому б не почати знайомство з творчістю автора зі справжнісінької детективної історії? Тим паче, що за розслідування беруться не лише співробітники поліції, але й двоє найліпших друзів — школярі Женя та Вітасик. Вони, може, й раді були б просто грати у дворі після школи, та як можна мовчки спостерігати за всім, що відбувається навколо, і нічого не робити? Ні, це точно не про цих хлопчаків. Їхній талант шукати пригоди — і знаходити їх — робить сюжет напрочуд цікавим та захоплюючим. Чи зуміють друзі розгадати всі таємниці? Хто стоїть за злочинами, і що ж це за такі загадки, яким не може дати раду навіть наука?

 

Загадка старого клоуна

Чи може дитяча книжка передати історичні події так, що вони раптом зацікавлять кожнісінького читача? Так, якщо за написання береться Всеволод Нестайко, твори якого пробуджують потяг до знань і надихають досліджувати світ довкола. Пригодницький роман «Загадка старого клоуна» розрахований на дітей, старших восьми років. У цьому захопливому творі йдеться про школяра Стьопу Наливайка та його однокласників і друзів з 6-Б класу. У Стьопи є один знайомий — старий клоун і за сумісництвом чаклун. Цікаво поєднання, чи не так? Клоун Чак допомагає головному герою та його товаришам подорожувати в часі і втрапляти у фантастичні пригоди. А маленькі читачі зможуть насолодитися колоритними описами Києва в найрізноманітніші його часи — від правління Ярослава Мудрого й аж до пейзажів ХХ століття.

 

Чарівні окуляри

І знову пригоди! Та цього разу персонажі мають справу з чарівними окулярами. Головні герої — друзі Вася Богданець і Ромка Черняк — отримали в подарунок незвичайні окуляри, які здатні творити магію, якщо використовувати їх для доброї справи. Вони можуть знайти загублену річ або навіть відшукати людину. Головне — не використовувати їх занадто часто. Герої то втрачають, то знову знаходять ці окуляри, роблять і хороші, і погані вчинки (які не минають без наслідків), вчаться допомагати людям навколо та один одному. Наприкінці повісті читачі дізнаються, яке ж найголовніше диво змогли зробити подаровані Ромці чарівні окуляри. Це зворушлива й добра історія, яка показує цінність взаємодопомоги та підтримки, вчить, до чого призводять погані вчинки, а ще — як важливо на своєму життєвому шляху мати справжнього друга.

 

Чарівний талісман

До цієї збірки увійшли три повісті Всеволода Нестайка. Усі вони — про шкільне життя, дружбу і, звісно ж, пригоди. Приголомшливі розповіді, приправлені тонкою ноткою гумору, не дозволяють відірватися від книжки аж до останньої сторінки. Головні герої намагаються знайти і зберегти дружбу, сваряться і миряться, шукають вихід зі складних ситуацій і розв’язання найрізноманітніших проблем. Вони ніколи не втрачають оптимізму і віри в те, що далі — лише краще. Усі історії дуже життєствердні, у них ідеться про стосунки між дітьми і дітьми та їхніми батьками (або вчителями) — вони точно сподобаються вашому школяреві.

 

Пригода в кукурудзі

До того, як книжки Всеволода Нестайка почали з’являтися на полицях книгарень, письменник довго друкувався в періодичних виданнях. Але ж не можна залишати ці геніальні твори на сторінках старих журналів! Саме з цією метою й було створено збірку оповідань «Пригода в кукурудзі». До неї увійшли короткі та цікаві історії, написані для різних газет і журналів. Це перша сюжетна лінія про Яву і Павлушу, відомих нам із трилогії «Тореадори з Васюківки». Тут маленький читач може почати знайомство з найліпшими друзями і разом з ними поринути у світ фантастичних пригод.

 

Космонавти з нашого будинку

Книжки Всеволода Нестайка активно перевидаються й сьогодні: автор був і залишається найпопулярнішим для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Десятку найкращих творів завершує збірка «Космонавти з нашого будинку». До неї увійшли кілька оповідань, а також добра й повчальна повість «Пригоди Грицька Половинки», у якій переплелися одразу кілька сюжетних ліній. Тут і про дружбу, і про заздрощі, і навіть про інопланетян! Пригоди, нові друзі, подорож на іншу планету — ваша дитина не зможе відірватися від цієї повісті.

 

Усі книжки Всеволода Нестайка, зібрані в нашому переліку, сподобаються дітям будь-якого віку. Новели й оповідання про дивовижні та веселі пригоди захоплюють уже з перших сторінок. І навіть коли виростають, багато людей не перестають любити і перечитувати улюблені історії, повертаючись у дитинство бодай на кілька годин. Знайти книжки автора ви можете в інтернет-магазині «Віват». Відкривайте для себе світлі й захопливі сюжети та наповніть життя своїх дітей хорошою і доброю літературою.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife