Найкращі книги 21-ого століття

3 рок. тому
|
Категорія
Найкращі книги 21-ого століття - Vivat

Складно назвати найкращі книги ХХІ століття, коли минув лише 21 рік, а попереду лишилося трохи менше 80 років. Проте вже зараз з’являються яскраві представники нового покоління і твори, які гарантовано стануть популярними на десятки, а то й на сотні років. Саме про них ми сьогодні і поговоримо. Попереду на вас чекає 21 твір, який був написаний у ХХІ столітті й отримав високу оцінку читачів та критиків.

Серія романів «Гаррі Поттер», Джоан Ролінґ

Двадцять перше століття тільки-но розпочалося, а Джоан Ролінґ уже написала перший роман — «Гаррі Поттер і філософський камінь». Після 2002 року вийде ще 6 книг, п’єса та приквел. Історія про хлопчика, який вижив, завоювала серця мільйонів читачів і точно заслужила звання найкращої книги ХХІ століття. Твори Ролінґ порушують проблеми дружби, кохання, доблесті, роду, життя і смерті. Саме тому від них у захваті і дорослі, і діти.

Голодні ігри, Сюзанна Коллінз

Раз на рік усі мешканці країни Панем збираються, щоб подивитися жорстоке шоу — Голодні ігри. Не всім його учасникам-підліткам удається вижити на арені. Проте головна героїня, Катніс Евердін, яка пішла добровольцем замість своєї молодшої сестри, не просто вижила, а й поставила собі за мету знищити Голодні ігри. Разом з Катніс жорстокій системі протистоїть ще один учасник ігор — Піта Мелларк.

 

Останній самурай, Гелен ДеВітт

Якщо ви шукаєте найкращі книжки ХХІ століття, обов’язково зверніть увагу на цей глибокий і проникливий роман. «Останній самурай» — це твір, сповнений любові до дітей і книг. Він про матір-одиначку, яка займається переписуванням книжок та вибудовує стосунки зі своїм маленьким сином Людо. А ще цей роман про маленького Людо, який, розуміючи і вміючи напрочуд багато, так і не дізнався головної таємниці свого життя — хто його батько.

 

Дивергент, Вероніка Рот

Роман, написаний у жанрі постапокаліптичної антиутопії. У 2014 році за мотивами книги вийшла успішна однойменна екранізація. За сюжетом усі мешканці міста поділені на фракції — своєрідні касти, які не можна залишати протягом усього життя. Головна героїня Беатріс проходить тест і дізнається, що вона дивергент — людина, яка може належати відразу до кількох фракцій. От тільки що ж робити, якщо навіть уряд боїться дивергентів? Яку фракцію вибрати і чи вдасться їй приховати від усіх правду?

 

Не відпускай мене, Кадзуо Ішіґуро

Цей роман заслужено потрапив до переліку найкращих книжок XXI століття за версією журналу «Time». Кадзуо Ісіґуро — лауреат Букерівської премії, його романи впізнавані вже з перших сторінок. «Не відпускай мене» — це глибоко філософський твір. Головна героїня пригадує своє дитинство в елітній школі-інтернаті. Попри привілейований статус школи, тут усе, як і скрізь: вихованці мало кому цікаві й намагаються просто жити, заводити друзів, шукати любов, учитися взаємодопомоги, сподіватись і вірити в краще майбутнє. Разом з героями ми проживаємо їхнє дитинство, юність та зрілість, які багато в чому резонують зі спогадами кожного з нас.

 

Крадійка книжок, Маркус Зузак

Сюжет переносить нас у часи Другої світової війни. Головна героїня Лізель на похоронах свого молодшого братика знаходить першу книгу. Сама дівчинка потрапляє до прийомних батьків, які дотримуються антифашистських принципів і ховають у себе маленького єврейського хлопчика Макса. Лізель і Макс стають друзями і діляться своїми секретами та переживаннями. Сюжет досить звичайний, якщо не зважати, що оповідь ведеться від імені Смерті, яка спостерігає за Лізель з моменту смерті її братика і перед тим, як забрати її душу, дізнається найбільшу таємницю головної героїні.

 

Аустерліц, Вінфрід Георг Зебальд

Роман, який у 2001 році отримав звання найпопулярнішої книги німецькою мовою. Складно визначити жанр твору. Ця книга неначе лабіринт або хитросплетена павутина, де факти змінюються один за одним і, здавалося б, заплутують читача, але насправді навпаки — розкривають історію дедалі глибше й детальніше. Разом з головним героєм Жаком Аустерліцом ви подорожуватимете Європою, заглянете в Лондон, Прагу, Париж і навіть у концентраційний табір Терезієнштадт. І все це приправлено філософськими роздумами, поетичною мовою та цікавими історичними фактами.

 

Життя Пі, Янн Мартел

Філософська притча, яка чимось нагадує роман-притчу Гемінґвея «Старий і море». Вона про юнака Пі, який кілька місяців перебуває посеред океану й бореться за виживання. У човні він не сам: разом з Пі подорожує бенгальський тигр Річард Паркер.

Ця книга дуже метафорична й показує, якою сильною може бути воля людини, якщо головне її бажання — вижити, незважаючи ні на що. А відкритий фінал і приємний посмак, який залишає «Життя Пі», зробили книгу бестселером у десятках країн.

А ще після прочитання рекомендуємо подивитися прекрасну екранізацію 2012 року.

 

Їсти, молитися, кохати, Елізабет Ґілберт

Ця книга про пошук себе і свого місця в нашому величезному світі. Вона про тридцятидворічну журналістку, яка втрачає відчуття щастя, розриває невдалі стосунки з чоловіком і, щоб виборсатися з депресії, вирішує повернути життя на 180 градусів.

Вона вирушає в подорож: спочатку — в Італію, яка дарує яскраві враження, смачну їжу та нові знайомства. Звідти головна героїня летить до Індії, щоб віднайти віру та силу в молитві. І кінцева точка — мальовнича Індонезія, де, можливо, вона знайде кохання всього життя.

 

Кімната, Емма Доног’ю

Ще одна чудово екранізована книга: однойменний фільм отримав кілька нагород, серед яких «Оскар» та «Золотий глобус». У романі розповідається про дівчину, яка понад сім років живе в підвалі свого викрадача. Там само через кілька років вона народжує від насильника сина Джека. Усе своє життя Джек провів у невеликій кімнаті, не припускаючи, який він — світ за її межами.

Що ж станеться з хлопчиком та його мамою, коли в них нарешті з’явиться можливість вирватися з клітки?

 

Янтарне скло, Філіп Пуллман

Ця книга була написана й видана в акурат до початку нового тисячоліття — у 2000 році. Вона стала завершальною частиною трилогії «Темні матерії». На відміну від двох попередніх романів, «Янтарне скло» відходить від звання дитячої книги і стає серйозним твором зі складним сюжетом. У цьому виданні описується життя головної героїні Ліри, яка живе у світі, де тісно сплелися наука, теологія і магія.

 

Хмарний атлас, Девід Мітчелл

Серйозний філософський твір, який точно завоював звання найскладнішої книги ХХІ століття. Утім, прочитати його варто — він точно не складніший за «Улісса» Джойса.

Роман складається із шести різних історій, які насправді дуже тонко й міцно пов’язані між собою. Автор закидає читача в різні часові періоди: від середини XIX століття до далекого постапокаліптичного майбутнього. Книга порушує проблеми існування душі людини після смерті, переродження і незмінності людської природи. У 2012 році зняли однойменну екранізацію, яка була номінована на премію «Золотий глобус».

 

Галаад, Мерилін Робінсон

Філософський і дуже глибокий твір, представлений у вигляді листів батька до сина, написаних ще в середині ХХ століття. Чи можна відчути присутність близької людини навіть після її смерті? Так! Книга описує тонкий діалог батька і сина, який є насправді монологом. Перечитуючи листи покійного священника, головний герой відтворює хронологію його життя й немов заново знайомиться зі своїм батьком.

 

Страшенно голосно і неймовірно близько, Джонатан Сафран Фоєр

Історія, яка зачепила мільйони читачів. Вона про маленького хлопчика, батько якого перебував під час теракту 2001 року в одній із веж-близнюків. Після втрати батька життя дев’ятирічного Оскара кардинально змінюється. Через кілька років після трагедії 11 вересня хлопчик знаходить у батьковій кімнаті загадковий ключ. Тепер він хоче довідатися, які двері можна ним відімкнути. Під час пошуків він заводить нові знайомства, дізнається про свого батька більше, і це допомагає йому залікувати старі рани.

 

Час second-hand. Кінець червоної людини, Світлана Алексієвич

Культова книга, яка допомагає краще зрозуміти людей, які жили за часів Радянського Союзу. Недарма Світлана Алексієвич є нобелівської лауреаткою: кожна її робота — на грані, кожен герой здається таким близьким і таким далеким. Для створення цієї книги авторка брала інтерв’ю у найрізноманітніших людей: від офіціантів і лікарів до в’язнів ГУЛАГу чи кремлівських агентів. Кожна думка і кожна позиція допомагають краще збагнути представників того часу.

 

Половина жовтого сонця, Чімаманда Адічі

Це драматична історія про війну в Нігерії, яка зв’язала воєдино кілька життів —сестер-двійнят із різним характером, але схожою долею; молодого письменника з Англії, який приїхав сюди писати роман; бідного хлопчика із села, який іде працювати слугою в професорський будинок. Як зміниться життя персонажів, коли їм доведеться зіткнутися з обличчям війни? І чи зможуть вони зібрати себе заново після того пекла, яке вони пережили не з власної волі?

 

Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього, Ювал Ной Харарі

Ця книга — не просто коротка історія людства. Вона розглядає історію появи людей в незвичному для нас ракурсі й відповідає на безліч запитань. «Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього» — це твір, який заслужено може носити звання найкращої книги ХХІ століття. Повірте, ви навіть не уявляєте, що еволюція людини може бути такою захопливою та цікавою. І все це — обґрунтовані факти, які автор збирав протягом багатьох років.

 

Книга кладовища, Ніл Ґейман

Розповідаючи про найкращих письменників сучасності, не можна обійти увагою Ніла Ґеймана, його захопливі сюжети і тонкий сарказм, яскравих персонажів та несподівані сюжетні повороти. «Книга кладовища» — ще один шедевр автора. Це історія хлопчика, який, утративши батьків, знаходить новий притулок на цвинтарі. Там він знайомиться з привидами, перевертнями, вампірами та відьмами. І начебто все добре, проте живому краще жити серед живих. І вся нечисть із кладовища це розуміє. Тим паче, що людина, яка вбила батьків маленького Ніка, має злий намір.

 

Загублена, Ґіліян Флінн

Чомусь зовсім мало уваги ми приділили детективам. А серед них також є найкращі книги ХХІ століття. «Загублена» — це історія про те, як перед самим ювілеєм подружнього життя жінка — винуватиця святкування — зникає. Усе, що залишається після неї, — ключі та дивні записки, розкидані по всьому будинку. Щоправда, щоб знайти зниклу, головному герою, можливо, доведеться відкрити світу і власні секрети.

 

Дружина мандрівника в часі, Одрі Ніффенеггер

Перший роман популярної американської письменниці, за сюжетом якого знято однойменну вельми успішну екранізацію. «Дружина мандрівника в часі» — це легка книга про любов, вірність, очікування. Головний герой через особливості свого тіла може переміщатися в часі. Він знайомиться зі своєю майбутньою дружиною, якій на той момент було всього шість років. Одружаться вони, щоправда, трохи пізніше, коли головний герой помолодшає, а його обраниця подорослішає. Та що робити з любов’ю, якщо ти блукаєш у часі, і як зберегти стосунки, коли зустрічі з коханою людиною несподівані й непередбачувані?

 

Чоловіки, що ненавидять жінок, Стіґ Ларссон

Бажаючи розгадати історію вбивства своєї племінниці, магнат звертається по допомогу до журналіста і хакера. У процесі пошуку вбивці вони виходять на інших жертв. Стикаючись з убивствами не пов’язаних між собою жінок, вони знаходять біля кожної з них записку, на якій — біблійна цитата. Чи можливо таке, що ці злочини скоєно на релігійному ґрунті? І хто (а головне — чому) заважає журналісту вести розслідування? Цей детектив популярного шведського письменника став першою частиною трилогії.

 

Щороку на книжкових полицях з’являються тисячі нових книжок. Утім, лише деякі з них гідні звання найкращої книги ХХІ століття. Усі перераховані вище романи, придбати які можна в інтернет-магазині «Віват», — це довершене поєднання цікавого сюжету, особливої манери оповіді та харизматичних персонажів, до яких проймаєшся симпатією вже з перших сторінок.

Підписуйтесь на знижки та рекомендації
Не турбуйтесь, ніякого спаму та нав'язливої реклами.
2024 © Видавництво «Vivat»
Design by WebLife